alo76 11.08.04, 09:35 Mój synek dzisiaj rozpoczyna 7 m-c. Nie ma jeszcze ząbków. Czy mogę spróbować dawać mu do jedzenia chrupki kukurydziane, popularne Flipsy? Nie zakrztusi się nimi? Co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogi1 Re: FLIPSY-już może? 11.08.04, 10:03 Moj zaczal wcinac chrupki kukurydziane jak mail 6-mcy. Nie zakrztusi sie, a to pomoze takze w wyzynaniu zabkow. To dobry masaz i nauka samodzielnego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bbbbb2 Re: FLIPSY-już może? 11.08.04, 10:05 mój Michał wcina od miesiąca, zaczął jak miał pół roczku. Flipsy są fajne, tak fajnie się rozmazują po białym, czystym, świeżo założonym body...)))))))) alo76 napisała: > Mój synek dzisiaj rozpoczyna 7 m-c. Nie ma jeszcze ząbków. Czy mogę spróbować > dawać mu do jedzenia chrupki kukurydziane, popularne Flipsy? Nie zakrztusi > się nimi? Co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
irmelin Re: FLIPSY-już może? 11.08.04, 10:15 Ja daje synkowi flipsy od kilku dni(13.08.będzie miał pół roczku)Faktycznie, cudnie się w buźce rozpuszczają, ale i tak czuwam jak memla to w pyzi...a ubrodzone ma łapki i ubranko na maxa...ale co tam grunt że mu się podoba) Odpowiedz Link Zgłoś
aniasc Re: FLIPSY-już może? 11.08.04, 10:18 Moja Gwiazdka dostaje Flipsy od 6 m-ca. Ma wprawdzie dwa zabki, ale przy jedzeniu tych chrupek malo z nich korzysta. W ustach robi sie z nich taka papka, ktora bardzo latwo polknac, tudziez zastowosac jako maseczke na wloski, buzie, lapki, etc Odpowiedz Link Zgłoś
kalioppe Re: FLIPSY-już może? 20.08.04, 14:24 Witajcie, wszystko fajnie, ale nie lepiej dać np. biszkopta lub kawałek chleba?? Moja córa ma dwa lata i niedawno byłyśmy u dentystki na przeglądzie - na szczęście wszystko ok. Miła pani powiedziała nam, że teraz jest koszmarna "moda" na flipsy!! Dlatego że: dziecko które jeszcze nie ma zębów a dostaje takie rzeczy do jedzenia szybko się do nich przyzwyczaja. Co za tym idzie jak już ma zęby dalej chce je jeść. A produkty z mąki kukurydzianej są podstawą powstawania próchnicy. Po prostu oblepiają zęby tak, że nawet napicie się wody nie likwiduje tego "oblepienia". Trzeba zęby umyć! Powiedziała że co druga matka przy wizycie (przychodząc z 2-3-4 letnim dzieckiem na plombę!) przyznaje że dziecko "troszke je flipsy, troszkę chipsy". Ja sie cieszę że nie przyzwyczaiłam mojej Niuniu do chrupek! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bjalow Re: FLIPSY-już może? 20.08.04, 14:30 piszesz ze lepiej dac biszkopta albo chleb... ja jeszcze dziecku nie daje glutenu, dopiero od 10m, wiec jednak wole chrupki kukurydziane - fajne są "chrupisie", a co do zepsutych zebów - to sorry "troche flipsy troche chipsy" to jednak jest róznica chrupki a chipsy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalioppe Re: FLIPSY-już może? 20.08.04, 14:40 Wiesz, mojej 7-8 miesięcznej wówczas córci nie zaszkodził kawałek chleba, ani biszkopty - normalne ze sklepu, ale wiem że dzieci różnie tolerują (chodzi o wysypki). Co do glutenu - można dać biszkopty bezglutenowe. Co do chipsów - jedne mamy przyznawały sie do chrupek, inne do chipsów a jeszcze inne do obu naraz - o zgrozo! Odpowiedz Link Zgłoś
bjalow Re: FLIPSY-już może? 20.08.04, 14:54 pewnie chodzi ci o przyzwyczajanie takiego maluszka do chrupania, dlatego jesteś przeciwniczką chrupek. Ale to już jest w gestii matki, żeby potem takiemu starszemu dziecku nie dawać chipsów, czy jakichs słodkich chrupek, no i pilnować mycia zębów. Takie chrupki kukurydziane jakie dajemy niemowlakom - bez żadnych dodatków, soli, cukru itp itd trudno mi uwierzyć żeby były gorsze dla zębów od pieczywa czy biszkoptów (chyba że sa jakieś biszkopty bez cukru, nie znam się ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: FLIPSY-już może? 20.08.04, 14:55 Mysmy dawali juz od 4 czy 5 miesiaca. Swietnie dzialaja na koordynacje reka- buzia. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś