Dodaj do ulubionych

Matki pomóżta ;) 3 sprawy

13.10.13, 00:09
1.Po pierwsze primo wprowadziłam dziecku gluten, wiem że wałkowane to było milion razy ale nie znalazłam odpowiedzi jak długo mam te pół łyżeczki kaszki manny dawać dziecku do posiłku? A z czasem, co? mogę więcej dać mu tej kaszki? Ale po to żeby go zapchała? Czy po co? Jada zupki robione przeze mnie.

2. A po drugie primo, jak mu daje np. do obiadku ten gluten to później jak my jemy obiad, on chce od nas z talerza też coś spróbować więc żeby wilk był syty i owca cała daje mu herbatnika i teraz pytanie czy oby nie za dużo mu daje tego glutenu? Czy coś się stanie jeśli na jeden dzień dostanie więcej tego glutenu niż te 0.5 łyżeczki?

3. I ostatnie moje pytanie, karmię piersią i mam dużo pokarmu, nie chcę się posiłkować mlekiem modyfikowanym tak długo jak długo będzie się dało, jednak w nocy bym chciał żeby przespal wreszcie calą noc! Kiedyś nawet sciągalam moje mleko i dosypywalm mu kleiku kukurydzianego żeby go zapchać, niestety głód był silniejszy... wstawal ze 2 razy w nocy. Czy jak podam mu kaszke bezmleczna to będzie chciał to jeść? Zasyci go na całą noc? Dziecko zaraz skończy 6 miesięcy. I które to są kaszki bezmleczne?
Własnie wymyśliłam, że może warto przetestować pomysł sciągania mojego mleka i dodac kaszke manne może to go zasyci na noc? ;D

Wiem ze jestem wariatką bo gotuję te pół łyżeczki kaszy manny ale ja po prostu lubię siedzieć w garach wink

Jeśli się powtarzam to przepraszam widocznie nie wystarczająco prześledziłam internet
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 13.10.13, 00:59
      Ad. 3.
      Dziecko budzi się raczej nie z głodu i wprowadzenie kaszki na 99,9% nie spowoduje przesypiania nocy.
      Kaszkę mleczną rozpoznaje się po napisie "kaszka mleczko-jakaś", kaszka bezmleczna nie zawiera słowa "mleczna". Kaszka od kleiku różni się dodatkiem cukru i dupereli smakowych, dziecku wystarczy kleik.
      Kleik możesz przygotowac na wodzie i potem podac piers, wyjdzie w brzuchu na to samo, a tobie odpadnie zabawa z laktatorem. Jak masz za dużo czasu to sobie w wannie z pianą poleż. Jak nie masz wanny, to współczuję smile

Ad. 2
      Jak się martwisz, to daj dziecku chrupkę kukurydzianą albo kawałek swojego ziemniaka czy jakiegoś warzywa.

Ad. 1
      Nie mam pojęcia, gluten wprowadzałam za czasów obowiązywania zasady: "po 10. miesiącu"

I nie przesadzaj z tymi stałymi posiłkami, zupa i kleik to aż nadto.
      • guderianka Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 13.10.13, 08:34
        Jak wyżej
        MM nie jest gwarancją przespanych nocy
        Dziecko spokojnie może jeść z Twojego talerza niewielkie ilości -ale nie dawaj herbatników, po co od małego uczyć złych rytuałów
        Co do glutenu-ja dawałam raz na jakiś czas tę kaszę mannę-może przez 3 tyg-często zapominałam tongue_out-potem dawałam gluten w innej formie-trochę płatków owsianych, trochę makaronu w zupie , trochę chleba itp
        • moniaak27 Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 13.10.13, 11:18
          Ja wogóle nie bawilam sie w żadne gluteny poprostu tego nie ogarniałam smile dostawał kawałek chlebka Kaszki itd widziałam że mu nic nie jest to dawalam dużo więcej ok 8 miesiąca może poczekaj jeszcze chwile. Co do mm nic to nie da. Wydaje mi sie że dzieci karmione faktycznie mm pezesypiaja częściej noce ale nie że względu na skład mleka i jego ,, sytosci' tylko dzieci karmione mm są nauczone regularności i jedzą Mniej więcej co 3, godz a niemowlaki lubią schematy i tego sie trzymają co za tym idzie rzadzej sie budzą a piersiowe częściej na zadanie i wtedy w nocy tak samo
    • hanusina_mama Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 13.10.13, 12:01
      A jakie stare to dziecko?
      1. Gluten w takiej mikroilości przez dwa miesiące - chodzi o stałą symulację niewielką ilością. Potem można normalny glutenowy posiłek. Niekoniecznie kaszkę dzidziusiową błyskawiczną, składającą się w większości z cukru. Najlepiej kaszę z pełnego przemiału, albo zwykłą dorosłą kaszę np zblendowaną. Prawdziwe kasze są bardzo wartościowe.
      2. A dlaczego herbatnik? Ze wspólnego talerza może być też ziemniak, warzywko itp. Wtedy obie owce będą syte wink
      3. Nie wiem, czy ktoś jakieś statystyki prowadził w tym względzie. U nas podawanie na noc kaszy w żaden sposób nie zmniejszyło ilości nocnych karmień piersią. U dwóch moich znajomych też nie.
    • malinkaaaaaaaaaa Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 13.10.13, 13:25
      mój na mm od 3mż i może miał taki z jeden tydzień, że spał ciurkiem od 21-6. Obecnie ma ponad 13m i nie zanosi się, żeby noc przesypiał. Mleko pije o 21, 1, 4. Nie ma czasu w dzień na jedzenie to odrabia nocąuncertain
      W gotowanie manny się nie bawiłam, bo mój był nieodkładalny (jest zresztą do tej pory), dawałam chleba do pociumkania.
    • neffi79 Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 13.10.13, 13:57
      Trochę przesadzaszsmile
      Obecnie zaleca się wprowadzanie glutenu jak najpóźniej. Nawet około 12 mca. Spokojnie mozna zywic dziecko bez tego (ja tak robiłam) - chrupki kuku, kasza jaglana, ryzowa, ziemniaki
      Nasza ekspozycja polegała na podaniu kawałka skórki od chleba, zobaczyłam, że wszystko jest OK i wprowadziłam normalnie pieczywo i kasze glutenowe. bez miarek, łyżeczek i zabawy.
    • aniaurszula Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 13.10.13, 21:58
      na pierwsze pytanie nie odpowiem bo nie robilam ekspozycji na gluten 8 lat temu byly inne zalecenia wiec i przy drugim dziecku je stosowalam za rada pediatry na 2 pyt. odpowiem takjesli dziecko chce probowac to co wy jecie to moze mu to dawaj zamiast tego herbatnika, ciutka ziemniakow do pomemlania , jakas gotowana machewka, u mnie obiady zostaly przystosowane tak aby dzieci mogly probowac a jak komus czegos brakowalo to sobie przyprawia na talerzu
      na 3 pyt, powiem tak moje dzieci niezaleznie jaka zjadly kolacje na jakim mleku i tak robily sobie pobudki na mleczko do 18 mcy a wieku 6 mcy bylo to 3-4 razy. wiec zlotego srodka nie ma
    • monikaa13 Re: Matki pomóżta ;) 3 sprawy 14.10.13, 13:54
      Z tym glutenem to nie za bardzo pomogę. Dawałam po trochu na początku ale ja z tych co nie mierzą i nie liczą. Nie wiem ile dawałam i co ile. Po prostu na początku trochę, później trochę więcej i już. Objawów żadnych nie było więc później już na gluten nie zwracałam uwagi. Ale ja dawałam później.

Co do spania to mm czy kaszka nie gwarantuje przespanej nocy. Ja podawałam jednemu i drugiemu dziecko mm po 2 msc i przesypiać noce zaczęły coś koło 4 msc. Dzieci piersiowe mają trochę inaczej, one nawet jak są najedzone to chcą trochę się poprzytulać i possać lub napić się.
      • stokrotka445 [...] 14.10.13, 16:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka