aaaniula 02.10.13, 14:20 Mój mały ma bardzo popękane usta. Smaruję ciągle, czym się da. A on ma już całą skore wokół ust popękaną i czerwoną. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neffi79 Re: popękane usta malucha 02.10.13, 14:34 Trzeba znaleźć przyczynę - po pierwsze za suche powietrze w domu, drugie: ciągłe oblizywanie lub nieprawidłowe żywienie (brak witamin m.in. B) lub za mało odpowiednich tłuszczów w diecie. Smaruj tłustym kremem gdy idziecie na dwór. Jak masz to uzywaj nawilżacza powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
libretinka Re: popękane usta malucha 02.10.13, 15:06 Albo jakąś wazelinką smakową. Odpowiedz Link Zgłoś
devilyn Re: popękane usta malucha 02.10.13, 16:44 ..lub przyklejony chrupek kukurydziany i nagłe oderwanie go.. Odpowiedz Link Zgłoś
devilyn Re: popękane usta malucha 02.10.13, 16:43 Mojej córci pomógł dopiero alantan dermoline. Odpowiedz Link Zgłoś
kindddzia Re: popękane usta malucha 02.10.13, 17:39 a pije duzo? Moze wiecej wody trzeba. Albo moze mu podajesz jakas herbatle, co przy okazji wysusza, np pokrzywa. Albo jada cos co ma duzo soli - np duzo chrupek kukurydzianych Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: popękane usta malucha 02.10.13, 20:29 Pije dość sporo wydaje mi się- 4x 150 ml herbaty (koperek, rumianek, roibos). Nie jada w ogóle chrupek kukurydzianych, ani nic "obklejającego". Diety nie ma za bardzo urozmaiconej, ponieważ ma sporo alergii, ale staram się, aby niczego mu nie brakowało. Może witamina b? Dostaje 2 razy dziennie mm. Nie wiem czy to za mało? Usta smaruję bepantenem-maścią, i kremami dla atopowców. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: popękane usta malucha 02.10.13, 23:00 ja mam taki własnie problem z ustami od niepamietnych czasów i bez pomadki ochronnej nie ruszam sie nigdzie i wiem dobrze, ze zadne kremy nic nie dadzą, musi byc cos na wazelinie - cos co zostaje na ustch a nie sie wchłania.zwykła wazeline kup, albo taki balsam do ust na miodzie jest w aptece (tez wazelinowy), albo pomadka ochronna smaruj. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: popękane usta malucha 02.10.13, 23:29 Jeżeli jest taki problem z ustami, to znaczy, że dajesz dziecku do jedzenia lub picia coś bardzo uczulającego. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: popękane usta malucha 03.10.13, 07:59 jezuuuuu znowu masz misje z alergia i w kazdym poscie ja widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: popękane usta malucha 03.10.13, 08:33 Owszem- po pół roku od pierwszej próby podaliśmy żółtko. Poszły śmierdzące kupy, suche placki na nogach i tyłku. Ale usta były popękane już wcześniej, żółtko być może lekko to zaostrzyło, ale już mu nie podajemy, a mały znów na jakiś czas na zyrtec wrzucony. Usta smaruję teraz maścią medela na brodawki dla karmiących mam. To jest tak tłuste, że wodą z mydłem zmyć się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: popękane usta malucha 03.10.13, 08:00 smaruj mascia witaminowa. moze byc brak witaminy z grupy B. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: popękane usta malucha 03.10.13, 20:00 lepiej najpierw witaminowa a potem tłusta jak tamta sie wchłonie i powinno byc ok Odpowiedz Link Zgłoś
markoco29 Re: popękane usta malucha 03.10.13, 22:22 mojej bardzo wysusza usta jak po wieczornym myciu zebow nie zmyje dokladnie pasty z ust. Moze to jest trop... Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: popękane usta malucha 04.10.13, 08:35 No fakt jest taki, że ja małemu myję zęby a on sobie jeszcze potem memła tą szczoteczkę parę minut bo uwielbia. Oczywiście jest cały od pasty i śliny. Może to faktycznie to.. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: popękane usta malucha 04.10.13, 09:13 zmień zatem pastę. Pasty ogólnie dostępne w supermarketach i drogeriach zawierają sacharynę lub inny słodzik, a to koszmarnie wysusza i podrażnia śluzówkę. Linka dałam w poście o pastach Odpowiedz Link Zgłoś