Dodaj do ulubionych

przedszkolak i noworodek

22.06.14, 22:14
Czy prowadzicie. starsze rodzeństwo teraz do przedszkola, gdy w domu jest noworodek? Chodzi mi o potencjalne choroby. Mój starszak od kwietnia nie choruje, mamy lato, natomiast pediatra odradza przez jakiś czas przedszkole ze względu na potencjalne ryzyko zarażenia niemowlaka. Ja mam mieszane uczucia, choć wolę żeby starszy chodził do przedszkola.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: przedszkolak i noworodek 22.06.14, 23:04
      Oprócz potencjalnych chorób, rozważ też:
      - odebranie dziecku przedszkolnych rozrywek i towarzystwa kolegów na czas nieokreślony;
      - konieczność zorganizowania czasu starszakowi przez kilkanaście godzin na dobę, w opozycji do kilku godzin sam na sam z noworodkiem i odebrania z przedszkola dziecka, które ma za sobą te kilka godzin własnych wrażeń.

Chorobe może równie dobrze przywlec ojciec dzieciąt, sąsiadka w windzie albo sprzedawczyni w małym sklepiku.

Ja mam siedem lat róznicy między dziećmi, Pierworodny finiszował z przedszkolną zerówką, kiedy Mala się urodziła, nie było opcji, zeby nie chodził, w ogóle taka mysl nam do glów nie przyszła.
      • nuluska [...] 23.06.14, 04:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • murwa.kac nuluska 27.06.14, 06:20

proszę dostosować wielkość sygnaturki do regulaminowej

forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html
    • ewa.misko-wasowska Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 07:10
      W sezonie małoinfekcyjnym trudno doradzić, ale rzeczywiście zdecydowanie częściej obserwuję infekcje u noworodków i małych niemowląt, gdy starsze rodzeństwo uczęszcza do przedszkola. Zalecam zwykle przeczekanie okresu noworodkowego.
      Pozdrawiam serdecznie
      • jotka_k Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 07:52
        gdy urodził się mój młodszy córka miała 2,7 i chodziła na zajęcia do akademii dla maluchów 3x w tygodniu
        nie przyszło mi nawet przez myśl zamykac ją w domu bo ma brata uncertain nie przyniosła do domu nic, potem jak miała 3 lata zaczęła przedszkole i młody pierwszą infekcję złapał dopiero w grudniu, fakt faktem od razu zapalenie płuc wink
        • alunia.87 Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 08:20
          U nas gdy młodszy się urodził to starszy miał 3 lata i codziennie chodził do przedszkola.
          Młodszy nie raz się od niego zaraził wirusami z przedszkola, ale zaczął się zarażać dopiero gdy miał 3 miesiące.
          Przeszliśmy już wirusowe zapalenie płuc, wirusowe zapalenie oskrzeli i w zeszłym tygodniu trzydniówkę.
          Wiem od znajomych, że drugie dziecko jest dużo podatniejsze na choroby, bardzo często łapie od starszego rodzeństwa, ale to by miało oznaczać, że nie będziemy posyłać starszego do przedszkola? Dla mnie nie ma takiej opcji.

Pomyśl nad jednym ważnym aspektem - bardzo dużo się w Waszym domu zmieniło odkąd dołączył maluszek.
          Starszak musi odtąd:
          1. Dzielić się swoją mamą z innym dzieckiem i często mieć mniej uwagi mamy niż noworodek.
          2. Często być poza uwagą też innych osób, odwiedzających maluszka w domu, zachwycających się nad młodszym.
          3. Przestać chodzić do lubianego przedszkola? To już bardzo duże poświęcenie.

Kiedyś usłyszałam ciekawą radę - aby wprowadzenie młodszego rodzeństwa do domu nie spowodowało wybuchów zazdrości, złego zachowania starszaka i jego niechęci do młodszego rodzeństwa, należy większą uwagę poświęcić starszemu dziecku w pierwszych tygodniach życia maleństwa. U nas się to sprawdziło.
          • gleana Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 08:28
            Nie posyłałam przez dwa miesiące. Z dwójką dzieci jest ciężko, z chorym przedszkolakiem i noworodkiem - masakra.
    • pancia-jancia Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 08:56

U nas było 2 lata 8 miesięcy różnicy, młoda urodziła sie w czerwcu rok temu, starszego do przedszkola posylalam - nie wyobrażam sobie zeby nie chodził, nie dość ze był bardzo absorbującym to jeszcze młoda ciagle na piersi - pewnie byłby zazdrosny. Poza tym przedszkole lubił, młoda pierwszy katar złapała jak miała 3 tygodnie i tak od roku mam średnio 3 dni przerwy i ciagle katar za katarem goni katar, ale nic poważniejszego narazie tfu tfu nie ma. Teraz młoda zaczęła Żlobek to zobaczymysmile
    • illegal.alien Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 09:34
      U mnie różnica niecałe 3,5 roku, normalnie chodzę z córka do przedszkola od początku. Młody załapał na razie jeden katar, bo koleżanki mojej córy zawsze go wycaluja smile
    • semi-dolce Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 10:09
      5,5 roku różnicy, młodszy urodził się początkiem marca. Starszak chodzi do przedszkolnej zerówki. Zapytałam go, czy chce chodzić czy posiedzi z nami w domu (ale nie o chorobach myślałam, nie boję się przedszkolnych infekcji), nie chciał zostawać w domu, więc chodził normalnie. Żadne z nas w tym okresie nie chorowało. Noworodki karmione piersią bardzo rzadko chorują na tego typu przeziębienia.
    • efcik30 Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 13:46
      Mój starszak siedział w domu 2 tygodnie ( była przerwa swiąteczna) potem cdziennie chodziłam z mała do przedszkola odebrac starszaka.Mała ma pł toku póki co nie zaraziła się , chociaz starszak był parę razy przeziębiony.
    • twitti Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 20:14
      Synek urodzil sie we wrzesniu. Maz byl z nami 2 tygodnie. Potem juz odprowadzalam do przedszkola. Nie mialam wyboru. Troche infekcji lapal, ale raczej juz w domu od starszej.
    • aamarzena Re: przedszkolak i noworodek 23.06.14, 22:48
      Prowadzicie. Jak na razie najgorszego wirusa przytargał mąż, choć i starsza trochę kaszlała. Przy trzeciej infekcji w domu (wszyscy prócz niemowlaka smarkająco-kaszląco-gorączkujący) mała złapała lekki katar - trwał kilka dni, nie był zbyt uciążliwy, trochę pokaszlała i przeszło.
      • alutek_0 Re: przedszkolak i noworodek 26.06.14, 20:39
        Dzięki za wypowiedzi. Stwierdziłam, że będę starszego prowadzić, to ostatnie dni przed wakacjami, potem i tak będzie w domu 2 tygodnie.
        .
    • magdalenca78 Re: przedszkolak i noworodek 27.06.14, 09:44
      Mój chodzi. Jeden dzień zostali ze mną obaj i myślałam, że sobie strzelę w łeb big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka