truskawa8 18.08.04, 17:05 Moja córeczka ma prawie rok, a jeszcze nie chodzi i nie raczkuje, nie chce nawet stac na nóżkach. Lekarka powiedziała, że ma wiotkie nóżki i zaleciła rechabilitacje. Czy ktoś miał też taki problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiasur Re: nie chodzi! 18.08.04, 20:24 Dlaczego tak późno lekarka stwierdziła wiotkość? To niewporzątku z jej strony, bo im wcześniej zaczniesz rehabilitować tym lepiej. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: nie chodzi! 18.08.04, 20:53 a co potrafi robić? jak spędza swój dzień? Czy dużo leży na podłodze? Jak najszybciej rozpocząć rehabilitację. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawa8 Re: nie chodzi! 20.08.04, 09:56 prawie cały dzień spędza na podłodze. Przesywa sie na pupce, czołga i przemieszcza na różne sposoby, ale nie jest to typowe raczkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: nie chodzi! 20.08.04, 10:17 truskawa8 napisała: > prawie cały dzień spędza na podłodze. Przesywa sie na pupce, czołga i > przemieszcza na różne sposoby, ale nie jest to typowe raczkowanie. A czy przypadkiem sami wcześniej nie sadzaliście dziecka. Sadzając je zanim samo nauczy sie zmieniać pozycje blokuje rozwój sppontaniczny dziecka. Może teżź mieć problem z podpieraniem się na rączkach i dlatego ich nie używa( jeździ na pupie,nie pomaga sobie przy wstawaniu). Tak czy inaczej idzcie do rehabilitanta,bo przyda się dziecku mała pomoc w stymulacji rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkast Re: nie chodzi! 18.08.04, 22:01 Witaj, najważniejsze to nie wpadać w panikę. Moja córeczka ma 11,5 miesiąca i też nie chodzi. Kiedy miała 3 miesiące stwierdzono że ma za duże napięcie mięśni przygrzbietowych. Zaczęliśmy rehabilitację. Mała zaczęła szybko raczkować i teraz to jest najszybszy sposób poruszania się. Nadal ćwiczymy, bo źle stawia lewą stópkę i nie może złapać równowagi. Staje tylko przy meblach i przy nich zaczyna powoli chodzić. Ważne jest aby zacząć rehabilitację i ćwiczyć, choć nie zawsze jest to przyjemne. Jeśli jesteś z Warszawy to mogę podać Ci namiary na Fundację która prowadzi rehabilitację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: nie chodzi! 20.08.04, 10:03 samo t, że nie chodzi to nie powód do paniki. Są dzieci, które rozwijają się wolniej ale nadal w normie i zaczynają chodzić po ukończeniu roku. Mój synek miał 15 m-cy jak postawił pierwszy krok. Na własne nogi stanął kiedy miał ok 10- 11 m-cy. Raczkował zaledwie przez dwa tygodnie. Ale też borykał się z problemami: nieprawidłowe napięcie mięsniowe, a później przywiedzenie przodostopii. Rehabilitacja była intensywna i długa. Jeśli maluch nie wstaje to faktycznie nalezy pójść do rehabilitankti. Nie bój się, to mu nie zaszkodzi nawet jesli się okaże, że tak naprawdę nie ma problemu i dziecko jest po prostu "leniwe". Dobry rahabilitant oceni stan nóżek Twojego dziecka i pokaże w jaki sposób prowokować dziecko do wstawania i jak z nim ćwiczyć. Pamiętaj tylko, że musisz intensywnie ćwiczyć non-stop w domu! godzina tygodniowo (a czasem jeszcze rzadziej) u rehabilitantki przyniosą mizerny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś