Dodaj do ulubionych

mycie zębów

26.03.15, 21:48
10 mcy i 8 zębów, kp + normalne dorosłe jedzenie - i oto pytanie: myć już zęby z pastą do zębów? W rossmanie znalazłam elmex od pierwszego ząbka, kupiłam, szczoteczkę już mamy i do tej pory raz dziennie z wodą używaliśmy, i dziś spróbowaliśmy z pastą - normalnie odrobinka tej pasty. A mały się nią zajadał big_grin tzn ja mu myłam te ząbki, ale on ma teraz etap, że wszystko sam, wiec i sam trzymał szczoteczkę i tę szczoteczkę ssał, jakby chciał pastę wyssać big_grin
to myć nadal z pastą? wiem, ze za dużo nie umyje, chodziło mi bardziej o jakiś tam nawyk, żeby "wyssał go z mlekiem matki" big_grin
Obserwuj wątek
    • lunkalinka Re: mycie zębów 26.03.15, 21:57
      jak najbardziej smile używam tej pasty od pierwszego ząbka czyli od 4 miesiąca. Teraz córka ma już 18 zębów więc szczotkujemy, ale niestety nie reaguje tak entuzjastycznie uncertain
      Najpierw szczotkuję ile się da sama a potem daje córce szczoteczkę i ona sama sobie nią memła w buzi smile
    • zabka141 Re: mycie zębów 26.03.15, 22:08
      Jak najbardziej, od pierwszego zabka z pasta.

U nas kiepsko idzie to sczczotkowanie, corka sama szczotkuje, paste staramy sie we wlosie szczotki wlozyc, tak zeby po prostu nie wyjadala samej pasty zbyt szybko. Gdy my probujemy szczotkowac mocno zaciska szczeke, nie da sie. Ja po szczotkowaniu normalna szczoteczka daje jej jeszcze do gryzienia/masowania ta silikonowa na palec.

• ama-ka Re: mycie zębów 26.03.15, 22:54
        silikonową też mam, ale jakoś nie wiem, mi ona nie pasuje..
        wiec to normalne, ze dzieci pasty jedzą i ten fluor im nie szkodzi? ufff to dobrze big_grin
        • kjut Re: mycie zębów 27.03.15, 07:26
          Nie pozwoliłabym dziecku bawić się szczoteczka z pasta do zębów czy to z fluorem czy bez. Powinniśmy minimalizować ryzyko połknięcia. Umyj mu zęby pastą, wypłucz szczoteczkę i wtedy mu ewentualnie daj. Chociaż to tez kiepski pomysł ze względu na bakterie. Najlepiej mieć dwie szczoteczki - jedna dla malucha, druga dla Ciebie. On sam sobie zębów nie umyje przecież, musisz to Ty zrobić.
          • kremka2014 Re: mycie zębów 27.03.15, 08:25
            Chciałaś żeby nawyk wyssał z mlekiem matki to masz!😊
            Z tego co wiem, to te pasty chyba fluoru nie zawierają?!?! No i są oczywiscie jadalne!
            • koralik37 Re: mycie zębów 27.03.15, 09:02
              Chyba tylko ELMEX z myszką.
              • ama-ka Re: mycie zębów 27.03.15, 11:19
                no tak, ten elmex z myszą właśnie. A z tą zabawą, hmm, to wiecie - on i tak jest na etapie wsadzania wszytkiego do buzi wink po pokoju raczkuje z klockiem w buzi. Więc tę szczoteczkę to po prostu trzyma w buzi, za daleko jej nie popchnie - bo ta szczotka (też z rossmana) to ma taką jakby okrągłą rączką z dziurką na palec w środku, wiec on tego okrągłego nie wsadzi do paszczura. Więc najpierw staram się ja mu umyc, a potem on mi wyrywa big_grin i sam niby ma w buzi i się cieszy smile siedzi przede mną, to nie jest tak, ze zasuwa ze szczoteczką po pokoju wink
                • aamarzena Re: mycie zębów 29.03.15, 13:13
                  O ile dobrze pamiętam to elmex z myszką zawiera fluor, tylko mniej niż w pastach dla starszych dzieci czy dorosłych. Wyguglałam i zawiera 500 ppm uncertain
                  W aptekach są dostępne pasty bez fluoru (ziajka, nenedent i jeszcze inne), w sieci też sporo ekopast bez fluoru.
                  My myjemy tak, że najpierw ja, później młoda sama szczotkuje. Szczotki nie połknie raczej, ale kjut chodziło chyba o minimalizowanie połykania pasty. Pastę wcieram we włosie by nie zeżarła od razu wszystkiego. Przy szczotkowaniu sporo piany wypływa, potem po "zabiegu" jeszcze płuczemy, czyli mokrą ręką gmeram młodej w paszczy big_grin
                  A przy okazji gratuluję tak licznego uzębienia.
    • nothing.at.all Re: mycie zębów 27.03.15, 09:08
      Pasta powinna być bez fluoru. Na stronie sroki masz ocenę past dla niemowlaków. Ja używam laveda bez fluoru. Moja tez ja zjada to chyba normalne na pocztaku.
      • stysia1987 Re: mycie zębów 27.03.15, 10:55
        My mamy nenedent. Nie zawiera fluoru. W zestawie byl z silikonowa szczoteczka, zakladana na palec. Jedyny minus, drogie cholerstwo, bo az 24 zl.
        • ama-ka Re: mycie zębów 27.03.15, 11:20
          no drogie pewnie, ale tyle ile my dajemy, to starszy nam ten elmex chociażby na cały rok pewnie big_grin
          właśnie, musze przejsc do strony sroki. Dzięki
          A te jej pasty to z all kupowałyście?
          • ama-ka Re: mycie zębów 27.03.15, 11:20
            aaa, i raz dziennie chyba mycie starszy?
            • stysia1987 Re: mycie zębów 27.03.15, 11:27
              Ja mam na ulotce dwa razy wink ale tylko po kapieli udaje mi sie smyka na tyle zatrzymac i przytrzymac, zeby umyc zeby wink btw jesli jest podobna do mnie to bedzie kochac chodzenie do dentysty wink
            • zabka141 Re: mycie zębów 27.03.15, 11:40
              My myjemy trzy razy dziennie, tzn. po kazdym posilku. Tyle ze jak pisalam u nas to mycie nie idzie - nie pozwala mi sobie myc zebow, moze 2-3 razy max przejechac. Reszte robi sama.

Uzywamy tej pasty Elmexu, odrobina, wielkosci groszka lub mniej na sczoteczke, i wpycham to jakby w sczczoteczke (zeby od razu nie zjadla).

Tez biega ze szczoteczka troche. Mamm nadzieje za kilka miesiecy bedziemy mogli myc normalnie (tzn. mama/tata myja). Ale poki co to bylaby przemoc i naprawde nie chce tak dziecku myc zebow.
              • ashraf Re: mycie zębów 27.03.15, 12:39
                W tym wieku powinno sie myc 2 razy - rzadziej to za malo, czesciej nie za dobrze dla zebow. Info od lekarza i pediatry smile No i czy to sie dziecku podoba, czy nie, nalezy myc samemu i porzadnie, bez ustepstw. Wiekszosc dzieci daje sie przekupic roznymi metodami, np. druga szczoteczka, piosenka o zebach, myciem zebow misiowi/rodzicowi itd., ale jak to nie poskutkuje, to niestety, ale trzeba powiedziec dziecku, ze zeby umyc trzeba. Najczesciej akcje protestacyjne trwaja 1-2 dni, az dziecko zobaczy, ze nie ma sensu sie o to spierac.
                • zabka141 Re: mycie zębów 27.03.15, 13:09
                  Ashraf, ale jak myc? Moja zaciska paszczke i naprawde musialbym ja trzymac, a maz paszczke otwierac i szczotkowac i by to bylo naprawde niemile dla obu stron. Ja wiem ze to jest obowiazek rodzicow dbac o zeby dzieciakow, ale poki co, z tego co rozmawiam z kolezankami, nie jestesm odosobniona z tym problemem.

Jak myc? Tlumaczenie jeszcze nie dociera (13 mieisecy dzieciak), na sile nie chcemy i nie damy rady. W takiej sytuacji pozwalam jej myc/gryzc szczoteczke.
                  • zabka141 Re: mycie zębów 27.03.15, 13:11
                    Wlasciwie to nawet chyba 3 osoby by byly potrzebne do takiego mycia - jedna do tryzmania dziecka, jedna do trzymania paszczki otwartej, jedna do szczotkowania.

Nie ma szans.

Jak to u was z myciem bylo? Macie jakies rady?
                  • ashraf Re: mycie zębów 27.03.15, 13:16
                    My umylismy kilka razy na sile. Nie bylo to przyjemne, ale dla mnie mycie zebow to cos z tej samej kategorii, co szczepienia czy zazywanie lekarstw. Pozwolenie, zeby bakterie pracowaly na zebach przez cala noc to proszenie sie prochnice i, w konsekwencji, jeszcze wieksze nieprzyjemnosci i prawdziwy bol dla dziecka. Przy czym umowmy sie, ze to nie jest tak naprawde jakas okropna trauma, bo nie robi sie dziecku krzywdy, tylko myje sie mu zeby, co mu sie po prostu aktualnie nie podoba. Przy czym - zeby nie bylo niejasnosci - uwazam to za ostatecznosc, po wyczerpaniu wszystkich innych metod. U nas zadzialala piosenka Fasolek, przez dlugi czas synek nie otworzyl nawet buzi, dopoki jej nie slyszal. Czasami chce myc zeby mnie lub tacie (ja trzymam jego szczotke, on moja), czasami misiowi. Warto tez sprobowac odpuscic w danym momencie, powiedziec, ze w takim razie umyjecie za godzine. Dzieci lubia myc zeby same i to jest ok, byle przed/po/w trakcie porzadnie wyszczotkowal je rodzic. I jeszcze jedno - tlumaczenie jest potrzebne. Nawet jesli wydaje ci sie, ze dziecko nie rozumie smile
                    • zabka141 Re: mycie zębów 27.03.15, 13:44
                      Dzieki za pomysly. Fasolki spiewamy od pierwszego mycia, oczywiscie tez mowie co i po robimy, z tym niezrozumieniem jednak jest jak jest poki co. Myjemy zeby zawsze razem (tzn. rodzic tez myje), mala czasami myje nam zeby. Mamy specjalny piaskowy zegarek do mycia zebow, itd. Ale mimo wszystko tej akcji porzadnego szczotkowania za dlugo to nie ma. I jednak na sile nie dajemy rady, probowalam raz z silikonowa szczoteczka na palec i nie dajemy rady. Ale sprobuje jeszcze z kubkiem z woda, czytalam ze to moze pomoc.
                      • ashraf Re: mycie zębów 27.03.15, 13:46
                        Kup normalna szczoteczke, swoja droga to tez moze pomoc, niech mala sama ja wybierze, a moze kupcie od razu ze 2-3 rozne? Mycie zebow dziecku, ktore ma faze antyszczoteczkowa szczoteczka silikonowa to samobojstwo dla palcow big_grin
                        • zabka141 Re: mycie zębów 27.03.15, 13:57
                          Tak, ta silikonowa to tylko probowalismy jak tak slabo idzie z normalna.
          • nothing.at.all Re: mycie zębów 27.03.15, 14:46
            Tak na all kupiłam.
            Myje rano i wieczorem ale to bardziej zabawa jest na razie. No i my mamy tylko dwa zebhsmile. Kolejne dwa idą.
            • angeika89 Re: mycie zębów 27.03.15, 21:53
              A w jakim wieku zacząć pierwsze mycie ząbków?My mamy dwa ząbki i masujemy silikonową,jak będzie sam siedział to myślałam już z pastą.Nie za wcześnie?

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png
              • ashraf Re: mycie zębów 27.03.15, 22:26
                Pastę stosuje się od pierwszego zęba, niezależnie od wieku dziecka i tego, czy już siedzi smile
                • nothing.at.all Re: mycie zębów 28.03.15, 09:20
                  Córka ma ponad dziewięć miesięcy i od razu wyszły dwie jedynki. Kupiłam pastę i stosuje. Zjada ja ale coś tam zostaje wymyte. Nie siedzi. Najpierw myje ja albo mąż jak jest i ona patrzy. A potem trzymam ja i myje jej. Mam nadzieje ze to będzie nawyk.
    • blondzidelko Re: mycie zębów 31.03.15, 13:24
      7 miesiecy i 4 zeby. Myjemy od pierwszego zeba (5 miesiac), ale tylko szczoteczka, bez pasty. Tak zalecil dentysta i lekarz rodzinny. U nas zalezy to od regionu, w ktorym sie mieszka, jaka jest woda w kranie. Wic na razie szorujemy rano i wieczorem, zeby wyrobic nawyk. Ale hitem jest patrzenie na moja szczoteczke elektryczna smile
    • angeika89 Re: mycie zębów 03.04.15, 23:07
      Kupiłam dzisiaj pastę dla małego z Ziajii od pierwszego ząbka,bez fluoru...Ale tak się zastanawiam jak mu myć te jego dwa zęby?Silikonową szczoteczką jak siedzi w bujaku,czy może jak leży,mamy też już dla niego pierwszą szczoteczkę(taka malutka od 0-2 lat) to może tą szczoteczką?...i jaka pora dnia jest najlepsza,bo wieczorem zwykle zasypia przy butli,to wtedy rano?Pozdrawiam

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
      • nothing.at.all Re: mycie zębów 04.04.15, 09:44
        Ja myje rano i wieczorem przed piersią bo też przy niej zasypia. Teraz to bardziej o nawyk chodzi i pokazanie ze trzeba. Moja silikonowe nie lubiła wiec od razu zwykła dla maluszka szczoteczka. Bardziej to zabawa ale patrzy jak my myjemy i o to chodzi.
    • maxilof Re: mycie zębów 05.08.15, 15:56
      Dbanie o zęby jest bardzo ważne. To takie moje małe zboczenie.. tongue_out Ja polecam od początku masować dziąsła wacikiem, chociaż raz dziennie (to też pomaga przy ząbkowaniu - jest mniej bolesne). No a jak ząb się pojawi to koniecznie szczotkowanie wspólne smile Od samego początku, to b. ważne! Bo inaczej mogą być później problemy z zachęceniem dziecka do mycia zębów....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka