magdagg2 16.11.14, 19:20 czy ktoś może napisać z czym wiąże sie małopłytkowośc u noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martatm5 Re: małopłytkowośc u noworodka 16.11.14, 21:36 Moja dzieci mają wrodzoną małopłytkowość, z tym że u nas to rodzinne. Wizyty kontrolne u hematologa. Przy pierwszej obsesyjnie sprawdzałam czy nie ma wybroczyn, przy drugiej juz nie . Ale każde badanie krwi to lekka adrenalina. Starsza najniższe płytki to miała około 70 tyś, młodsza po urodzeniu też takie, ale potem systematycznie rosły. Odpowiedz Link Zgłoś
magdagg2 Re: małopłytkowośc u noworodka 16.11.14, 21:57 dziekuje czy macie przetaczane plytki co jakis czas? jakies leki na stale? w rodzinie urodzilo sie 2 dni temu dziecko z maloplytkowoscia, podawane ma teraz immunoglobuliny. Odpowiedz Link Zgłoś
martatm5 Re: małopłytkowośc u noworodka 17.11.14, 17:49 Żadnych leków dziewczynki nie biorą, teść który też ma małopłtkowość bierze cyklonaminę co jakiś czas. A młode też nigdy nie miały przetaczanej masy płytkowej. generalnie płytki tylko obserwujemy. A jak się miewa maluszek? Rodzice pewnie mocno zmartwieni są, pamiętam że też było mi ciężko na początku. Zdrówka dla maleństwa i mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.misko-wasowska Re: małopłytkowośc u noworodka 24.11.14, 18:27 Zwykle u noworodków małopłytkowość jest problemem przejściowym (chyba, że jak wyżej - genetycznie uwarunkowanym), może wynikać z obecności przeciwciał p/płytkowych, które przeszły przez łożysko, z infekcji. Z objawów charakterystyczne są wybroczyny, konieczne oczywiście badania kontrolne (w zależności od przyczyny), pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś