Dodaj do ulubionych

temperatura ciala noworodka

28.12.14, 15:14
Temperatura mojego dwutygodniowego dziecka jest podwyzszona. Byliśmy u lekarza powiedzial, ze tak może byc. Syn ma 37.5 st C. gdy jest przykryty temperatura sięga 38 st. Gdy zmarznie np rozbierany przed kąpielą ma 36.4 st. Ale taka normalna jego temperatura gdy jest ubrany nie przykryty i spi to 37.3-37.6 st. Niepokoi mnie ta zmienna a w stanach spokoju podwyzszona temperatura. Jak jest, jak powinno byc z temperatura u tak malych dzieci? Jak jest, bylo z Waszymi dziecmi?
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 15:22
      A z jakiego powodu mierzysz tak czesto temperature?
      Szczerze mowiac to nie wiem jaka temperature mial synek w okresie noworodkowym,bo nie mialam potrzeby jej mierzyc.
    • juuuu7 Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 15:24
      Napisz jakim termometrem mierzysz,bo to tez moze miec wplyw na wiarygodnosc pomiarow.
      • as.iak Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 15:28
        Mężowi raz wydawalo sie ze maly jest cieply i zmierzył. Termometr elektroniczny bezdotykowy- dokładny.
        • zabka141 Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 15:34
          Z tymi termometrami ponoc zalezy w jakie miejsce sie trafi. Poza tym u noworodka temperatura ciala jest troszke wyzsza, te 37,5 to jeszcze normalne. Natomiast piszesz ze jak przykryty to 38, moze go przegrzewacie? Do spania temperatura mieszkania okolo 18 stopni, dziecko wystarczy w zime jesli ubrane w body z dlugim rekawem, na to pajacyk z dlugim rekawem i na to spiworek 2.5 grubosci 2.5 tog.
    • kjut Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 16:17
      To normalne. Mały ma jeszcze niedojrzały układ regulacji temperatury. Może mu się zmieniać w ciągu dnia i w zależności od tego co robi. Wieczorem trochę wyższa, albo gdy płacze, albo gdy za ciepło ubrany. Chłodniejszy będzie rozebrany, zmarznięty i tak dalej. Niema jest 36-37.5 a nawet 35-38 wg niektórych źródeł.
    • as.iak Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 17:13
      Wczoraj byliśmy u lekarza bo termometr wskazywał 37.8 i do tego maly miał i ma katar. Lekarz zbadal, zlecil badania krwi- wszystko ok. Jednak dzis temperatura ponownie okolo 38 Tyle wskazywał termometr bezdotykowy. Przed chwila mierzyliśmy temperaturę w odbycie przez 5 min termometrem rtęciowym) temperatura 37,2 st. Wiec moze jednak cos nie tak jest z termometrem bezdotykowym.... Choc u dorosłych mierzy bez zastrzeżeń.
      • rulsanka Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 17:27
        Termometry bezdotykowe podają temperaturę orientacyjną. W razie wątpliwości niezbędny jest termometr rtęciowy lub galowy.
      • melancho_lia Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 17:40
        Pomiar zwykłym termometrem w odbycie jest najbardziej miarodajny u takiego kurczaka. Tyle ze od wyniku zdaje sie odejmuje sie 0,5 stopnia.
        Nie ufalabym bezdotykowym termometrom.
    • panna.z.wilka Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 17:45
      Mój syn gdzieś do 2 r.ż. miał "podwyższoną" temperaturę. Coś koło 37,1- 37,3. Teraz, zdrowy, ma temp. ok 36,8. Chyba jeszcze nigdy nie miał 36,6 wink
    • haus.frau Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 21:07
      Mieliśmy podobny problem... Bezdotykowy, polecany przez położną i niby sprawdzony termometr mierzący na czółku nieustannie wskazywał temp. 37,2 - 37,7, wyższą w trakcie jedzenia i płaczu, niższą po drzemkach itd. Dodatkowo główka córki wydawała mi się zawsze mocno ciepła, a u dorosłych termometr wskazywał w tym czasie 36,6, więc zaczęliśmy pielgrzymki do pediatry.

Zrobiliśmy badania krwi, moczu, kału, posiewy itd itp - wszystko ok, po czym lekarka podrapała się po głowie i w gabinecie zmierzyła klasycznym szklanym. Wynik? 37,6 na bezdotykowym, 36,5 w pupce szklanym. Odpuściliśmy.

Nadal mam wątpliwości, bo córka miewa główkę zauważalnie cieplejszą od reszty ciała, ale nie ma innych objawów, a w pupce temperatura ok więc uznaję to za zagwozdkę wieku dziecięcego...
      • as.iak Re: temperatura ciala noworodka 28.12.14, 22:03
        Mam podobne wrazenie- glowka synka cieplejsza niż reszta ciała. Przez ten termometr od zmysłów odchodzilam. Synek wydaje sie byc zdrowy. Zachowanie bez zmian i temperatura 38. Masakra.
    • 7ulka Re: temperatura ciala noworodka 29.12.14, 14:06
      Moja położna twierdzi że taki wahania są normalne, do 38 st. temperatura niemowlaka jest ok. Też mierzyłam swojemu synowi ciągle temperaturę. Tuż po karmieniu miał np 37,8 a za dwie minuty po tym jak przestał 37. Teraz ma prawie 3 miesiące i to się już unormowało ma tak miedzy 36,6 a 37,3. Też mamy bezdotykowy termometr. Innym nie mierzyłam.
    • ewa.misko-wasowska Re: temperatura ciala noworodka 31.12.14, 11:17
      Witam,
      termometry bezdotykowe nie są najlepsze do pomiaru temp. noworodka, przepływ krwi na skroniach może ją zawyżać. Żeby mieć pewność najlepiej zmierzyć w pupie i odjąć 0,5 st.C. Temp. ciała noworodków może się wahać w zakresie 36,2-37,2 st.C. Ponieważ termoregulacja jest niedojrzała - takie wahania w zależności od okrycia, stanu emocjonalnego sa normalne,
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka