Dodaj do ulubionych

rodzaje płaczu

12.12.13, 10:35
pozale sie bom sfrustrowanawink

mały usnal a ja w koncu wziełam sie za ksiazke tracy hogg "jezyk niemowlat" sa tam opisane rozne rodzaje placzu i co one oznaczaja, no i wszystko pieknie, teoria teoria a ja nie zawsze umiem wlasciwie odczytac te sygnaly i przyznaje sie bez bicia ze pewnie z 80% płaczu odbieram jako sygnał głodu. A Wy jak sobie radzicie z interpretacja?smile
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 10:49
      W pierwszej kolejności wyrzuć tę książkę do śmieci, albo napal w kominku.
      Jak rozpoznać? Jak dziecko płakało to brałam na ręce. Potrzeba bliskości- przestawało płakać. Nie przestawało- ból lub głód. Głód można podejrzewać kiedy od ostatniego posiłku minęło już sporo czasu i zaproponować ponownie. Jeśli coś boli to raczej nie będzie chciało jeść, albo zje i będzie płakać dalej.
    • schere Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 10:57
      Przytulamy albo dajemy cyca smile. I wywal te książkę.
      • mala-dziewczynka Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 11:24
        nie chodzi mi oczywiście konkretnie o tę książkę tylko o teoretyczny opis rodzaju płaczu i praktykewink
    • az-82 Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 11:11
      Zdecydowanie rodzaje płaczu z tej książki mi się nie sprawdziły, albo za mało bystra jestem smile
      Natomiast moja mała jak miała kilka tygodni, zaczęła płakać bardzo wyraźnie "le le" jak była głodna. Śmieliśmy się z mężem, że stąd francuzi się nauczyli jak jest mleko. Płakała w ten sposób przez kilka miesięcy, jak była głodna. Potem przestała, tzn. zmieniło jej się i już "le" nie oznaczało mleka.
      Myślałam, że to moje akurat tak miało, ale potem się dowiedziałam od znajomych, że kilkoro innych dzieci też dokładnie tak płakało z głodu.

A poza tym zdrowy rozum i eliminacja problemów. Patrzysz na zegarek, jak jadło niedawno, to pewnie nie głód. To może ma mokro. Albo kolka. Przewijasz, sprawdzasz co dalej. Masujesz brzuszek. Czekasz, czy będzie lepiej. Metoda prób i błędów.
    • neffi79 Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 11:30
      wyrzuć tą książkę.
      prawie do 4 mca moje dziecko spędziło przy piersi i to był lek na całe zło.
      potem róznie, jednak gdy nie mogłam uspokoić niezaleznie czy minęło 15-20 min od ostatniego karmienia - znowu podawałam pierś. Ponadto duzo nosiłam na ręku, potem trochę wózkiem po domu.
      w sumie chyba dopóki dziecko nie nauczy się mówić - rodzic może domniemywać o co chodzi, u nas pomimo 18 mca czasami nadal nie wiem czemu płacze/jęczy https://emotikona.pl/emotikony/pic/usmiech.gif
      • una_mujer Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 11:39
        Ja nie czytałam TH, natomiast jakoś tak od 6 miesiąca w większości przypadków byłam w stanie zorientować się, dlaczego dziecko płacze. Nie, nie w każdym, ale jakieś 80%. Mała po prostu inaczej płakała, jak była głodna, inaczej, kiedy ją coś bolało, inaczej, kiedy była po prostu znudzona i domagała się uwagi. Ale myślę, że nie każde dziecko tak ma, i też pewnie nie każda mama ma na tyle wyczulony słuch, żeby to wyłapać. Ja to słyszałam, ale jakbym miała Ci powiedzieć, na czym polega różnica, to bym nie wiedziała. Ton głosu, intensywność płaczu, chyba o to chodziło... Wyluzuj, tego się na pewno nie da nauczyć z książek.
    • giba116 Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 11:47
      Nigdy nie rozróżniałam płaczu mojego dziecka. Teraz ma 8 miesięcy i nie płacze już raczej, za to marudzi jak nie wiem co. I co? Marudzenia też nie rozróżniam smile
    • aleksandra1357 Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 12:00
      Powtórzę za innymi: książkę spal (lepiej nie puszczać jej dalej w obieg), a na płacz reaguj metodą prób i błędów: noszenie, karmienie, przewijanie itd.
    • rulsanka Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 12:27
      Doprawdy, tych powodów jest 5 na krzyż, więc nie zaszkodzi jak na płacz z zimna dasz cyc. Najwyżej nie zadziała, będziesz kombinować dalej. Książka do pieca.
    • murwa.kac Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 12:31
      wywal ksiazke do smieci.
    • ashraf Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 14:00
      Nie od razu, ale po jakims czasie nauczylismy sie rozpoznawac placz synka - kiedy jest glodny, kiedy zmeczony, kiedy znudzony albo cos go boli/jest ma za goraco/niewygodnie itd. Dziecko roslo i dawalo nam coraz bardziej czytelne sygnaly.
    • tankky Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 16:17
      Zaczęłam dość szybko rozróżniać płacz synka. Ale on w ogóle nie dużo płacze. Zazwyczaj przechodzi z marudzenia w płacz bo chce spać, albo się nudzi i chce żeby ktoś się nim zajął. I kiedy długo musi czekać to brzmi to jak zwyczajna irytacja dorosłego człowieka, któremu puściły hamulce i wpadł w histerie. Z bólu płakał tylko jak w coś się uderzył albo ktoś go nie chcący uderzył tongue_out wink no i na szczepieniu - wysoki płacz i łzy, trwa 20 sekund max. Z głodu to taki typowy szloch. I to tyle, po więcej rzeczy nie płacze.
      • alutka314 Re: rodzaje płaczu 12.12.13, 22:39
        Książki nie czytałam. Moja akurat od urodzenia jak była głodna to krzyczała "eja eja" to tylko wtedy wiedziałam dlaczego płacze.
        A teraz ma 13 m i często nie wiem o co jej chodzismile
    • mk1984.84 Re: rodzaje płaczu 14.12.13, 22:04
      E, książka fajna, otworzyła mi trochę oczy. No i karmić, kiedy coś innego nie tak, jak ktoś tu radzi, jest niemądrze... Polecam podpowiedź, mapkę smile
      Tu widzisz jak "wygląda" płacz, kiedy jest głodne itd.
      www.sklep.why-cry.pl/mini.html trochę mi to pomagało, jak wejdziesz w zakładkę "jak to działa" jest też opis płaczów smile

dlaczegoplacze.files.wordpress.com/2011/05/placzmapa2.png
      • stokrotka_beauty Re: rodzaje płaczu 14.12.13, 23:14
        ja piernicze. Czego to ludzie nie wymyślą!
      • murwa.kac Re: rodzaje płaczu 15.12.13, 07:35
        hehehehe
        widzialam to cudo jak w ciazy bylam.

nie wiem jak naiwnym trzeba byc, zeby sie na to nabrac i kupic big_grin
        • mk1984.84 Re: rodzaje płaczu 15.12.13, 15:49
          Nieee, ja nie mówię by kupić to, bez przesady, chodzi mi tylko o podpowiedź, jak dźwiękowo wygląda płacz. Jakby kosztował z 16 zł to bym kupiła by sprawdzić, dla hecy, ale nie 160.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka