Dodaj do ulubionych

3,5 miesiąca i zarwane nocki....

10.09.14, 17:57
Mój Maluszek generalnie od urodzenia spał w nocy dobrze, tzn. budził się gdzieś 1-2 razy (zasypiał ok. 20:00). Od jakiegoś tygodnia - dwóch tygodni coś się stało i budzi się w sumie od początku zaśnięcia co 2 godziny... generalnie budzi się czasem z lekkim krzykiem, jakby coś go bolało - wydaje mi się, że gazy go męczą lub kupkę robi i się spina do niej, ponadto przyłożony do piersi zasypia w 5 minut, więc głodny nie jest.. Zęby mu chyba jeszcze nie wychodzą, tzn ślini się i pakuje paluszki do buzi, ale dziąsła ma nadal twarde (czytałam, że muszą być rozpulchnione..) Co moglibyście poradzić, żeby jakoś wydłużyć jego spanie w nocy - może coś na te gazy? w ciągu dnia jakoś nie ma z nimi problemu - leży na brzuszku, więc jakoś same odchodzą. A w nocy wiadomo jest inaczej. Może jakiś składnik mojej diety mu nie pasuje? Podpowiem, ze nie jem żadnych wzdymających potraw - jak fasola, kapusta, groch - podpowiedzcie może więc, co jeszcze Wasze dzieciaczki przyprawiało o wzdęcia...
Obserwuj wątek
    • ama-ka Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 10.09.14, 17:58
      i jak w temacie - Mały ma 3,5 miesiąca, karmiony tylko piersią
    • semi-dolce Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 10.09.14, 21:03
      Wiesz niemowlęta po prostu tak mają. Budzenie się co 2 godziny to i tak nie jest źle. To mija samo, tak jak i samo się pojawia. Rytm snu w pierwszym roku życia dziecka zmienia się wielokrotnie. Nie doszukiwałabym się przyczyny w diecie matki, bo zazwyczaj nie ma ona nic wspólnego z dolegliwościami dziecka. Fasolę, kapustę, groch i inne tego typu rzeczy można jeść przy karmieniu. Przyczyną wzdęć i kolek u niemowląt jest z reguły niedojrzałość układu pokarmowego, i to też mija, niezależnie od tego co je matka lub dziecko (pierś czy mm). A dziąsła bolą, w zasadzie sprawiają dyskomfort na długo zanim zęby zaczynają się wyżynać, więc możliwe, że to dokucza twojemu dziecku. Albo to, że ma skok rozwojowy 4 miesiąca. Albo po prostu ciężkie niemowlęce życie smile
    • ela.dzi Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 10.09.14, 22:47
      Przy dziecku nie można się przyzwyczajać do schematów. Wiem, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, ale to minie. To może być nadmiar wrażeń. Moje dziecko zaczęło przesypiać noce jak miało 2 miesiące, a jak miało 3 budziło się jak noworodek.
    • kaja_14 Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 10.09.14, 23:17
      Ja po prostu poszłabym do pediatry. Skoro dziecko budzi się w nocy co 2 godziny i widać, ze nie jest głodne; Skoro masz podejrzenia, że ma gazy i prawdopodobnie męczy się przy kupce.... Może lekarz cos zaproponuje, żeby pomóc dziecku, i żeby mogło spać. A jeśli chodzi o dietę, to warzyw wzdymających jest parę: papryka, kapusta, kalafior, brokuł, brukselka pietruszka, por. Czosnku i cebuli trzeba się najbardziej wystrzegać. Z brokułem i kalafiorem dziwna sprawa. Kiedy szukałam w necie przykładowych gotowych jadłospisów czy dan dla karmiących , to często znajdowałam w przepisach właśnie brokuł. Ja jadłam (jem nadal) i brokuła i kalafiora w rozsądnych ilościach, ale moje dziecko akceptuje. Znalazłam też informację, ze spokojnie można też jeść różne rodzaje sałat.
      • boo-boo Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 10.09.14, 23:51
        "A jeśli chodzi o dietę, to warzyw wzdymających jest parę: papr
        > yka, kapusta, kalafior, brokuł, brukselka pietruszka, por. Czosnku i cebuli trz
        > eba się najbardziej wystrzegać. Z brokułem i kalafiorem dziwna sprawa. Kiedy sz
        > ukałam w necie przykładowych gotowych jadłospisów czy dan dla karmiących"

Tak, tak- trzeba się wystrzegać- jeśli dziecku bezpośrednio podajesz.
        Nigdzie indziej jak w Pl tylko dieta matki karmiącej ciągle żywa.

Po czym te dzieci butelkowe/ mm mają kolki............
        • giba116 Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 11.09.14, 12:21
          Boo-boo:"Po czym te dzieci butelkowe/ mm mają kolki............ "

Pewnie krowa sie cebuli albo grochu najadla smile
      • ewakot0 Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 11.09.14, 12:05
        bez cebuli i czosnku to ja prawie żadnej potrawy nie gotuję, są i w krupniku, sałatkach, leczo, cebula na kanapkę, czosnek do pasty etc. A mały wcina mleko z piersi i nic sobie z tego nie robi. Kolki były krótko w czasie, gdy prawie wszystkie dzieci je mają, budził się na pierdki, potem przeszło, norma. Tak więc wcinaj to, co zdrowe smile jeśli to kolka, to niedługo minie.
        Młodzieniec budził się przez pewien czas często, spał niespokojnie, rzucał się. Po kilku dniach zmierzyliśmy go i okazało się, że urósł. Więc bóle wzrostowe go męczyły. Dodatkowo czasem budzi się i wystarczy położyć na nim rękę albo go przytulić i śpi dalej, czyli potrzebuje bliskości.
      • ewelina.90 Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 11.09.14, 19:52
        Mamy marsz do lekarza bo dziec budzi się co dwie godziny. O rety. I baczka puścić nie może...
    • boo-boo Stop Mitologii !!! 10.09.14, 23:46
      "Może jakiś składnik mojej diety mu nie pasuje? Podpowiem, ze nie jem żadnych wzdymających potraw - jak fasola, kapusta, groch - podpowiedzcie może więc, co jeszcze Wasze dzieciaczki przyprawiało o wzdęcia... "

Mleko wytwarzane jest z twojej krwi, a nie treści żołądkowej.
      Litości............
      • nothing.at.all Re: Stop Mitologii !!! 11.09.14, 04:28
        A uczulenie na nabiał?? Czemu faktycznie po jego odstawieniu poprawia się niemowlakom?
        • nothing.at.all Re: Stop Mitologii !!! 11.09.14, 04:29
          Chodzi mi o białko mleka krowiego konkretnie.
        • murwa.kac Re: Stop Mitologii !!! 11.09.14, 07:53
          bo jest na tyle silnym alergenem, ze przenika do krwi.
          wbrew pozorom takich produktow nie ma wiele, wiec specjalne diety przy karmieniu piersia maja sie jak pięść do nosa.
          podobnie jak unikanie wzdymajaych produktow - dziecku one nie zaszkodza, nie maja jak.
          • nothing.at.all Re: Stop Mitologii !!! 11.09.14, 10:54
            Jest gdzieś lista takich rzeczy? Bo oczywiście w necie tysiące wytycznych. Te stanadrdowe znam: kakao, orzechy, miód, białko. A dalej??
            • murwa.kac Re: Stop Mitologii !!! 11.09.14, 13:32
              dorzucilabym jeszcze jaja, truskawki i skorupiaki.

wiesz, nie ma sie co za bardzo spinac i robic sobie krzywde dieta eliminacyjna.
              i po prostu obserwowac dziecko czy po spozyciu powyzszych COŚ sie dzieje. bo eliminowanie wszystkiego, na zapas imo jest bez sensu.
        • ewakot0 Re: Stop Mitologii !!! 11.09.14, 12:08
          syn dużo ulewał. Odstawiłam nabiał i przestał ulewać. Wróciłam do nabiału i nadal nie ulewa. To był zbieg okoliczności smile nie mówię oczywiście o prawdziwym uczuleniu na nabiał lub inne składniki diety, ale często nie ma żadnej korelacji
          • murwa.kac Re: Stop Mitologii !!! 11.09.14, 13:33
            bo ulewanie to najczesciej efekt niedojrzalosci ukladu pokarmowego, a nie alergii.
            uklad dojrzal, ulewanie sie skoczylo smile
    • murwa.kac Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 11.09.14, 08:00
      nic sie nie stalo, po prostu jest dzieckiem smile
      z dziecmi we wszystkim nie utrzymuje sie constans.
      nie ma tak dobrze, ze dziecko spiace od urodzenia bedzie spalo juz zawsze.
      jak rowniez nie ma tak zle, ze dziecko niespiace od urodzenia nie bedzie spalo juz zawsze.

jeszcze nie raz, nie dwa, nie piec sposob spania, jakosc spania, ilosc snu, zasypianie sie zmieni.
      trzeba po prostu przeczekac i tyle.

ze sie budzi co 2 godziny - norma.
      ze zasypia w 5 minut przy piersi - rowniez. wcale nie musi sie budzic z glodu. moze zeby, moze skok rozwojowy, moze tesknota za mama moze bo tak. a piers to nie tylko jedzenie, to tez ukojenie bolu, poczucie bezpieczenstwa, bliskosc.

dziasla nie musza byc rozpulchnione od razu. najbardziej przy zabkowaniu boli jak zeby jeszcze nie rozpulchnily dziasla.

jedz na zdrowie fasolki, kapuste etc - mleko tworzy sie z Twojej krwi a nie tresci zoladkowej. i naprawde ta kapusta nie da rady zaszkodzic Twojemu dziecku.
      • biankao Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 11.09.14, 15:20
        Potwierdzam. U nas tez do 3 miesiaca byly 2-3 pobudki. Od 3 miesiaca bylo ich coraz wiecej. Obecnie syn ma 10 miesiecy i rozbudza sie ok. 10 razy a czasem i wiecej, juz nie licze, ale wystarczy piers w usta wlozyc i znow spi.
      • ama-ka Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 11.09.14, 22:52
        Chyba faktycznie przesadzam.. Nic, trzeba się pewnie uzbroić w cierpliwość i poczekać jak przejdzie wink
        • marti.ta85 Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 12.09.14, 12:03
          Witam, moja corka ma 4 miesiace i od urodzenia budzi sie w nocy kilka razy. Przewaznie jak troche zje to zasypia. Budzi sie srednio co dwie, dwie i pol godziny. Gdy myslalam ze gorzej byc nie moze to zaczela sie budzic o 5 rano wyspana i usmiechnieta. A ostatnio uraczyla mnie pobudka przed 3 w nocy i tez juz byla wyspana. Czasami zastanawiam sie czy wogole nadejdzie taki dzien a raczej noc ze przespie chociaz z 5 godzin wink
        • bieniewicka Re: 3,5 miesiąca i zarwane nocki.... 13.09.14, 04:33
          I normalnie jeść smile Ja nie jem nabialu ale to wyszło metoda prób i błędów. Po nabiale brzydko pachnące kupy zielonkawe i pieniste i dużo bączkow - bez płaczu ale postanowiłam nie ryzykować. Tylko to nie jest tak, ze zjem np. Porcję lodów i wszystkie symptomy od razu wracają na raz, musze ten nabial regularnie pojesc kilka dni. Poza tym jem wszysciusienko oprocz wlasnie silnych alergenow. Czosnki, cebule, przyprawy, strączkowe zdecydowanie w użyciu. Co do silnych alergenów mam zamiar zaczac testowac w malych ilosciach. Oprocz nabialu ostatnio wyszła alergia pokarmowa na ciastka sezamkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka