Dodaj do ulubionych

NOSIDEŁKO - OD KIEDY ???

10.08.04, 11:48
Witam, mam pytanie jak powyżej -
chodzi mi o nosidełko takie z przodu,aby dziecko przylegało do piersi - od
kiedy można je stosować? Od którego miesiąca / tyg.życia? Npiszcie czy się
sprawdziło i jakie polecacie, dziękuję za odpowiedzi,
Obserwuj wątek
    • dadgam Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 10.08.04, 11:57
      my zaczęliśmy 2 tyg. temu, jak Karol juz trzymal głowę, generalnie nosidła są chyba od 3 miesiaca życia. Mamy polskiej firmy Womar, kolezanka nam pożyczyła smile))) jest ok smile, oni też byli zadowoleni
    • magdan_23 Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 10.08.04, 13:12
      Ja używałam nosidła dosyć wcześnie. Jest na niem napisane, że od 0. Firma bebe
      comfort. Jest dosyć dobre. Całe sztywne. Jednak jeśli dzicko nie trzyma sztywno
      główki raczej ciężko używać nosidła. Dodam, że do 7 kg można nosić w nim
      dziecko z przodu a póżniej do 10 kg z tyłu. Zawsze przodem do ciała rodzica.
      Aha i muszę przyznać, że nie jest najtańsze. My na szczęście dostaliśmy je w
      prezencie...
      Pozdrawiam
      • mmm77 Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 10.08.04, 13:54
        A skąd wiesz, że powyżej 7 kg trzeba nosić dziecko z tyłu ? Czy masz może
        instrukcję ? Mi pożyczyła takie nosidło koleżanka, nie mam niestety żadnych
        informacji jak używać i noszę dziecko z przodu, a waży już ponad 8 kg.
        • magdan_23 Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 11.08.04, 23:22
          Pod klapką którą się przypina dziecko w pasie, mam narysowane do jakiej wagi
          jak nosiś. Nie wiem czy masz takie samo nosidło. A co do noszenia z przodu, to
          prawdopodobnie producent dba o plecy mam i stąd te ograniczenia.
          Pozdrawiam
    • ako416 Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 10.08.04, 13:47
      Nie ma limitu wiekowego, dziecko musi trzymać sztywno główkę w pozycji
      pionowej. A to już zależy od dziecka wink))
    • osmag Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 10.08.04, 14:01
      Jak dziecko samodzielnie będzie potrafiło usiąsć i siedzieć. Wcześniej jest
      niewskazane ze względu na obciążenie dla kręgosłupa i bioderek. Chyba ,że
      miałaś na myśli nosidełka w których dziecko jest w pozycji poziomej.
      • natik1 Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 12.08.04, 10:24
        Ja uzywam specjalnej chusty do noszenia niemowlat. Wiaze sie ja na 7 sposobow.
        Lila wazy juz prawie 9 kilo i musze przyznac, ze noszenie jej na brzuchu nie
        jest juz przyjemne wlasnie z powodu ciezaru. Latwiej mi jest ja nosic na
        plecach lub na biodrze. Od noszenia na brzuchu, po kilkunastu minutach poprostu
        pekaja mi plecy.
        Chusta jest przeznaczona dla dzieci od 0 do ok. 3(!) lat.
    • werata Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 12.08.04, 14:23
      Ciekawe, ze nowordka mozna już nosić pionowo :
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54925,1326219.html
      a w nosidełku nie? Przecież pozycja ta sama?

• osmag Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 13.08.04, 13:31
        werata napisała:

> Ciekawe, ze nowordka mozna już nosić pionowo :
        > kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54925,1326219.html
        > a w nosidełku nie? Przecież pozycja ta sama?
        >

Pozycja tak tylko punkt podparcia sie zmienia. W nosidełku obciąza swój
        kręgosłup.
    • adamed Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 12.08.04, 15:57
      Ja zaczęłam bardzo wcześnie. Co prawda mój synek od początku ładnie trzymał
      główkę, długo i wysoko, także podtrzymywany przez nosidło i jeszcze przytulony
      (podtrzymywałam z tyłu plecy nosidła) ładnie sobie siedział i głowa na boki mu
      nie spadała.
      Nie używałam nosidła do długotwałego noszenia tylko jak wychodzę na spacer to
      muszę zejść z drugiego piętra po schodach (bo na dole mam wózek) i po prostu
      bałam się schodzić z nim na rękach (mogę się potknąć i spaść więć wolę trzymać
      się poręczy a wtedy trzymałabym go tylko jedną ręką a jakby zaczął się ruszać
      mógłby mi się wyślizgnąć).
      Uważam że dla mojego spokoju znoszenia go nic mu się nie stanie jak 3 minuty w
      ciągu dania będzie w nosidle.
      A teorii że dopiero dziecko siedzące można to nie słyszałam.

Pozdrawiam
      Kasia mama Filipka 19.06.2004
      żona adameda; chyba czas założyć konto na gazecie...
    • adamed Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 12.08.04, 16:00
      Aha i mam nosidło najprostsze, najtańsze, polskie Womar, kosztuje koło 50 zł.
      Jest o tyle dobre że rozpina się całkowicie (jak pajac), tzn można go rozłożyć,
      położyć dziecko, zapiąć i schylająć się założyć pasy, i ze zdejmowaniem to
      samo. Słyszałam że nie wszytskie tak mają i trzeba najpierw założyć na siebie i
      nosidło a potem wcelować (nogami) w nie dziecko.

Pozdrawiam
      Kasia mama Filipka 19.06.2004
      żona adameda; chyba czas założyć konto na gazecie...
    • lidek0 Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 12.08.04, 19:59
      Musi mieć sztywny kręgosłup inaczej za bardzo jest obciążony i się krzywi czyli
      jak samodzielnie siedzi. ja nie ryzykowąłabym wczesniej.
    • miska77 Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 13.08.04, 13:39
      my zaczelismy dosc wczesnie ale pediatra powiedzial, zeby poczekac jak zacznie
      trzymac glowke, pomimo, ze w nosidelku ( Baby Byorn) jest specjalny profil,
      ktory trzyma glowke.
      Tak wiec jak maly byl niespokojny to wkladalismy go w nosidelko albo jak szlismy
      na zakupy.
      Teraz w nosidelku chodzi tylko jak jedziemy na zakupy i bardzo mu sie to podoba smile

Pozdrawiam,
      Ewa i Grzes (19.01.04)
      • nervusmama Re: NOSIDEŁKO - OD KIEDY ??? 13.08.04, 17:00
        polecam najlepsze na swiecie nosidelko babybjorn drogie w polsce dostepne
        czasem na allegro (mi sie udalo)i na niemieckim e bay'u jest od 0 i sprawdza
        sie na maxa przy starszej corce przerobilam chicco-chlam !!! bebe confort-
        beznadzieja za sztywne i ciezko samemu wlozyc i wyciagnac i maxi cosi gogo do
        kitu do tego tez podeszlam z rezerwa nie wierzylam w zadna rewelacje ... i
        zostalam mile zaskoczona polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka