21.06.13, 21:52
te upały to jakiś koszmar, w domu mamy 27 stopni, to o 5 wiecej niz zawsze sad spimy przy szeroko otwartych oknach, bez przykrycia, praktycznie bez ciuchów ale młoda i taka cała spocona sad macie jakies rady jak jej ulżyc?
Obserwuj wątek
    • emonika9393 Re: upały... 21.06.13, 21:58
      a ile mała ma niestety nic z tym nie zrobisz , ubierz lekkie body , ewentualnie skarpetki cieńsze , zeby katarku nie dostala , przykryj cieniutkim kocykiem i dawaj dużo , duzoo pić , najlepiej wody letniej.
      • drzewachmuryziemia Re: upały... 21.06.13, 23:18
        body, skarpetki? nie zartuj
        • d.d.00 Re: upały... 28.07.13, 14:10
          ojeja, u nas Bobas w nocy śpi w bodziaku na krótki rękaw, a w dzień w samym pampku
      • necia27 [...] 22.06.13, 09:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • emonika9393 Re: upały... 24.07.13, 15:17
          co Cię tak rozśmieszyło przepraszam ?

necia27 napisała:

> "a ile mała ma niestety nic z tym nie zrobisz , ubierz lekkie body , ewentualni
          > e skarpetki cieńsze , zeby katarku nie dostala , przykryj cieniutkim kocykiem i
          > dawaj dużo , duzoo pić , najlepiej wody letniej."
          >
          > Nie ma to jak z rana dobra porcja żartu hahahhahah, no oplułam ekran z wrażenia
          > smile
          • murwa.kac Re: upały... 25.07.13, 10:22
            emonika9393 napisał(a):

Cytatco Cię tak rozśmieszyło przepraszam ?

pewnie to, ze padla propozycja ubrania dziecka w UPALNY dzien jakby byla temperatura 15 stopni na dworze.

tez mnie to ubawilo big_grin
    • kasiamalpa Re: upały... 21.06.13, 22:00
      u nas też 27'c w domku,okna rozszczelnione, synek śpi w body z dł,rękawkiem.przykryty kocykiem i nie jest ani spocony ani zimy,czyli akurat.Za to parę dni temu jak było jeszcze chłodniej też był spocony,ale jak przestałam podawac wit.D to przestał sie pocić w nocy.Chyba ma jej wystarczająco teraz w lecie za słońca i mm.
      .

kopiko-lol napisała:

> te upały to jakiś koszmar, w domu mamy 27 stopni, to o 5 wiecej niz zawsze sad s
      > pimy przy szeroko otwartych oknach, bez przykrycia, praktycznie bez ciuchów ale
      > młoda i taka cała spocona sad macie jakies rady jak jej ulżyc?
    • wanielka Re: upały... 21.06.13, 22:41
      u nas podobnie - starsze dzieci śpią tylko w cienkich koszulkach i majtkach, a maluch w body. nie przykrywam, ale kładę na bawełnianą pieluszkę i w nocy otwieram okno na oścież. schładza się wystarczająco, żeby maluchy nie były spocone smile
    • drzewachmuryziemia Re: upały... 21.06.13, 23:17
      mój spi w samej pieluszce, okno szeroko otwarte, przed snem chłodna kąpiel, nie jest tragicznie
      • 0lindra Re: upały... 22.06.13, 20:43
        drzewachmuryziemia napisała:

> mój spi w samej pieluszce, okno szeroko otwarte, przed snem chłodna kąpiel, ni
        > e jest tragicznie

nie jest jakos wychlodzony? np nozek nie mial zimnych, ja panikuje bo mala dzis po nocy miala nogi jak lod (okno na maxa otwarte, nie przykrywam niczym)
        • drzewachmuryziemia Re: upały... 22.06.13, 22:04
          jest chłodny, ale to jest taki chłód z lekko lepiacym karkiem, wczoraj sama juz nie wiedziałam (gdy przeczytałam tu o tych wszystkich bodachwink i poszlam go przykryc pieluchowa tetrowa (tylko nogi), od razu ją z siebie zrzucił, spróbowalam jeszcze raz- to samo, wiec dałam sobie spokój. W pokoju było 25 stopni.
          • drzewachmuryziemia Re: upały... 22.06.13, 22:06
            ale moje dziecko jest wybitnie zimnolubne
        • d.d.00 Re: upały... 28.07.13, 14:12
          Zimne nóżki to nie objaw tego, że dziecku zimno
    • pouszka Re: upały... 22.06.13, 00:05
      U nas również 27 stopni, Mała ma cała główkę spoconą (ma 10 miesiecy). Spi w body z krótkim rękawkiem, teraz przykryta jest tylko poszewką od kołdry, okno otwarte (uchyłowo). Już sama nie wiem o co chodzi, bo my się tak nie pocimy. Boję sie też, by znowu nie zmarzła jak przykryję Ją w nocy tylko pieluszką tetrową. Cały czas dostaje witaminę D - moze powinnam Jej odstawić? Generalnie główka poci sie Jej też jak jest karmiona, albo jak jest foteliku samochodowym.
      • kasiamalpa Re: upały... 22.06.13, 20:18
        Cały czas dostaje witaminę D - moze powinnam Jej odstawić?

ja nie daje wit.D.w dni kiedy młody pojeździ w wózku z nóżkami i rączkami odkrytymi ,przez jakieś 15 min,bo tyle podobno wystarcza aby przyswoic ze słońca wymaganą dzienną dawke wit D.
        ale zapytaj pediatry lepiej zanim odstawisz sama.
      • d.d.00 Re: upały... 28.07.13, 14:14
        pouszka napisał(a):

> eneralnie główka p
        > oci sie Jej też jak jest karmiona, albo jak jest foteliku samochodowym.
        Nasz też się strasznie poci na główce, a te foteliki samochodowe to badziew, pod spodem jest styropian! i jak Małego z auta wyciągam to jest mokry! Tak samo było z nosidełkiem uncertain
    • misieuszy Re: upały... 22.06.13, 05:41
      w nocy syn śpi tylko w pieluszce i bez przykrycia, jak jest chłodniej to przykryty poszewką od naszej poduszki. w dzień spryskiwaliśmy się wodą albo przecierałam malucha wilgotną pieluchą tetrową, zwłaszcza jak się bardzo pocił przy karmieniu. kąpiel w letniej wodzie też dobra.
    • czarna725 Re: upały... 22.06.13, 06:22
      Moja młoda śpi w body na krótki rękaw, przykrywam ją cienką kolderka ale się rozkopuje i śpi odkryta, okno uchylne otwarte. W dzień siedzi do 10 w body tylko, potem zalicza kąpiel w baseniku i już jej nie ubieram do wieczora, jest chyba w najbardziej komfortowej sytuacji bo ma tylko pampersa - pozostali domownicy jednak jakieś ubrania muszą na sobie miećbig_grin. Też jej się główką poci i na nosku wylaza jej kropelki potu. Główką się podobno poci bo ciemiaczko nie zarosniete. Dawaj dużo do picia wody, jeśli masz możliwość schlodzic trochę wiatrakiem jak nie ma małej w pomieszczeniu, ją włączam może i coś daje, zaslaniam rolety, wietrze na przestrzal. Najgorsze że nie chce w domu siedzieć, pcha się na ogród a tam jeszcze gorzej
    • ichi51e2 Re: upały... 22.06.13, 09:13
      A ja kontrowersyjnie po kilku nocach spania w samym bodziaku dzis ubralam w letnie bawelniane spioszki i niczym nie przykrylam. Dziecko jakos mniej mokre bog wie czemu...
    • 0lindra Re: upały... 22.06.13, 10:56

• kopiko-lol Re: upały... 22.06.13, 13:31
      nie no, wszelkie skarpetki, przykrycia to odpadaja.... skoro ona spi w mega cienkim body (body spelnia jedynie funkcje trzymania pieluchy) i jest jej goraco to na jaka cholipe dawac jej skarpety? Okna mamy szeroko otwarte, ale to nic prawie nie daje, ciut schladza sie w nocy, bliżej poranka i tyle. Chodziło mi bardziej o rade, żeby np przemywac dziecko czesto woda, za ktora dziekuje smile Macie moze jeszcze jakies inne sposoby na upały?
      • stokrotka_beauty Re: upały... 22.06.13, 14:33
        Ile Twoja mała ma?
        Możesz dziecku pieluszką tetrową nie tylko buźkę i rączki przemywać, ale też całe ciałko. lepiej się po tym poczuje. Możesz podać do picia kompot. Jeśli dziecko w upały mniej je, dobrze zrobiony kompot( tzn nie za słodki i owoce nie rozgotowane, bo tracą wówczas wartości), jest jak najbardziej ok.
        • kopiko-lol Re: upały... 22.06.13, 19:00
          mała ma 5 msc, co do picia to pije poki co tylko moje mleko, będę przemywać jej cale ciałko smile dzieki
          • stokrotka_beauty Re: upały... 22.06.13, 19:03
            Gdy mój synek był malutki, było gorąco i spał, to wieszałam dookoła łóżeczka mokre pieluszki. Powietrze wtedy nie było takie suche.
    • neffi79 Re: upały... 22.06.13, 14:46
      moja malutka śpi bardzo źle w takie upały, nie wiem czy to wina tego, że sypialni mamy 29 st. czy czegos innego ale dziś i wczoraj wyła od 1.00 do 3.00 , jesteśmy nieprzytomni
      W dzien jest b. spocona, włoski ma non stop mokre, ale i tak wolę siedzieć na dworze nawet gdy jest 34 st. niz w domu gdy jest 29-30.
      Ostatnio robiłam jej kąpiel w letniej wodzie na balkonie i przemywam buźkę letnią wodą.
      To dopiero początek latasmile
      • kopiko-lol Re: upały... 22.06.13, 19:01
        chyba musze zmienić swoją sygnaturkę .....ehh
    • agncwy Re: upały... 22.06.13, 20:16
      U nas wiatrak chodzi cały czas,cały dzień i przez pół nocysmile na piętrze mam 29 na dole dwa stopnie mniej,nie dałoby się wytrzymać bez tego wiaterkusmile Okna pootwierane,drzwi na zewnątrz aby jakiś przeciąg zrobić,ale nic,zero przewiewu. A w dzień mały kapie się w baseniesmile I jakoś daje rade,ja gorzej.
    • d.d.00 strajk z jedzeniem mleka w upały 28.07.13, 14:22
      W dzień w pokoju mamy ok 26-27 stopni, w nocy 25.
      Mały śpi w ciągu dnia częściej, szybciej się męczy, max 2 godz jest aktywny. Wczoraj w południe była szopka - nie spał już 4 godz, darł się, leciał przez ręce ze zmęczenia, ale jak wkładaliśmy go do łóżeczka to darł się jeszcze głośniej. Zapłakany, zaglucony - obraz nędzy i rozpaczy.Wrzuciliśmy go do wanienki z wodą troszkę chłodniejszą, potem na łóżku śpiewałam mu kołysanki i zasnął i spał 3 godziny!
      Po za tym w dzień mało je mleka. jak podaje mu butlę z mlekiem to jest plucie, ale woda już jest pyszna wink i oczywiście pokarmy stałe są "on top", zwłaszcza owoce. Czy u Was też tak jest z tym strajkiem z jedzeniem?

Dzisiaj zrobiłam chłodnik, ciekawe czy Mały zje wink
      • drzewachmuryziemia Re: strajk z jedzeniem mleka w upały 29.07.13, 17:41
        mój mniej chetnie zjada zupę, mleko tak samo jak zawsze. Ale cierpi biedny, jest zimnolubny, a tu taki koszmar... kilka razy dziennie wkładam go do wanny z chłodną wodą i lezy tam ok.20 minut. Całą dobę jest oczywiście tylko w pampersie. Wychodzimy wczesnie rano a potem siedzimy w domu, wentylatory, rolety i czekamy aż przejdziewink
    • wicherka81 Re: upały... 28.07.13, 18:02
      Wszystko zależy od dziecka, mój ani wybitnie ciepłolubny, ani zimnolubny. W dzień chodzi w koszulce albo rampersie, ale na noc zakładam mu dość cienkiego pajaca z dł. rękawem. Jeżeli ubiorę go w samo body, to w nocy ma zimny karczek i więcej się budzi. W domu mamy obecnie 24-25 stopni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka