Dodaj do ulubionych

pomysły na deserki niesłoiczkowe

13.05.13, 16:08
Co o tej porze roku dajecie dzieciom jako deserek? Jakoś trudno mi wymyślić coś więcej niż kawałki banana lub jabłko (mus albo kawałki). Młody ma 8 miesięcy, nabiału na razie nie dostaje, wiec jogurty, budynie itp odpadają. W efekcie jak chce mu urozmaicić menu to ssie kończy na słoikach, bo tam są i jagody, i brzoskwinie, i maliny, i dużo innych owoców.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 16:54
      ugotuj sama kisiel
      ammniam.pl/kisiel-jablkowy/
      kombinowalam z roznymi owocami.

ugotuj jaglanke na wodzie, manne na wodzie i do tego owoce.
      owoce mozna tez mrozone - maliny, jagody, truskawki.
      • kura28 Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 18:47
        Myślałam o kaszkach, zresztą robię czasem jaglaną z jabłkiem. Ale kaszkę (albo kleik) na mm dostaje na kolację, nie wiem czy czy nie będzie za dużo.
        Ale dział z mrożonkami muszę przejrzeć, może jakieś śliwki trafię.
        Albo wiśnie. Bo jagód to chyba nigdy nie widziałam.
        • murwa.kac Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 19:56
          jagody, maliny, borowki a nawet jezyny sa normalnie w hipermarketach.
          tak wiec spokojnie - jak nie w jednym, to w drugim trafisz smile
    • arya82 Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 17:01
      Owoce lasu, wszelkie jagody, truskawki, poziomki etc mam pomrozone ( choc u nas mozna dostac swiezo o kazdej porze roku-jak i wszystkie inne owoce). Brzoskwinie I morele sa pyszne suszone (dobrej jakosci bez zbednej chemii konserwujacej) goutjesz kawalki z jablkami, gruszka, w malenkiej ilosci wody- psycha mus albo kawalki, dodatek do deserkow. Suszone tez mam sliwki, daktyle etc.Owoce dodaje tez do kasz, nalesnikow, platkow owsianych, lub placuszkow owsianych badz racuchow,jogurtow, ryzu
      • arya82 Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 17:06
        Aha, no i przyprawami jak cynamon, wanilia, kardamon mozna fajnie urozmaicic deserki
        • dorot10 Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 19:01
          Ja dorzucę - tosty cynamonowo -bananowe: mały kawałek ciemnego pieczywa smaruję masłem utartym z cynamonem, wrzucam do piekarnika na kilka minut, na to kładę rozgniecionego banana, podaję ciepłe. Domowe wypieki (szarlotka, chlebek bananowy), polane owocowym sosem(przygotowanym samemu)
          • kura28 Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 19:16
            Ja czekam z podaniem glutenu w większych ilościach, zresztą tosty dla 8 miesięcznego dziecka nie wydają mi się najlepszym pomysłem. Ale może się mylę?
            • dorot10 Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 19:34
              Przecież chodzi o kilka. "Kosteczek" takiego tosta. I oczywiście pieczywo ciemne, dobrej jakości.Ja nie widże problemu. Jako urozmaicenie diety, przecież nie mówię ze codziennie
            • anetchen2306 Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 19:35
              A co zlego jest w zrumienionym w piekarniku pieczywie?
              Pieczenie w piekarniku jest jedna z najlepszych
              Moim zdaniem lepsze niz nalesniki, ktore hipp serwuje w sloiczkach bodajze juz od 6 mca winkMozesz tez kupowac pieczywo bezglutenowe lub sama je upiec.
              Moja mala lubila wafle ryzowe/kukurydziane ze zmiksowanymi mrozonymi owocami.
              Jadala makarony bezglutenowe z musami owocowymi (np. makaron ryzowy, kukurydziany, polente ...). Czasem polewalam je sokiem, czasem gotowalam z soku "kisiel", zeby konsystencja byla gestsza i tym polewalismy desery.
              Ale zaczelismy tez wczesnie z glutenem i przetworami (zalecenia "tubylcow").
    • angel_karolcia Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 19:02
      ja dziś ugotowałam kompot z rabarbaru z jabłkiem, przetarte owoce zamierzam dodać ośmiomiesięcznej córeczce do kaszki jaglanej holle
    • maddlenel Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 13.05.13, 21:28
      Kisiel
      Smoothie - miksuje banana z malinami lub brzoskwiniami
      Wafle ryzowe - suche lub z powidlami domowymi
      Suszone owoce
    • alinalen Re: pomysły na deserki niesłoiczkowe 14.05.13, 13:01
      kisiel, manna z jabłkiem, jaglana z owocem, płatki ryzowe z sokiem, banan z sokiem jabłkowo-winogronowym, jabłko pieczone,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka