Dodaj do ulubionych

Odparzenia-straszne,co polecicie?

24.08.04, 19:14
Witam wszystkie mamy i proszę o pomoc.
Wiem,że odparzenia to temat stary i często omawiany.Ale ja już nie wiem,jak
pomóc dziecku.Synek ma je już ponad 2 tyg.Stosowałam:krem Nivea na
odparzenia,sudocrem,alantan,maśc z antybiotykiem Triderm,mąkę ziemniaczaną.No
i nic nie pomaga!Puapa czerwona aż są rany!
Dziecko siedzieć nie może.Wietrzę mu pupcię.To też nie skutkuje.Był z tym
problemem u lekarza no a lekarz stwierdził,że pomoże wietrzenie i mąka
ziemniaczana.
Teraz jetem z nim u rodziców swoich i nie mam możliwości pójścia z nim tu do
lekarza,no chyba że na pogotowie.
Czy to możliwe,że zwykłe odparzenie tak długo się utrzymuje,no a jak coś
pomaga to tylko na krótko a potem znów to samo?Co o ty sądzicie?
Dzięki z góry za wszystkie sugestie i rady.Ula
Obserwuj wątek
    • eenia Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 19:21
      Polecam Balneum Baby krem, odkad go uzywam nie ma odpazen ktore pojawialy sie
      nawet przy sudocremie, sprobuj!
      eenia
    • antonina_74 Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 19:23
      Witaj, lekarka zapisała nam na dość koszmarne odparzenie (nadkażone bakteryjnie
      albo grzybiczo) maść robioną w aptece. Składniki - kwas borny (jak w
      tormentiolu) i tzw. balsam peruwiański. Plus jakieś witaminy chyba E, plus
      lanolina. Kolor maści - brązowy. Po 2 dniach po odparzeniu nie było śladu! A
      przedtem ponad tydzień stosowałam - jak Ty - wszystko co było w domu.
      może spróbuj spytać lekarza o tę maść.
      pozdrawiam,
      Antonina
    • rubi21 Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 19:35
      Plecam goraco Hammamelis baby firmy Yves Rochers, punkty sprzedazy są w kazdym
      hipermarkecie w duzych miastach, nie wiem gdzie mieszkasz. A tak ponadto to
      wszystko juz chyba zostało zaproponowane. W przypadku mojego dziecka hammamelis
      jest rewelacyjny, poniewaz utrzymuje sie na skórze a nie wciera w pieluche.
      Pozdrawiam
    • driadea Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 20:46
      Kup w aptece maść bepanthen i smaruj pupę. Nie ma nic lepszego.
      • kikamama Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 20:57
        hej,ja tez stosuje bepanten i pomaga najlepiej!pozdrawiam!
    • amama2 Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 21:00
      Witam!
      ja używam Sudocremu - jest po prostu rewelacyjny. Po każdym przewinięciu smaruję
      pupkę dziecka dość obficie i nigdy nie miałam problemu z odparzeniami.
      Pozdrawiam
    • ja_goda Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 21:18
      U mnie te wszystkie gotowe kremy nie pomagaly na takie odparzenia. Polozna
      poradzila kapac w nadmanganianie potasu i poprosic pediatre o recepte na masc
      eucerynowa (robiona w aptece). Po paru dniach zapomnialam o odparzeniach. Teraz
      smaruje pupe malej glownie na noc po kapieli. Pamietaj aby po kazdym
      przewinieciu, zanim zalozysz nowa pieluszke osuszyc dobrze pupe. A czy
      probowalas zmienic pieluszki, chusteczki? Moze to uczulenie?
    • skoczko Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 21:34

-Tak jak moja poprzedniczka radzę ci poszukać przyczyny , u mnie było uczulenie
      na chusteczki. Na pewno dobrze kąpać dziecko w nadmanganianie lub Azucalenie
      (rumianek+nagietek) wielu osobom doradzałam pimafucort krem ale jest on
      dostępny na recepty( chyba że uprosisz w aptece)-
      Suszyć dokładnie przed założeniem pieluch Jeśli jest na pampersach spróbuj tetr
    • skoczko Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 21:34
      Daj znać na forum co pomogło
      --
    • lilyth gencjana 24.08.04, 21:46
      hej!
      ja wlasnie wczoraj rozmawialam z Moni, moja przyjaciolka o tym. Jej synuś też
      tak mial i probowala wszystkiego. Nawet na tetre przeszli, ale wytrzymali
      tydzien, a pupie się pogorszylo. I stara polozna polecila smarowac zwykla
      gencjaną, ale nie na spirytusie jak do pępka tylko zwyklą. I pomoglo
      rewelacyjnie. Ja mam szczęście bo misiul odparzeń nie ma a tylko przecieram
      chusteczkami mokrymi jakie mam pod ręką (Nivea, Pampers, Rossman) i co drugi
      albo trzeci raz daje troche sudocremu. I odpukac juz 2 i pol miesiaca nic sie
      nie dzieje
    • agula12 Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 21:52
      Hej !!!! ja równiez miałam z moja starsza córcia takie problemy pamietam
      stosowałam wszystkie dostępne kremy i maści i nie pomogło nic . Dopiero
      przypadek zdecydował za nas byłam na wakacjach w małej miejscowości gdzie nie
      było orginalnych pampersów kupiłam wiec inne pieluszki i po dwóch dniach pupa
      była wyleczona więc może i ty spróbuj zmenic pieluszki i stosuj przez jakieś
      czas tylko mąke ziemniaczną życzę powodzenia i pozdrawiam Aga
    • lafonte Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 21:56
      U mnie było to samo. Ze środków najlepiej działał bephanten maść, poza tym przemywanie przegotowaną wodą nie chusteczkami, wietrzenie, tetra w ciązgu dnia.
      Maści robionej w aptece zawierającej kwas borowy nie chciałam uzywać, pani ekspert na forum kosmetyki dziecięce przestrzegała przed stosowaniem kwasu borowego u niemowląt - podobno może byc bardzo niebezpieczny.
      Po sudokremie robiło się gorzej,
      po mące ziemniaczanej też robiło sie gorzej.
      Ale nawet bephanten nie likwidował odparzenia. Po pewnym czasie okazało się, że kluczowym problemem jest rodzaj kupy. Jak mały miał rozwolnienie i ciągle popuszczał a do tego kupki były żrące, to miał odparzony tyłeczek, żeby nie wiem czym go smarować. Jak problemy z brzuszkiem minęły, to minęły tez problemy z odparzeniami i teraz smarujemy linomagiem i stosujemy chusteczki nawilżone i jest OK.
      • antonina_74 Re: kwas borny 24.08.04, 22:48
        nie jestem pewna do co wiarygodności tej pani ekspert /też czytałam/ bo
        a) na oddziale położniczym noworodki były smarowane tormentiolem
        b) tormentiol zapisał nam raz alergolog i to dobry, polecany, sławny itd.
        c) pytałam każdego pediatrę jakiego spotkałam - również w szpitalu - o te
        skutki uboczne kwasu bornego i wszyscy patrzyli na mnie jak na idiotkę - a skąd
        pani wzięła takie informacje?
        więc stwierdziłam że jeśli jest to zdanie jednej wątpliwej bo internetowej
        ekspert kontra co najmniej 10 realnych pediatrów to maść stosuję.
        Taka gazetowa ekspert zawsze może być np. sponsorowana przez producenta
        linomagu ;->
        • lewren Re: kwas borny 25.08.04, 22:48
          jak tak mądrze wypisujesz na pseudo ekspertów to wystarczy abyś udała się do
          pierwszej lepszej biblioteki medycznej i wypożyczyła książkę pt FARMAKOLOGIA i
          sobie przeczytaj o acidum boricum ! albo choć poproś Panią w aptece o ulotkę od
          linomagu! to nie boli, a czasami warto wiedzieć co się pisze i mówi.
          • antonina_74 Re: kwas borny 25.08.04, 23:00
            Gdyby to było takie pewne i sprawdzone to proszę napisz jak to możliwe że 10
            pediatrów w tym neonatolodzy, alergolog dziecięcy z "prof." przed nazwiskiem i
            pediatrzy ze szpitala dziecięcego mają to za bzdurę?
            Oni chyba czytają podręczniki których ja nie mam obowiązku czytać?
            gdybym wierzyła każdej internetowej "ekspert" to obwiązywałabym dziecko apaszką
            bo "przełamane" i przelewała wosk nad jego głową bo już i takie poważne opinie
            tu w necie czytałam.
            a poczytaj zdrowie kobiety i tamtejszą "ekspert" która całe szczęście odeszła.
            • lewren Re: kwas borny 25.08.04, 23:18
              nie nakłaniam do wiary KAŻDEJ inter..... tylko proszę o zapoznanie się z np
              załączoną ulotką. A lekarze, to sama pewnie, kiedyś zastanowisz się nad
              słusznością ich diagnoz, które uzależnione są np od przedstawicieli
              farmaceutycznych. A nadmienie że, środowisko położniczo - noworodkowe i
              szpitalne nie jest mi obce.
      • dominikams Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 24.08.04, 23:00
        Tak, przyjrzyj się kupom, może Twój mały nie toleruje czegoś w diecie? Problem
        z odparzeniami maja często alergicy. I koniecznie używaj płatków z woda zamiast
        chustek. Moze rzeczywiście zmień pieluchy, u nas najlepiej sprawdzają się happy
        Belli - mimo, że nie wchłaniają tak dobrze jak Pampersy, nie zawierają zadnych
        dodatków, które niestety (mimo, że poprawiają jakość pieluchy) mogą podrazniać
        skórę.
      • agatagas Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 26.08.04, 11:58
        Maści robionej w aptece zawierającej kwas borowy nie chciałam uzywać, pani eksp
        > ert na forum kosmetyki dziecięce przestrzegała przed stosowaniem kwasu
        borowego
        > u niemowląt - podobno może byc bardzo niebezpieczny.

nie wiem czy czytalas ulotke dołaczona do maści linomag...bowiem również ona
        zawiera kwas borowy, co wiecej jest nie jest polecana dla dziece poniżej 14
        roku życia. Na odparzenia mojego synka nie pomogla, bephanten tez- uratowal nas
        tormentiol i przemywanie pupci woda z rumiankiem porzed kazda zmiana pieluszki-
        polecamwink
        • driadea Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 26.08.04, 12:03
          Pozwolę się nie zgodzić.
          Maść linomag nie zawiera kw. borowego. Zawiera go krem linomag, i to nie ten
          specjalny dla niemowląt (seria linuś), ale ten z czerwoną etykietką, który
          rzeczywiście nie nadaje się dla dzieci.
          Ja nie wiem, co to odparzenie, ale słyszalam, że niezastąpiona jest maść
          bepanthen, dlatego ją poleciłam. Słyszała także o zbawiennych właściwościach
          maści alantan plus.
          Pozdrawiam, Aga
      • setia Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 26.08.04, 14:19
        > kluczowym problemem jest rodzaj kupy. Jak mały miał rozwolnienie i ciągle popu
        > szczał a do tego kupki były żrące, to miał odparzony tyłeczek, żeby nie wiem
        > czym go smarować.

Dokladnie.
        Musi byc cos nie tak z tymi kupami skoro cigle sie odparza. Zapytaj lekarza
        moze trzeba podawc dziecku Lakcid lub Enterol na wyrównanie flory bakteryjnej
        jelit.
    • muminek1000 Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 25.08.04, 01:05
      Witam ,u mnie jak nie pomogły SUDOKREMY ani CUDOKREMY, zastosowałam
      CLOTRIMAZOLUM, po 3,4 przewijaniach już była różnica a po kilku dniach ani
      śladu.Pozdrawiam
    • rriittaa Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 25.08.04, 09:08
      a może zmienic pieluszki? moja mała była na oryginalnych Pampersach i
      zapobiegawczo miała stosowany krem na odparzenia Nivea Beby (ale koniecznie
      wklepywany w sucha skórę) i do 8 miesiaca (kiedy zaczęlo wchodzić urozmaicone
      jedzonko) nie wiedziałam co to odparzenia... No i ja nigdy nie czekałam az
      pieluszka bedzie pełna, tylko systematycznie zmieniałam jej pieluszki(nawet
      teraz a ma rok) co 4-5 godzin... nawet jak była tylko raz zlana....
    • szpiczak Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 25.08.04, 10:46
      a jakich uzywasz pieluch?
    • tupelo Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 25.08.04, 13:43
      Suszenie pupy suszarka na cieplo przez 2-3 minuty.
      Masc Bepanthen.
      Przemywanie rzadkim krochmalem, kapiel z dodatkiem krochmalu.
      I jak najczesciej przewijac.
    • mamazuzinki Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 25.08.04, 22:57
      Witam serdecznie!! U mojej perełki nie pomagały żadne Bepantheny ani sudokremy.
      Połozna kazała mi kupic w aptece TORMENTIOL i wymieszać go z mąką ziemniaczaną.
      Wymyj pupcię ciepłą wodą i mydełkiem, osusz dokładnie, potem posmaruj grubą
      warstwę papki i na to posyp jeszcze mąki ziemniaczanej. Stosowałam od rana i
      już wieczorem było widać efekty. nio i jeszcze wietrz dużo dupalka póki się nie
      wykuruje.

pzdr Kasia i Zuzia

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=14184550&a=14625084
      • anek.anek Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 25.08.04, 23:34
        Tormentiol. Owszem, kwas borny nie jest "zdrowy", ale w sytuacji bez wyjścia
        mozna go używać. Zresztą po 2-3 dniach i tak go odstawisz, bo powinno być
        lepiej. Do tegoco drugi raz smaruj bardzo grubą warstwą maści zawierającej
        witaminę A (nie E jak było wcześniej, bo to A jest odpowiedzialna za naskórek).
        Tormentiolu nie wolno używać w nadmiarze, profilaktycznie, i nie powinno się go
        nakładać na ranę. Jesli więc zauwazysz pęknięcie skóry, to omin to miejsce.
        I zgadzam się, że powinnaś zwrócić uwagę na możliwość alergii. Czyli: 1
        jedzenie (albo Twoja dieta jeśli karmisz) 2/ kosmetyki i pieluchy. Przy każdym
        przewijaniu myj letnią wodą przegotowaną a nie chusteczkami. No,i wietrz.
        • betty_julcia Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 26.08.04, 11:24
          Hej. My jesteśmy na świeżo z problemem. Powinnaś zastanowić się nad przyczyną aż takich odparzeń. Może to uczulenie na jakiś składnik pokarmu albo na pieluszki.
          Nam pomogło częste mycie szarym mydełkiem i oczywiście wietrzenie. Jeśli chodzi o smarowanie u nas na takie odparzenia zawsze pomaga linomag w maści w dużych ilościach nakładany na skórkę. Ostatnio był problem innej natury niż odparzenie. Może to było uczulenie. W każdym razie już nawet linomag nie pomógł, ani clotrimazol, tylko tormentiol. Rana (bo była aż rana przez 2 tygodnie) zniknęła bez śladu w ciągu 2 dni.
          -------------------------------------------------------
          Betty to mama a to jestem ja:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11383787
    • kalioppe Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 26.08.04, 14:06
      Ja o wietrzeniu. oja niuńka jak miała strasznie odparzoną pupę to tylko mąka
      ziemniaczana jej pomogła, ale oprócz tego bez pieluchy spędzała co najmniej 4
      godziny dziennie (na kocu leżała cerata z łóżeczka a na niej pieluchy flanelowe)
      pozdrawiam,
      Marta
      • usiek78 Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 26.08.04, 15:00
        Dziękuję za tak duży odzew w mojej sprawie i wszysstkie rady.
        Słuchajcie zrobiłam tak:zmieniłam pieluchy,przestałam używać chusteczek(teraz
        tylko szare mydełko),wietrzę pupcię,w tej chwili używam linomagu no a skutku
        jak nie było tak nie ma.Jeżeli coś tam troszkę się poprawi to za godzinę dwie
        znów to samo.Najbardziej mnie martwią rany.Myślałam o tormentiolu ale nie chcę
        go używać ze względu na rany.
        Już myślę,że to jakieś pochodzenie grzybicze.Jutro wracam z synkiem do siebie i
        pędzimy do lekarza.Dam znać co i jak.
        Dzięki wszystkim.
        • carezzka Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 27.08.04, 10:39
          też to przechodziłam, a wszystko co stosowałam pomagało tymczasowo niestety,
          drogie kremy, specjalne kąpiele - nic sad A wystarczyło zapytać pediatrę,
          stwierdzila wlasnie ze moze to byc pochodzenia grzybicznego, i co ? i poleciła
          taniutki, najzwyklejszy, polski clotrimazol. Stosowałam tylko jak były
          odparzenia, i nie pojawiły sie juz wiecej wink
    • sga1 Re: Odparzenia-straszne,co polecicie? 31.08.04, 22:59
      Spróbuj zasypką-linomag Mogą też być winne pieluchy Używałam heppy i pupa nie
      wyglądała jak powinna wróciłam do pampersów i jest jak aksamit Profilaktycznie
      jednak raz w tygodniu mąka od czasu do czasu zasypka niekiedy alantan a na
      codzień krem bambino Stawiam jednak na zasypkę linomag-choć różne są opinie na
      ten temat Mojemu synowi pomaga Jak będzie z Twoim dzieckiem?-spróbuj Pozdrawiam
      i życzę zdrowia
    • marta_km to może być drożdżakowy rumień pieluszkowy 01.09.04, 00:01
      o etiologii Candida albicans- wtedy pomoże CLOTRIMAZOL.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka