Dodaj do ulubionych

Nadmanganian potasu jak stosować

07.11.13, 23:56
Dziewczyny jeśli stosowałyście u swoich dzieci nadmanganian potasu to jak? dla niemowlęcia
(właściwie to już prawie roczniak smile ) mam po prostu zaróżowić wodę w wanience i opłukać w niej dziecko? chyba płynu do kąpieli już nie mogę dolać..?
oraz:
jak myślicie, czy dwulatka mogę namydlić mydłem i jednocześnie moczyć w wodzie z nadmanganianem? a potem wszystko spłukać pod prysznicem?
Lekarz zalecił mi ten specyfik a ja w jakimś amoku nie dopytałam wink i teraz mam obawy żeby jakiejś extra reakcji chemicznej nie uzyskać na moich dzieciach...
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: Nadmanganian potasu jak stosować 08.11.13, 00:58
      nie wiem na jaką przypadłość masz stosować ten nadmanganian ale na pewno nie ma co próbować z mydłem. najpierw dziecko umyj, np. pod prysznicem, a potem zrób wodę w wannie i go w niej usadż na 3 minuty. woda powinna być lekko różowa, nie za ciemna, iom większe stężenie tym bardziej wysusza, uważaj więc aby nie podrażnic skóry malucha. uwaga na oczy. śluzówki, buzię. nadmanganian to silna trucizna. połknięcie tabletki to kataklizm więc trzymaj słoiczek najwyżej jak się da. nie bierz tabletki przy rozpuszczaniu bezpośrednio w ręce bo po pierwsze żrące a po drugie barwi nieodwracalnie na brązowo palce, dłonie.
      • tulimatka Re: Nadmanganian potasu jak stosować 08.11.13, 02:45
        Walczę z bakterią, dzieciaki mają pupy w krosto-ciapki; już różne maści i z antybiotykami były i są i teraz mam dodatkowo ten nadmanganian stosować co by odkażać i wysuszyć. Kupiłam proszek, w małej saszetce, więc żadnych tabletek nie mam na szczęście; na wanienkę wystarczy 5-6 kropeczek tego proszku i już jest "różowo".
      • carole87 Re: Nadmanganian potasu jak stosować 03.07.14, 21:08
        Przepraszam, że odgrzebuję, ale mam pytanie odnośnie tego fragmentu:
        "nie bierz tabletki przy rozpuszczaniu bezpośrednio w ręce bo po pierwsze żrą
        > ce a po drugie barwi nieodwracalnie na brązowo palce, dłonie."

Dziś pierwszy raz robiłam kąpiel z nadmanganianem i oczywiście wzięłam go w ręce i mieszałam palcem w kubeczku, przez co została mi brązowa plama na opuszku - czy to naprawdę niebezpieczne?
        • mika_p Re: Nadmanganian potasu jak stosować 03.07.14, 21:12
          Nie jest niebezpieczne jednorazowo, ale plama zejdzie jak sie zetrze naskórek, o ile dobrze pamiętam (kto nie dotknął KMnO4 łapą, niech pierwszy rzuci kamieniem smile)) )
          • carole87 Re: Nadmanganian potasu jak stosować 08.07.14, 15:09
            Dziękuję za szybką odpowiedź. Na drugi dzień plama delikatnie zeszła, całkiem po 3 dniach wink Ale przy kolejnych kąpielach będę ostrożniejsza wink
    • malgosiek2 Re: Nadmanganian potasu jak stosować 08.11.13, 22:41
      Nie ma znaczenia wiek dziecka.
      Roztwór nadal ma być lekko różowy.
      W większym stężeniu może poparzyć.
      • green-koala111 Re: Nadmanganian potasu jak stosować 14.11.13, 23:33
        umyj maluchy i potem zeby sie pochlapaly posadz w nadmanganianie. A jak maja taka przypadłosc moze maka ziemniaczana spróbuj posypac. u nas ZAWSZE pomaga. A problemy w pupka mamy czasami 3 razy w tygodniu Taka nasza uroda.ALe zawsze doraznie pomaga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka