Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

28.07.14, 22:45
Dziewczyny powiedzcie mi kiedy przeniosłyście wasze dzieci z nosidełka samochodowego na fotelik ? Moja 8 miesięczna córeczka ma już ponad 9 kg ale jeszcze nie wystaje jej głowa poza nosidełko . Nóżki jej trochę wystają u dołu i okropnie się wkurza kiedy musimy ją włożyć i zapiąć , a zwłaszcza że jest tyłem do kierowcy . Zastanawiam się kiedy jej kupić fotelik . Doradżcie mi proszę . Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • skrytapiromanka Re: Fotelik samochodowy 28.07.14, 23:01
      ale taki przodem do kierunku jazdy? to jeszcze z 10 kg co najmniej powinno upłynąć.
    • malaidka Re: Fotelik samochodowy 28.07.14, 23:09
      Czym później tym lepiej. Znaczy dopóki nie przekroczy limitu wagowego albo nie będzie głowa wystawała. Jej płacz na pewno nie jest spowodowany ustawieniem tyłem do kierunku jazdy. Tobie się tylko tak wydaje. Dziecko nie zna innego ustawienia fotelika i niech jak najdłużej nie pozna. Kup później fotel tzw. RWF, czyli nadal tyłem. Jest najbezpieczniejszy. W Szwecji dzieci tak jeżdżą obowiązkowo do 4r.ż. My powinniśmy brać z nich przykład.
    • illegal.alien Re: Fotelik samochodowy 29.07.14, 01:17
      Moja córka miała rok (i chyba 11 albo 12 kilo) jak sie przesiadla do drugiego fotelika. W grudniu skończy 4 lata i nadal jezdzi tyłem smile
    • murwa.kac Re: Fotelik samochodowy 29.07.14, 05:31
      niech jezdzi w tym najdluzej jak to tylko mozliwe.
      dopoki nie zacznie wystawac glowa badz nie przekroczy wagi.
      nogi moga wystawac.
    • szczesliwaczworka Re: Fotelik samochodowy 29.07.14, 11:02
      Z takiego wiekszego tez jej beda kiedys nogi wystawac smile to nie wyznacznik smile moj mial skonczone 8 mcy jak sie przesiadl do wiekszego ale jest to fotelik RWF i od tamtej pory (czyli od marca) tak jezdzi, jazdy orzodem nikt mu narazie nie proponuje i nie zamierza.
    • schat-be Re: Fotelik samochodowy 29.07.14, 13:24
      Możesz kupić lusterko, które mocuje się do kanapy i można dziecię w lusterku wstecznym podglądać. No i vice versa smile
    • biankao Re: Fotelik samochodowy 29.07.14, 15:25
      My zmieniliśmy w podobnym momencie: mały 8 miesięcy z kawałkiem i 9 kg. Zmieniliśmy na Maxi Cosi, który moze byc montowany przodem i tyłem, w pozycji pollezacej i siedzącej, a co okazało sie plusem jest wysoki i montuje sie go przy oknie, wiec mały wszystko widzi, wcześniej siedział w środku i był nisko, wiec niewiele widział i szybciej sie denerwował.
    • szowinistyczna.swinia Re: Fotelik samochodowy 30.07.14, 14:19
      osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/przewoz-dziecko-tyem-do-kierunku-jazdy.html poczytaj sobie, mądrze facet pisze
      • panizalewska Re: Fotelik samochodowy 30.07.14, 16:37
        ooo tak, uwielbiam gościa smile
        dobre źródło to też fotelik.info ale osim gwiazdek pisze z jajem wink
        • 02kaja Re: Fotelik samochodowy 31.07.14, 17:45
          my również mamy foteliki montowane tyłem - britax two way i britax max way - dzieci jeżdżą tyłem od urodzenia, nie znają jazdy przodem, czasem płaczą, ale na pewno nie z powodu takiego ustawienia, zwykłe marudzenie. Córa ma 4,5 roku, waży 17,5kg, nogi ma lekko zgięte, oparte o oparcie fotela sam. Syn ma 2 lata i waży 15kg, nawet nie sięga do oparcia. Wszystko zależy oczywiście od wielkości samochodu, im większy tym lepszy komfort ustawienia, bo wiąże się to również z ustawieniem przednich foteli. Ale da się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka