Dodaj do ulubionych

12 m, wskazywanie kciukiem

30.08.13, 18:38
Hej,
córcia (12 m) na obrazki w książeczkach wskazuje kciukiem (zamiast palcem wskazującym) - przy czym dopiero uczy się tej czynności. Czy wasze dzieciątka też przechodziły taki etap zanim nauczyły się wskazywać paluszkiem wskazującym?
Obserwuj wątek
    • mamatin Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 00:38
      nie, nigdy.
      • aleksandrajurek Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 12:01
        moj samym kciukiem nie wskazuje (12,5 mies) ale zdarza mu sie zrobic taki "dziubek" z palca wskazujacego i kciuka. W ksiazeczkach pokazuje palcem wskazujacym, ale jak go nosze na rekach to zdarza sie "dziubek". Zaczynal pokazywac pozno bo jak mial 11 mies, jak mial 11,5 juz pokazywal wszystko dokola.
        • ellenai1 Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 12:13
          11ms to nie jest późno na wskazywanie kciukiem. W wieku 1,5 roku POWINNO już pokazywać kciukiem , moj jak mial 13/14ms zaczął, najpierw całą rączką. W książeczkach nie pamiętam jak pokazywał- ale fakt, na początku dużo kciuka używał , tj. w okolicy roku.
          • ellenai1 korekta 01.09.13, 12:14
            korekta- w wieku 1,5 roku powinno pokazywać palcem wskazujacym, a nie kciukiem, oczywiscie.
    • mama_kotula Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 12:36
      Nie mam pojęcia, nie miałam czasu, aby zwracać uwagę na takie hm, istotne rzeczy ;D
      • aleksandrajurek Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 13:03
        pokazywanie palcem jest bardzo wazne, nawet gdzies kiedys czytalam ze bez tego nie rozwija sie mowa u dziecka.
        • aleksandrajurek ellenai1 01.09.13, 13:12
          ellenai1 ile mies ma Twoj synek i kiedy Twoj synek pokazywal palcem wskazujacym a nie raczka? jak rozwija sie mowa? pytam z ciekawosc, bo zastanawia mnie to czy faktycznie jak dziecko nie pokazuje paluszkem to ma problem z rozwojem mowy, czy to tylko jakas bzdura ktora wyczytalam.
          • ellenai1 Re: ellenai1 01.09.13, 20:52
            Aleksandra,
            23ms.
            No niestety, z mową u mnie baardzo kiepsko- ale za to jest bardzo komunikatywny- wyraznie piskami, wrzaskami, roznymi dzwiekami daje znac o co mu chodzi i palcem wskazujacym, czasem nawet dwoma, w 2 rozne kierunki tongue_out Nie mowi nawet mama, tata - nic z tego. Zaqdnego nasladowanie dzwiekow zwierzat, kiedys udawalo mu sie dzwiek dinozaura, ale znudzilo mu sie :p
        • mamawojtka86 Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 15:48
          Potwierdzam, wskazywanie palcem jest ważne rozwojowo. Przy każdej diagnozie w kierunku zaburzeń rozwoju, w tym autyzmu, sprawdza się umiejętność wskazywania
        • mama_kotula Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 16:10
          aleksandrajurek napisała:
          > pokazywanie palcem jest bardzo wazne, nawet gdzies kiedys czytalam ze bez tego
          > nie rozwija sie mowa u dziecka.

Pokazywanie palcem. Ręką. Pokazywanie samo w sobie.
          Moje dzieci mają zdiagnozowany autyzm (starsza dwójka). Tak, pytano mnie o to, czy dziecko wskazuje przedmioty. Nie pytali, czy kciukiem, palcem wskazującym czy całą dłonią, pytali o _pokazywanie_ (co ma ważne znaczenie w komunikacji).
          I dlatego pisałam, że to jest rzecz mało istotna, czym dziecko pokazuje, użyłam skrótu myślowego, na zasadzie - widzę, że dziecko wskazuje przedmioty, nie wgłębiam sie, którego palca do tego używa, czy kciuka, czy wskazującego.
          A akurat jestem dość wyczulona na rozmaite objawy rozwojowe, patrz wyżej.
          • aleksandrajurek Re: 12 m, wskazywanie kciukiem 01.09.13, 22:08
            mama_kotula, a czy u dzieci byl problem z pokazywaniem palcem? pojawilo sie prawodlowo ok 10 mies?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka