Dodaj do ulubionych

popękane usta malucha

02.10.13, 14:20
Mój mały ma bardzo popękane usta. Smaruję ciągle, czym się da. A on ma już całą skore wokół ust popękaną i czerwoną. Co robić?
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: popękane usta malucha 02.10.13, 14:34
      Trzeba znaleźć przyczynę - po pierwsze za suche powietrze w domu, drugie: ciągłe oblizywanie lub nieprawidłowe żywienie (brak witamin m.in. B) lub za mało odpowiednich tłuszczów w diecie.
      Smaruj tłustym kremem gdy idziecie na dwór. Jak masz to uzywaj nawilżacza powietrza.
      • libretinka Re: popękane usta malucha 02.10.13, 15:06
        Albo jakąś wazelinką smakową.
      • devilyn Re: popękane usta malucha 02.10.13, 16:44
        ..lub przyklejony chrupek kukurydziany i nagłe oderwanie go..
    • devilyn Re: popękane usta malucha 02.10.13, 16:43
      Mojej córci pomógł dopiero alantan dermoline.
    • kindddzia Re: popękane usta malucha 02.10.13, 17:39
      a pije duzo? Moze wiecej wody trzeba.
      Albo moze mu podajesz jakas herbatle, co przy okazji wysusza, np pokrzywa.
      Albo jada cos co ma duzo soli - np duzo chrupek kukurydzianych
    • aaaniula Re: popękane usta malucha 02.10.13, 20:29
      Pije dość sporo wydaje mi się- 4x 150 ml herbaty (koperek, rumianek, roibos). Nie jada w ogóle chrupek kukurydzianych, ani nic "obklejającego". Diety nie ma za bardzo urozmaiconej, ponieważ ma sporo alergii, ale staram się, aby niczego mu nie brakowało. Może witamina b? Dostaje 2 razy dziennie mm. Nie wiem czy to za mało? Usta smaruję bepantenem-maścią, i kremami dla atopowców.
      • drzewachmuryziemia Re: popękane usta malucha 02.10.13, 23:00
        ja mam taki własnie problem z ustami od niepamietnych czasów i bez pomadki ochronnej nie ruszam sie nigdzie i wiem dobrze, ze zadne kremy nic nie dadzą, musi byc cos na wazelinie - cos co zostaje na ustch a nie sie wchłania.zwykła wazeline kup, albo taki balsam do ust na miodzie jest w aptece (tez wazelinowy), albo pomadka ochronna smaruj.
      • e-kasia27 Re: popękane usta malucha 02.10.13, 23:29
        Jeżeli jest taki problem z ustami, to znaczy, że dajesz dziecku do jedzenia lub picia coś bardzo uczulającego.
        • murwa.kac Re: popękane usta malucha 03.10.13, 07:59
          jezuuuuu
          znowu masz misje z alergia i w kazdym poscie ja widzisz?
        • aaaniula Re: popękane usta malucha 03.10.13, 08:33
          Owszem- po pół roku od pierwszej próby podaliśmy żółtko. Poszły śmierdzące kupy, suche placki na nogach i tyłku. Ale usta były popękane już wcześniej, żółtko być może lekko to zaostrzyło, ale już mu nie podajemy, a mały znów na jakiś czas na zyrtec wrzucony. Usta smaruję teraz maścią medela na brodawki dla karmiących mam. To jest tak tłuste, że wodą z mydłem zmyć się nie da...
    • murwa.kac Re: popękane usta malucha 03.10.13, 08:00
      smaruj mascia witaminowa.
      moze byc brak witaminy z grupy B.
      • drzewachmuryziemia Re: popękane usta malucha 03.10.13, 20:00
        lepiej najpierw witaminowa a potem tłusta jak tamta sie wchłonie i powinno byc okwink
    • markoco29 Re: popękane usta malucha 03.10.13, 22:22
      mojej bardzo wysusza usta jak po wieczornym myciu zebow nie zmyje dokladnie pasty z ust. Moze to jest trop...
      • aaaniula Re: popękane usta malucha 04.10.13, 08:35
        No fakt jest taki, że ja małemu myję zęby a on sobie jeszcze potem memła tą szczoteczkę parę minut bo uwielbia. Oczywiście jest cały od pasty i śliny. Może to faktycznie to.. Dzięki
        • neffi79 Re: popękane usta malucha 04.10.13, 09:13
          zmień zatem pastę. Pasty ogólnie dostępne w supermarketach i drogeriach zawierają sacharynę lub inny słodzik, a to koszmarnie wysusza i podrażnia śluzówkę. Linka dałam w poście o pastach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka