Dodaj do ulubionych

małopłytkowośc u noworodka

16.11.14, 19:20
czy ktoś może napisać z czym wiąże sie małopłytkowośc u noworodka?
Obserwuj wątek
    • martatm5 Re: małopłytkowośc u noworodka 16.11.14, 21:36
      Moja dzieci mają wrodzoną małopłytkowość, z tym że u nas to rodzinne. Wizyty kontrolne u hematologa. Przy pierwszej obsesyjnie sprawdzałam czy nie ma wybroczyn, przy drugiej juz nie smile. Ale każde badanie krwi to lekka adrenalina. Starsza najniższe płytki to miała około 70 tyś, młodsza po urodzeniu też takie, ale potem systematycznie rosły.
      • magdagg2 Re: małopłytkowośc u noworodka 16.11.14, 21:57
        dziekuje smile czy macie przetaczane plytki co jakis czas? jakies leki na stale? w rodzinie urodzilo sie 2 dni temu dziecko z maloplytkowoscia, podawane ma teraz immunoglobuliny.
        • martatm5 Re: małopłytkowośc u noworodka 17.11.14, 17:49
          Żadnych leków dziewczynki nie biorą, teść który też ma małopłtkowość bierze cyklonaminę co jakiś czas. A młode też nigdy nie miały przetaczanej masy płytkowej. generalnie płytki tylko obserwujemy. A jak się miewa maluszek? Rodzice pewnie mocno zmartwieni są, pamiętam że też było mi ciężko na początku. Zdrówka dla maleństwa i mamy!
    • ewa.misko-wasowska Re: małopłytkowośc u noworodka 24.11.14, 18:27
      Zwykle u noworodków małopłytkowość jest problemem przejściowym (chyba, że jak wyżej - genetycznie uwarunkowanym), może wynikać z obecności przeciwciał p/płytkowych, które przeszły przez łożysko, z infekcji. Z objawów charakterystyczne są wybroczyny, konieczne oczywiście badania kontrolne (w zależności od przyczyny),
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka