Dodaj do ulubionych

niemowle-przedszkolak-choroby

11.12.13, 12:40
Czy udaje Wam się uchronić młodsze rodzeństwo przed chorobami przynoszonymi z przedszkola?? Moja starsza córka jest chora po raz trzeci od czerwca, kiedy urodziła się młodsza, no i młodsza choruje też trzeci raz. Teraz niby był tylko katar, ale już słysze, że jest cała zaglutowana, zaczyna kaszleć i zaraz będą oskrzela. Nie mam jak ich odseparować - mąż całe dnie w pracy, a jestem sama - moja mama pracuje, teściowie mają do nas 2 godz. w jedną stronę autobusem. Nie wiem co więcej mogę zrobić: karmie piersią, myjemy ręce, wietrze mieszkanie, jak tylko nie ma gorączki - wychodzimy na dwór wywietrzyć zarazy. Staram się ograniczać kontakty, ale to nie za bardzo wychodzi. Macie jakąś rade??
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 13:00
      Rady nie mam, bo mój niemowlak chorował bardzo przez brata przedszkolaka, ale pocieszę Cię: ten młodszy, odkąd skończył rok, nie był ani razu chory. Teraz ma 3,5 roku, od września chodzi do przedszkola i nie ma nawet kataru. Wychorował się w niemowlęctwie smile
    • neffi79 Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 14:00
      moja lekarka mawia, żeby nie separować, oczywiście myć ręce, nie całować, wietrzyć ale bez przesady,
      jak powiedziałam, że odkażam klamki to mnie wyśmiała!smile wiec przestałam odstawiać cyrki
    • murwa.kac Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 16:49
      nie separowac.
      trudno, najwyzej przechoruje swoej teraz, a nie w zlobku czy przedszkolu.
    • mamuniaolunia Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 20:26
      Wydaje mi się, że ciężko w 100% uchronić przed zarażaniem. Mój młodszy urodził się, jak starszy chodził do żłobka. Jak miał 5 tygodni wylądowaliśmy w szpitalu z zapaleniem płuc. Zrobiliśmy starszakowi przerwę od żłobka na okres zimowy i wrócił od marca - wtedy obaj mieli katar. W październiku starszy miał 4 dni kaszlu, młodszy dostał zapalenia oskrzeli. Od tamtej pory na razie cisza. Niestety, młodsze zawsze jest szybciej uodparniane na choroby, oby to zaprocentowało w przedszkolu.
    • pancia-jancia Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 20:37
      u nas za każdym razem przedszkolak zaraża młodą. pierwszy raz dostała katar jak miała 3 tygodnie - strasznie wtedy schizowałam. Póki co na katarach się kończy, nawet lajtowo przechodzi ale ja i tak się martwię - mój przedszkolak jak pierwszy raz zachorował w wieku pół roku to potem non stop katar a po katarze albo zapalenie ucha, albo zapalenie oskrzeli z obturacją zalbo zapalenie płuc albo wszystko naraz. i tak było przez 9 miesięcy jak zaczął chodzić do żłobka więc zrezygnowaliśmy. podkurował się i teraz to tylko katar ale bez powikłań a do przedszkola chodzi już prawie rok. od września opuścił jeden dzień (tfu tfusmile)
      • mamatomika Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 21:07
        Ja jestem VOLL w temacie!!! Corka od lata chodzi do przedszkola i praktycznie caly czas przynosi jakies choroby do domu. Jak nie katar to oskrzela, jelitowka goscila juz u nas 2 razy ( mialam pierwszy raz i myslalam ze nieprzezyje smile ) Choroba bostonska o ktorej nigdy nie slyszalam ( krosty na buzi, rekach i nogach ) I to wszystko dostal moj maly syn i ja z mezem (oprocz bostonskiej) Wlasnie meczymy sie juz 2 tydzien z zapaleniem oskrzeli, w nocy jeden drugiego budzi strasznym kaszlem...tragedia! Nie mam juz ochoty na te wszystkie choroby...do tego malemu 4 wychodza i zastanawiam sie czy gdzies nie uciec...moze poprosze o azyl w RPA smile
    • mamatomika Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 21:42
      Jak to mozliwe ze jestes sama w domu i trzymasz dzieci przez pare dni w osobnych pokojach? Zamykasz je na klucz i zawsze jakies jest samo??? U nas to nie jest mozliwe. Choc wszystko mylam i dezynfekowalam to jednak dzieci ciagna do siebie i ciezko je rozdzielic.
    • wanielka Re: niemowle-przedszkolak-choroby 11.12.13, 22:28
      mam 2 przedszkolaków, w różnych przedszkolach, nie chorują i maluch też nie choruje smile jako chyba jedyne dzieci w swoich grupach mają 100% frekwencji smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka