Dodaj do ulubionych

krwiodastwo

28.07.14, 22:28
Dziewczyny, jak to jest z oddawaniem krwi podczas karmienia? Przed ciążą oddawałam regularnie. Wiem, że trzeba odczekać rok po ciąży, ale co potem? Można, nie można? Wiem, że czasem nie pozwalają, ale dlaczego? Ktoś wie jak jest?
Obserwuj wątek
    • hahaja Re: krwiodastwo 28.07.14, 22:42
      Nie można. Też oddajęwink Szczegóły np tu:
      www.rckik-bydgoszcz.com.pl/index.php?m=article&s=show&aid=49&uinfo=Kto_nie_moze_oddac_krwi_
      • hahaja Re: krwiodastwo 28.07.14, 22:43
        "Inne

7 dni po zabiegu usunięcia zęba, leczeniu przewodowym i innych drobnych zabiegach chirurgicznych
        okres miesiączkowania i do 3-ech dni po zakończeniu
        ciąża i okres karmienia piersią oraz 6 miesięcy po porodzie lub po zakończeniu ciąży.
        cały okres pobytu w zakładzie karnym i 6 miesięcy po jego opuszczeniu
        kontakt z chorobami zakaźnymi - na czas równy inkubacji danej choroby (zwykle 4 tygodnie)."
        • hahaja Re: krwiodastwo 28.07.14, 22:46
          a pozwolić mogą ewentualnie przy wielkich brakach i świetnych wynikach, ale z doświadczenia wiem, że raczej tego się unika bo ryzykują jak się coś stanie. A po ciąży nie rok a pół roku z tego co wyczytałam.
    • murwa.kac Re: krwiodastwo 29.07.14, 05:45
      nie wolno podczas karmienia piersia.
    • craash1 Re: krwiodastwo 29.07.14, 14:55
      Ja też oddawałam krew przed ciążą. Po zakończeniu karmienia piersią zadzwoniłam do punktu krwiodawstwa, w którym zawsze oddawałam krew i zapytałam, kiedy znowu mogę przyjść, to powiedziano mi, że 6 miesięcy od zakończenia karmienia. Ale teraz jest okres wakacyjny, więcej wypadków drogowych (niestety), a krwiodawcy na urlopach, więc może faktycznie pozwolą oddać krew wcześniej, jeśli mają braki. Warto zadzwonić i zapytać. Nie jestem lekarzem, więc nie wiem, czy pod względem medycznym są jakieś przeciwwskazania do oddania krwi wcześniej niż po 6 miesiącach, czy to tylko tak na wszelki wypadek, aby kobieta mogła "nadrobić" utracone kalorie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka