Dodaj do ulubionych

nocne jedzenie 8,5 mca

21.03.13, 15:25
Witam, mała ma 8,5 mca, w ciągu dnia zjada stale Posiłki i w ogóle nie domaga się piersi,ale kolo 18ej dostaje kasze i kolo 20ej usypia przy piersi i potem w nocy budzi sie na piers kilka razy, spimy razem wiec ciezko mi zliczyc bo karmie prawie przez sen. ChcialabyM oduczyc ją nocnego karmienia,ale nie wiem jak zaczac. Myślę też że chyba nie powinnam w nocy usypiać jej przy piersi,ale nie wiem jak zacząc, bo czy jest sens usypiać ja bez piersi, czyli np zamieic karmienie piersia o 20ej z kasza, czyli kolo 18 dam jej piers, a kolo 20 ej kasze przed snem, ale czy jest sens skoro potem w nocy ona ssie cyca? A moze lepiej zacząć od drugiej strony czyli najpierw oduczyć cmokania piersi w nocy, a potem zasypiania przy niej? Ale jak to zroc,bo ja nie wiem czy ona w nocy budzi sie z glodu czy przyzwyczajenia, moze dawac jej w butelce mm, a moze wode?jak bylo u was w jakiej kolejnosci oduczalyscie nocnego jedzenia i zasypiania przy piersi i w jaki sposob?
Obserwuj wątek
    • glomeria Re: nocne jedzenie 8,5 mca 21.03.13, 23:10
      Mam ten sam problem. W dzień się nie domaga a w nocy nawet nie kojarze ile razy karmie. smile a też chciałabym przestać za jakis czas
      • artphorma Re:glomeria 22.03.13, 07:14
        A ile mcy ma twoje dziecko? Jak zasypia na noc,? moje przy piersi dlatego zastanawiam sie czy zaczac inaczej usypiac w nocy,ale to chyba wiaze sie automatycznie z odstawieniem tego karmienia, bo inaczej mala po prostu zasypia przy piersi. Ona dopiero kilka dni temu sama nagle zaczela pic z butelki, i dzis pierwszy raz rano dalam jej zamiast cyca mm z butli i wypila. W nocy probowalaM dawac jej wode ,ale nici z tego i cyc był grany
        Mysle ze chyba bede musiala byc konsekwentna w nocy tylko ja sie po prostu boje,ze ona moze byc glodna ,a ja jej wode bede serwowac, moze mm lepiej? Po za tym zastanawiam sie czy te nocne karmienie zostawic na koncu , teraz przez jakis tydzien dawac jej mm rano, potem wieczorem , a na koniec knocne karmienie?
        • myszos Re:glomeria 22.03.13, 09:42
          Ja mam ten sam problem, tyle że mój synek jest na mm, w dzień je mało (ale waży już ponad 10 kg) i domaga się w nocy, nawet do dwóch razy. Próbowałam wodę, ale ryk jest na pół bloku uncertain. Chcę przestać go karmić w nocy, bo nie dość że po mm próchnica to jeszcze grozi to nadwagą...
          Co robić? uncertain
          • alga49 Re:glomeria 22.03.13, 12:32
            To ja mam tak jak Ty sad mała jest na mm.W ciągu dnia nie zjada za wiele ,ale nadrabia w nocy,na samym mleku to budzi sie co 1,5 godziny a nawet nie, wiec zaczełam dosypywać łyżkę kaszy i spi gdzieś z 2,5 godziny ...próbowałam najpierw z rzadszym mlekiem czyli na 100 ml miarka mleka ,pozniej z herbatą i wodą też była ,ale mała płaczę w niebo głosy a ma już ząbki i o nie się martwię...ręce mi już opadają
            ( mała nie ma nadwagi na 8 miesięcy ma 8100 kg i 80 cm ale jak dalej tak pójdzie to może ją mieć ;/ )
        • glomeria Re:glomeria 22.03.13, 16:00
          Mój ma 7 miesięcy, zasypia głównie na rękach a ponieważ ostatnio daję mu pierś dopiero na noc (i w nocy) to kładę się z nim i po jedzeniu bawi się na łóżku 20 minut i zasypia (choć nie wierzyłam że będzie tak umiał).
          Ja nie wiem jak odstawię, bo moje dziecko niebutelkowe. Trochę pije z niekapka, trochę z łyżeczki w dzień ale wiadomo w nocy to nie przejdzie.
          Na razie czekam aż będzie mniej tych karmień w nocy i dłużej będzie spał w nocy (najedzony stałym posiłkiem na noc) i wtedy spróbuję mu dać raz w nocy. A potem w ogóle będę bujać zamiast dać pierś. Wiadomo, pod warunkiem że nie będzie płakał głodny. On mi w nocy nie płacze z głodu tylko się rusza i więc jak będzie płakał to będzie znaczyło, ze głodny i wtedy dam mu jeść i ponowię próbę za jakiś czas. Nic na siłę.

Jak Ci pije z butelki to masz łatwiej, zawsze możesz dać butelkę, potem butelkę z wodą aż wyeliminujesz karmienia. Pytałam kilku osób i podobno koło 9 miesiąca już łatwiej dzieci rezygnują z nocnego karmienia (wiadomo, to tylko teoria, bo nie wiadomo jaki się ma egzemplarz smile.
          A w dzień jak karmisz? Na noc tylko pierś? Ja staram się ostatnio żeby była kaszka i potem pierś już przed samym snem, czasem śpi 2,5 h po takim posiłku smile
          • artphorma Re:glomeria 23.03.13, 10:16
            Wiem o czym mówisz, moja nie chciała w ogóle butli, jak była jeszcze przed rozszerzaniem diety to nawet do lekarza nie mogłam wyjść na spokojnie, wiadomo że nie ciągnęłam jej ze sobą w choróbska, zostawała z tatą a ja biegłam z powrotem -dosłownie-bo mała wyła z głodu a butli nie tknęła. Ostatnio uczyłam ją z niekapka,ale nie chciała. Troszkę lepiej się zrobiło od kiedy zaczęła jeść z łyżeczki,ale też pić nie potrafiła i przez to miała problemy z kupą. Kolezanka radziła abym ją przegłodziła to załapie butle, ona tak zrobiła, ale ja sie w końcu pogodziłam z tym,ze mała nie umie pić z butli i doszłam do wniosku,że będzie troszkę starsza to i bardziej kumata i może zacznie pić z kubeczka,a zamiast mm dam jej nabiał koło roku i wtedy odstawie od piersi. Mala byla tez antysmoczkowa, nigd nie ssała sm, oka, wypluwala,ale id jakiegoś czasu zaczeła sobie wkładać smoczka i ssać.Wyobraz sobie,że w ten wtorek mała mnie zaskoczyła i sama zaczęla pić z butli wode, dossala sie do niej jak nigdy, pierwszy raz wypiła mi aż 80 ml, nie wiem co sie stało, tak sama z siebie, moze dojrzala do tego, zrozumiala po co to jest. Zanim zaczela pic z butli karmilam ją piersią rano po przebudzeniu i potem juz przy usypianiu i w nocy. W ciagu dnia zasypia na kolanach pobujana , a teraz dokladnie od wczoraj rano zamiast piersi daje jej mm z butli i myślałam, ze nie bedie chciała a ona sie dossała i pije, dzis wypila mi 200 ml mm,jestem w szoku, mam nadzieje,ze ten stan jeszcze potrwa i chyba zaczne ja odstawiac poki sama przejawia cheć picia z butli i mm, wczesniej mialam robic to kolo roku,ale boje sie ze bede zwlekac a jej sie cos odwidzi, a tak to moze pojdzie to łatwiej, teraz przez ten tydz rano bedzie pic mm, potem wieczoren odstawie piers i od razu inaczej zaczne ja usypiac, a na koniec nocne karmienie. Troche sie tylko boje czy mi mala nie zacznie chorowac jak ja odstawie,ale z drugiej strony nie chce jej karmic jeszcze rok, a te kilka mcy nie zrobia roznicy chyba, bo i tak kolo roku chcialam ja juz odstawiac. Takze nie martw sie, moze twoje dziecko tez zalapie samo z siebie butelke,ja w to nie wierzylam,a jednak.
            • glomeria Re:glomeria 23.03.13, 21:15
              może stanie się cud i faktycznie zacznie pić z butelki, choć ja już nawet na to nie liczę, jestem pogodzona ze swoim losem smile Najśmieszniejsze jest to jak sobie przypominam jak tutaj pisałam, że ja to będę karmić tylko 6 miesięcy smile

Z tym karmieniem to ja mam dokładnie tak samo. Najbardziej mniej wkurzają ludzie którzy mówią "przegłodzisz i zobaczysz że załapie". Przegłodziłam i widziałam jak próbował pić, ale biedaczek po prostu nie umie. Nie pił nigdy z butli, uparty był i nie chciał się uczyć, i nie wie jak to robić, wkłada jakoś bokiem, cały czas wypycha językiem, wszystko mu się bokiem wylewa. I jakie mam wyjście? No przecież jestem matką a nie jakimś trenerem karmienia - muszę dziecku dać jeść. I na razie nauki odłożone. Spróbujemy za jakiś czas.

Jak Ci się uda wyeliminować nocne karmienia to napisz smile Ile Ci to zajęło i ogólnie czy było bardzo ciężko. Powodzenia
              • alga49 Re:glomeria 25.03.13, 23:11
                A próbowałyście takich smoczków co są bardzo podobne do brodawki ? Moja ciągneła od razu ze zwykłego i mój problem był taki ,że po 3 razach w ogóle cycka nie chciała i przez 6 miesięcy z laktatorem sie bawiłam ...to dopiero męka no ,ale jak dziecko ma mieć wszystko co najlepsze to i wszystko się robi smile
                I mam sukces, mała od 3 dni budzi się tylko raz w nocy na mleko smile
                • glomeria Re:glomeria 26.03.13, 09:56
                  próbowałam, niestety bez efektu sad
                  jedyne czego nie próbowałam to nigdy nie podałam mu butli przez sen, bo założyłam że nie da się cwaniak oszukać, a może się da? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka