Dodaj do ulubionych

dziwne ząbkowanie

28.03.13, 11:50
córa ma prawie roczek. Pierwszy ząbek wyszedł jej jak miała dopiero 8 miesięcy (przy okazji miała gorączkę 40 st.), drugi ząbek wyszedł po 2 miesiącach. Obecnie ma 4 zęby - ale wszystkie na dole. Co więcej, wychodzą jej kolejne ząbki na dole! A u góry NIC - cisza. Tzn. ma bardzo grube górne dziąsła ale to już słyszę od lekarzy od 9 miesiąca jej życia, że za chwilę jej wyjdą górne jedynki, bo dziąsła takie grube...

Miała któraś z was taki przypadek? Nasza pediatra twierdzi ze nie ma powodów do niepokoju. Ale jako że zbytnio jej nie ufam (właśnie szukam jakiegoś innego pediatry) to szukam jakichś informacji.
Obserwuj wątek
    • glomeria Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 11:57
      mój ma grube dziąsła od 2 miesiąca i ani jednego ząbka (ma 7 miesięcy)
      ale tak sobie myślę, co z tym mogę zrobić? no chyba nic, wyrosną w swoim czasie
      a co do tego, że Twoja córka ma tylko na dole, to to się zdarza
      znam takie dzieci co urodziły się z zębami, i takie co rok nie miały ani jednego, i takie którym rosły najpierw na górze
      Myślę, że nie ma się co martwić
      • libretinka Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 12:11
        Mojemy gdy miał 7 mcy mówiono, że zęby pokażą się lada dzień.
        Właśnie kończy 9 i nie ma żadnego. Zresztą wcześniej dziąsła wydawały mi się bardziej rozpulchnione, w stosunku do tego co jest dzisiaj. śmiejemy się, że synka zęby czekają na pierwszy podmuch wiosny, a jej ani widu, ani słychu wink
        • ajserped Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 12:28
          Podobno zęby mogą rosnąć dzieciom w różnym wieku i różnej kolejności.
          Mój ma 8 mies. i dziąsła nic a nic nie rozpulchnione, ani jednego zęba nie widać. A ja się doczekać nie mogę, aż coś wyjdzie, bo ciekawa jestem, jak to będzie przebiegać i ile darcia przy tym będzie wink
          Jest teoria, że dzieciom rosną zęby wtedy, co rodzicom. Ale u nas się nie sprawdza, bo mi i ojcu dziecka zęby wyrosły, jak mieliśmy ok. pół roku.
          • panna.sarabella Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 12:41
            u nas też się nie sprawdza teoria z rodzicami. Starszej córce też zęby szły zupełnie inaczej (znaczy się: książkowo). Właśnie z tego powodu, ze mam porównanie ze starszą córą to się jakos tak niepokoję.
    • neffi79 Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 13:21
      moja pierwsza córka była szczerbolem do prawie roku, pierwsze wyszły dwie jedynki na dole (koło 8 mca), potem długo, długo nic.
    • arya82 Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 14:48
      Moze jej ida np 4 na raz, wtedy ten proces jest dluzszy. U nas bylo cos okolo 2,5 miesiaca odkad dziasla zrobily sie 'grube'. Wiem ze moga wychodzic w roznej kolejnosci od standardow, ale jak masz watpliwosci to zawsze mozesz spytac dobrego dentysty dzieciecego, czasem zdazaja sie jakies zaburzenia, ale to fachowiec Ci nalepiej odpowie
    • doro.ta83 Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 19:45
      Moja córka ma 10,5 miesiąca i 3 zęby na dole, a na górze cisza. Tak jak piszesz, górne dziąsła spuchnięte od grudnia, pediatra pokazywała, że jak się wargę odegnie to widać ząbki pod dziąsłem, ale wyjść nie chcą. Pediatrzy mówią, że tak bywa i nie ma powodów do niepokoju
    • kw0 Re: dziwne ząbkowanie 28.03.13, 20:15
      moja córka miała górne jedynki takie nabrzmiałe od urodzenia i wszyscy pytali czy już jej zęby idą wink
      A wychodziły kolejno tak: dolne jedynki (7m-cy), górne jedynki(11m-cy), dolne dwójki(rok), górne CZWÓRKI(rok+3m), dolne czwórki(rok+5m), a teraz dopiero szykują się górne dwójki, więc kolejność nie książkowa.
    • maciejkowa_mama Re: dziwne ząbkowanie 29.03.13, 09:18
      Mojej też na razie dół idzie. Po jedynce - dwójka, teraz wychodzi druga jedynka. Wszystko w odstępie dwóch tygodni, na górze tymczasem cisza. Ma 8,5 miesiąca. Podobno to normalne, że czasami idzie najpierw jeden rząd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka