kopiko-lol 21.06.13, 21:52 te upały to jakiś koszmar, w domu mamy 27 stopni, to o 5 wiecej niz zawsze spimy przy szeroko otwartych oknach, bez przykrycia, praktycznie bez ciuchów ale młoda i taka cała spocona macie jakies rady jak jej ulżyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emonika9393 Re: upały... 21.06.13, 21:58 a ile mała ma niestety nic z tym nie zrobisz , ubierz lekkie body , ewentualnie skarpetki cieńsze , zeby katarku nie dostala , przykryj cieniutkim kocykiem i dawaj dużo , duzoo pić , najlepiej wody letniej. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: upały... 28.07.13, 14:10 ojeja, u nas Bobas w nocy śpi w bodziaku na krótki rękaw, a w dzień w samym pampku Odpowiedz Link Zgłoś
necia27 [...] 22.06.13, 09:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
emonika9393 Re: upały... 24.07.13, 15:17 co Cię tak rozśmieszyło przepraszam ? necia27 napisała: > "a ile mała ma niestety nic z tym nie zrobisz , ubierz lekkie body , ewentualni > e skarpetki cieńsze , zeby katarku nie dostala , przykryj cieniutkim kocykiem i > dawaj dużo , duzoo pić , najlepiej wody letniej." > > Nie ma to jak z rana dobra porcja żartu hahahhahah, no oplułam ekran z wrażenia > Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: upały... 25.07.13, 10:22 emonika9393 napisał(a): Cytatco Cię tak rozśmieszyło przepraszam ? pewnie to, ze padla propozycja ubrania dziecka w UPALNY dzien jakby byla temperatura 15 stopni na dworze. tez mnie to ubawilo Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamalpa Re: upały... 21.06.13, 22:00 u nas też 27'c w domku,okna rozszczelnione, synek śpi w body z dł,rękawkiem.przykryty kocykiem i nie jest ani spocony ani zimy,czyli akurat.Za to parę dni temu jak było jeszcze chłodniej też był spocony,ale jak przestałam podawac wit.D to przestał sie pocić w nocy.Chyba ma jej wystarczająco teraz w lecie za słońca i mm. . kopiko-lol napisała: > te upały to jakiś koszmar, w domu mamy 27 stopni, to o 5 wiecej niz zawsze s > pimy przy szeroko otwartych oknach, bez przykrycia, praktycznie bez ciuchów ale > młoda i taka cała spocona macie jakies rady jak jej ulżyc? Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: upały... 21.06.13, 22:41 u nas podobnie - starsze dzieci śpią tylko w cienkich koszulkach i majtkach, a maluch w body. nie przykrywam, ale kładę na bawełnianą pieluszkę i w nocy otwieram okno na oścież. schładza się wystarczająco, żeby maluchy nie były spocone Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: upały... 21.06.13, 23:17 mój spi w samej pieluszce, okno szeroko otwarte, przed snem chłodna kąpiel, nie jest tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
0lindra Re: upały... 22.06.13, 20:43 drzewachmuryziemia napisała: > mój spi w samej pieluszce, okno szeroko otwarte, przed snem chłodna kąpiel, ni > e jest tragicznie nie jest jakos wychlodzony? np nozek nie mial zimnych, ja panikuje bo mala dzis po nocy miala nogi jak lod (okno na maxa otwarte, nie przykrywam niczym) Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: upały... 22.06.13, 22:04 jest chłodny, ale to jest taki chłód z lekko lepiacym karkiem, wczoraj sama juz nie wiedziałam (gdy przeczytałam tu o tych wszystkich bodach i poszlam go przykryc pieluchowa tetrowa (tylko nogi), od razu ją z siebie zrzucił, spróbowalam jeszcze raz- to samo, wiec dałam sobie spokój. W pokoju było 25 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: upały... 22.06.13, 22:06 ale moje dziecko jest wybitnie zimnolubne Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: upały... 28.07.13, 14:12 Zimne nóżki to nie objaw tego, że dziecku zimno Odpowiedz Link Zgłoś
pouszka Re: upały... 22.06.13, 00:05 U nas również 27 stopni, Mała ma cała główkę spoconą (ma 10 miesiecy). Spi w body z krótkim rękawkiem, teraz przykryta jest tylko poszewką od kołdry, okno otwarte (uchyłowo). Już sama nie wiem o co chodzi, bo my się tak nie pocimy. Boję sie też, by znowu nie zmarzła jak przykryję Ją w nocy tylko pieluszką tetrową. Cały czas dostaje witaminę D - moze powinnam Jej odstawić? Generalnie główka poci sie Jej też jak jest karmiona, albo jak jest foteliku samochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamalpa Re: upały... 22.06.13, 20:18 Cały czas dostaje witaminę D - moze powinnam Jej odstawić? ja nie daje wit.D.w dni kiedy młody pojeździ w wózku z nóżkami i rączkami odkrytymi ,przez jakieś 15 min,bo tyle podobno wystarcza aby przyswoic ze słońca wymaganą dzienną dawke wit D. ale zapytaj pediatry lepiej zanim odstawisz sama. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: upały... 28.07.13, 14:14 pouszka napisał(a): > eneralnie główka p > oci sie Jej też jak jest karmiona, albo jak jest foteliku samochodowym. Nasz też się strasznie poci na główce, a te foteliki samochodowe to badziew, pod spodem jest styropian! i jak Małego z auta wyciągam to jest mokry! Tak samo było z nosidełkiem Odpowiedz Link Zgłoś
misieuszy Re: upały... 22.06.13, 05:41 w nocy syn śpi tylko w pieluszce i bez przykrycia, jak jest chłodniej to przykryty poszewką od naszej poduszki. w dzień spryskiwaliśmy się wodą albo przecierałam malucha wilgotną pieluchą tetrową, zwłaszcza jak się bardzo pocił przy karmieniu. kąpiel w letniej wodzie też dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna725 Re: upały... 22.06.13, 06:22 Moja młoda śpi w body na krótki rękaw, przykrywam ją cienką kolderka ale się rozkopuje i śpi odkryta, okno uchylne otwarte. W dzień siedzi do 10 w body tylko, potem zalicza kąpiel w baseniku i już jej nie ubieram do wieczora, jest chyba w najbardziej komfortowej sytuacji bo ma tylko pampersa - pozostali domownicy jednak jakieś ubrania muszą na sobie mieć. Też jej się główką poci i na nosku wylaza jej kropelki potu. Główką się podobno poci bo ciemiaczko nie zarosniete. Dawaj dużo do picia wody, jeśli masz możliwość schlodzic trochę wiatrakiem jak nie ma małej w pomieszczeniu, ją włączam może i coś daje, zaslaniam rolety, wietrze na przestrzal. Najgorsze że nie chce w domu siedzieć, pcha się na ogród a tam jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e2 Re: upały... 22.06.13, 09:13 A ja kontrowersyjnie po kilku nocach spania w samym bodziaku dzis ubralam w letnie bawelniane spioszki i niczym nie przykrylam. Dziecko jakos mniej mokre bog wie czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
kopiko-lol Re: upały... 22.06.13, 13:31 nie no, wszelkie skarpetki, przykrycia to odpadaja.... skoro ona spi w mega cienkim body (body spelnia jedynie funkcje trzymania pieluchy) i jest jej goraco to na jaka cholipe dawac jej skarpety? Okna mamy szeroko otwarte, ale to nic prawie nie daje, ciut schladza sie w nocy, bliżej poranka i tyle. Chodziło mi bardziej o rade, żeby np przemywac dziecko czesto woda, za ktora dziekuje Macie moze jeszcze jakies inne sposoby na upały? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: upały... 22.06.13, 14:33 Ile Twoja mała ma? Możesz dziecku pieluszką tetrową nie tylko buźkę i rączki przemywać, ale też całe ciałko. lepiej się po tym poczuje. Możesz podać do picia kompot. Jeśli dziecko w upały mniej je, dobrze zrobiony kompot( tzn nie za słodki i owoce nie rozgotowane, bo tracą wówczas wartości), jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kopiko-lol Re: upały... 22.06.13, 19:00 mała ma 5 msc, co do picia to pije poki co tylko moje mleko, będę przemywać jej cale ciałko dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: upały... 22.06.13, 19:03 Gdy mój synek był malutki, było gorąco i spał, to wieszałam dookoła łóżeczka mokre pieluszki. Powietrze wtedy nie było takie suche. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: upały... 22.06.13, 14:46 moja malutka śpi bardzo źle w takie upały, nie wiem czy to wina tego, że sypialni mamy 29 st. czy czegos innego ale dziś i wczoraj wyła od 1.00 do 3.00 , jesteśmy nieprzytomni W dzien jest b. spocona, włoski ma non stop mokre, ale i tak wolę siedzieć na dworze nawet gdy jest 34 st. niz w domu gdy jest 29-30. Ostatnio robiłam jej kąpiel w letniej wodzie na balkonie i przemywam buźkę letnią wodą. To dopiero początek lata Odpowiedz Link Zgłoś
kopiko-lol Re: upały... 22.06.13, 19:01 chyba musze zmienić swoją sygnaturkę .....ehh Odpowiedz Link Zgłoś
agncwy Re: upały... 22.06.13, 20:16 U nas wiatrak chodzi cały czas,cały dzień i przez pół nocy na piętrze mam 29 na dole dwa stopnie mniej,nie dałoby się wytrzymać bez tego wiaterku Okna pootwierane,drzwi na zewnątrz aby jakiś przeciąg zrobić,ale nic,zero przewiewu. A w dzień mały kapie się w basenie I jakoś daje rade,ja gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 strajk z jedzeniem mleka w upały 28.07.13, 14:22 W dzień w pokoju mamy ok 26-27 stopni, w nocy 25. Mały śpi w ciągu dnia częściej, szybciej się męczy, max 2 godz jest aktywny. Wczoraj w południe była szopka - nie spał już 4 godz, darł się, leciał przez ręce ze zmęczenia, ale jak wkładaliśmy go do łóżeczka to darł się jeszcze głośniej. Zapłakany, zaglucony - obraz nędzy i rozpaczy.Wrzuciliśmy go do wanienki z wodą troszkę chłodniejszą, potem na łóżku śpiewałam mu kołysanki i zasnął i spał 3 godziny! Po za tym w dzień mało je mleka. jak podaje mu butlę z mlekiem to jest plucie, ale woda już jest pyszna i oczywiście pokarmy stałe są "on top", zwłaszcza owoce. Czy u Was też tak jest z tym strajkiem z jedzeniem? Dzisiaj zrobiłam chłodnik, ciekawe czy Mały zje Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: strajk z jedzeniem mleka w upały 29.07.13, 17:41 mój mniej chetnie zjada zupę, mleko tak samo jak zawsze. Ale cierpi biedny, jest zimnolubny, a tu taki koszmar... kilka razy dziennie wkładam go do wanny z chłodną wodą i lezy tam ok.20 minut. Całą dobę jest oczywiście tylko w pampersie. Wychodzimy wczesnie rano a potem siedzimy w domu, wentylatory, rolety i czekamy aż przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
wicherka81 Re: upały... 28.07.13, 18:02 Wszystko zależy od dziecka, mój ani wybitnie ciepłolubny, ani zimnolubny. W dzień chodzi w koszulce albo rampersie, ale na noc zakładam mu dość cienkiego pajaca z dł. rękawem. Jeżeli ubiorę go w samo body, to w nocy ma zimny karczek i więcej się budzi. W domu mamy obecnie 24-25 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś