Dodaj do ulubionych

spacerówka a siedzenie

10.04.15, 21:18
Dziewczyny, doradźcie - od kiedy mogą przesadzić dziecko do spacerówki? Córka ma 5 miesięcy i równo za miesiąc jedziemy na wakacje. Wolałabym zabrać spacerówkę, bo jest nieco lżejsza niż gondola - to rozkładany zupełnie na płasko jedo fyn. Dziecię jest chuściochem i głownie w takiej formie będzie wędrowało - jedziemy w góry - no, ale wózek wolimy zabrać. Mała nie siedzi i nie jest w ogóle sadzana. Czy mogę wsadzić dziecko niesiedzące do płaskiej spacerówki? I btw jak to jest z tym siedzeniem - skoro dziecko naturalnie siada z czworaków, to może być przecież bardzo późno, ok 8 -9 miesiąca. Znam dużo dzieci siedzących bez podparcia, ale nie siadających samodzielnie. Czy tak jest ok i jak do tego dochodzi - tj, mam po prostu od czasu do czasu sprawdzać, czy Mała sama siedzi? Nie zrobię jej w ten sposób krzywdy? Dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • ret-yk Re: spacerówka a siedzenie 10.04.15, 21:31
      Myślę, że może córka jeździć w rozłożonej spacerówce, nawet jak nie siedzi. My też mamy ten wózek, syn miał równo pół roku, jak przesiadł się do spacerówki, to był czerwiec i w gondoli było mu za gorąco, w spacerówce jest przewiew, więcej widać. I zobaczysz jak dziecko będzie samo siedzieć, nie siadać. Moja młodsza córka ma 10 miesięcy, siedzi, a nie siada sama. Siedzi w foteliku do karmienia, czasem na dywanie do zabawy, choć nie bardzo lubi. No i w spacerówcesmile
    • koralik37 Re: spacerówka a siedzenie 10.04.15, 21:33
      Nam znajoma fizjo pozwolila na 5,5 m-ca przenieść się do spacerówki byle nie pod kątem prostymwink. Młoda usiadła jak miała niecałe 7 z pozycji czworaczej. Kilka dni wcześniej na chwilę posadzilam i stabilnie jeszcze nie było. Niektóre dzieci siadają z pozycji bocznej. Tak czy inacZej - bierz wózek, krzywdy nie zrobisz.
    • mistgirl Re: spacerówka a siedzenie 10.04.15, 21:45
      Dzięki bardzosmile Ten fotelik też mnie zastanawia, chociaż jeszcze nie rozszerzamy diety. Ret - yk, a od kiedy używacie fotelika?
      • kremka2014 Re: spacerówka a siedzenie 10.04.15, 22:51
        Spokojnie na pól leżąco mozesz
      • ret-yk Re: spacerówka a siedzenie 10.04.15, 22:53
        W foteliku mała siedzi gdzieś tak od siódmego miesiąca, i to mamy taki Trip Trap - czyli naprawdę jest w nim pozycja siedząca. I, co więcej, to lekarka rehabilitacji powiedziała, żeby sadzać w nim małą do jedzenia, nawet jak nie siedzi, bo będzie się właśnie uczyła łapać równowagę, napinać mięśnie brzucha itp. Sama nie wiedziałam, co o tym myśleć, hmmmsmile. Natomiast w spacerówce siedzi dopiero od niedawna (odkąd faktycznie sama siedzi), wcześniej na leżąco, ewentualnie taki jeden stopień wyżej.
      • lidek0 Re: spacerówka a siedzenie 12.04.15, 11:42
        Fotelika do karmienia używasz jak dziecko samodzielnie siada i siedzi a nie siedzi posadzone
    • stysia1987 Re: spacerówka a siedzenie 11.04.15, 21:18
      My musieliamy przejsc do spacerowki w wieku 5mscy. Zima, gruby kombinezon, dziecie ok 70cm i bylo po prostu za ciasno w gondolce. Lekarka pozwolila na spacerowle/fotelik wpiety w wozek z(mamy baby design, zakladamy adaptery i wpinamy fotelik maxicosi). Wazne, zeby nie meczyc malucha i nie dawac na max siedzaca opcje. My uzywalismy pollezacej. W sumie dalej uzywamy, bo Ewka sama jeszcze nie siedzi.

W fotrliku do karmiemia, gdzies od miesiaca, max 10 min do posilku i tyle wink
    • limonka23 Re: spacerówka a siedzenie 11.04.15, 21:55
      Tez mam wózek jedo fyn i zastanawiam sie nad przesiadką do spacerówki big_grin Może ktoś sie orientuje jak blokuje sie podnóżek?
      • magdalenca78 Re: spacerówka a siedzenie 12.04.15, 19:24
        Zapytaj na wózkowym forum. Miałam ten wózek, ale to było 5 lat temu i już nie pamiętam wink
        forum.gazeta.pl/forum/f,101614,Wozki_Dzieciece_Wozkomania.html
        lub
        forum.gazeta.pl/forum/f,22462,Wozki_dzieciece.html
    • sruba_rzymska Re: spacerówka a siedzenie 11.04.15, 21:57
      Przesadziliśmy syna do spacerówki kiedy miał 5 miesięcy, bo nie chciał już leżeć w gondoli, w której nic nie widział i na każdym spacerze płakał. Oczywiście spacerówka była rozłożona prawie na płasko. Moim zdaniem do takiej spacerówki jaką masz można dziecko spokojnie przesadzić (np. do parasolki bym raczej nie przesadziła, ale do dużej stabilnej spacerówki jak najbardziej). Co do siadania i siedzenia - ja nie sadzałam dziecka, dopóki sam nie usiadł, a usiadł jak miał osiem miesięcy i tydzień.
    • boo-boo Owszem możesz 12.04.15, 11:28
      ..dziecko wsadzić do rozłożonej na płasko spacerówki- żadna to różnica dziecku czy będzie w gondoli czy w spacerówce. W UK mało kto z gondoli korzysta- większość noworodków jeździ od urodzenia w spacerówkach rozkładanych na płasko.
      • lidek0 Re: Owszem możesz 12.04.15, 11:41
        "żadna to różnica dziecku czy będzie w gondoli czy w spacerówce" różnica jest zdecydowana, nie wyobrażam sobie nie mieć gondoli, jest w przeciwieństwie do spacerówki całkowicie zabudowana, daje lepszą ochronę przed wiatrem czy zimnem, poza tym jej dno jest idealnie płaskie a w spacerówce tak nie ma bo jej elementy są podnoszone lub opuszczane więc nie jest to jedna całość jak w gondoli.
        "W UK mało kto z gondoli korzysta" a jakie to ma znaczenie?
        • mistgirl Re: Owszem możesz 12.04.15, 12:57
          Ostatnio czytałam wątek o spacerówkach na forum chustowym i podobno w Stanach też w ogóle nie używa się gondolek - wpinane foteliki lub spacerówka na płasko. Ile głosów tyle opinii, ja kieruję się wygodą dziecka, dlatego wózek wybrałam trochę kobylasty z dość dużą spacerówką -bo mnie osobiście byłoby w takim wygodniej. Taki noworodek w spacerówce i w tych pasach? Dziecko mam w ogóle mało wózkowe, gondola tylko do spania. Może spacerówka będzie bardziej kochana.
          • lidek0 Re: Owszem możesz 12.04.15, 16:08
            Fotelik samochodowy jak sama nazwa wskazuje służy do wożenia dziecka w samochodzie, to, że coś gdzieś jest modne wcale nie oznacza, że jest zdrowe. Mnie najwygodniej byłoby w obszernej gondoli, która ma idealnie płaskie dno bo jest z jednej części. Z ekonomicznego punktu widzenia to chyba najlepiej kupić używany wózek głęboki, sprzedać go a potem nową spacerówkę /o ile ktoś w ogóle rozważa opcję gondoli/
            • boo-boo Re: Owszem możesz 14.04.15, 16:23
              Do wożenia dziecka służy to co dziecku przede wszystkim dziecku bardziej komfortową jazdę zapewnia. I tak- mój jeździł w foteliku wpiętym na ramę wózka bo tylko wtedy się nie darł jakby go ze skóry obdzierali. Gondolę po 3 próbach mogłam sobie od razu na strych wynieść. I pewnie ku twojemu zdziwieniu najlepiej mu pasowała jazda po jak największych dziurach i wertepach.

Zabić go to nie zabiło ani mu nie zaszkodziło- rozwój ruchowy miał super, zaczął sam chodzić jak miał 9 miesięcy więc te opowiastki na temat jakie to szkodliwe dla dziecka można sobie między bajki wsadzić. Dziecko w samochodzie nie spędza nie wiadomo ilu godzin bez przerwy w foteliku- i nie widzę opcji, żeby w takim foteliku wpiętym na ramę wózka spędzało więcej czasu niż w samochodzie. Normalne jest, że się co jakiś czas dziecko wyjmuje żeby nakarmić, przewinąć, ponosić etc.

Bez przesady.
        • boo-boo Re: Owszem możesz 14.04.15, 16:17
          Płytką masz wyobraźnię...
          Są miękkie gondole i wkłada się jej do spacerówek - odnośnie osłony przed wiatrem i zimnem w spacerówce rozłożonej na płasko.
          Wiosna jest, lato idzie- jakie zimno i wiatr ? Ona ma niemowlę, a nie noworodka.
          "...jej dno jest idealnie płaskie a w spacerówce tak nie ma bo jej elementy
          > są podnoszone lub opuszczane więc nie jest to jedna całość jak w gondoli."
          A od kiedy to dziecko musi leżeć na idealnie płaskim ? i to jeszcze w takim wieku w jakim jest dziecko autorki wątku ? Poczytaj jak ukształtowane są krzywizny kręgosłupa na poszczególnych etapach rozwoju dziecka i wyciągnij wnioski czy nawet dla noworodka lub małego niemowlaka takie leżenie na "idealnie płasko" jest fajne. Moje dziecko darło się w niebogłosy jak leżał na "idealnie płasko"- bez względu czy to był wózek czy łóżeczko.

"W UK mało kto z gondoli korzysta" a jakie to ma znaczenie?"
          Ano takie, że dzieci nie są pokrzywione, a matki nie mają odpieluchowego zapalenia mózgu na punkcie- gondola na płasko musi być.

Litości kobito- idź hormony zbadaj.
          • lidek0 Re: Owszem możesz 15.04.15, 06:33
            "Są miękkie gondole i wkłada się jej do spacerówek " to się chyba nazywa kokon i z gondolą nie wiele ma wspólnego.
            "Litości kobito- idź hormony zbadaj" masz jakieś zaburzenia, że tak agresywnie reagujesz? Proponuje meliskę na początek. smile Jak Ci nie pasuje to co piszę to po co czytasz a tym bardziej odpisujesz? smile
            • boo-boo Re: Owszem możesz 15.04.15, 17:33
              Kokon to kokon, miękka gondola to zupełnie coś innego. Miałam i jedno i drugie smile
              Agresywnie ?- oprócz tego, że nie wiesz co to jest miękka gondola to jeszcze nie wiesz jak agresja wygląda.
              • lidek0 Re: Owszem możesz 16.04.15, 06:31
                "nie wiesz jak agresja wygląda." czytając Twoje wpisy /nie tylko na tym forum/ bez problemu można się nauczyć.
                • boo-boo Re: Owszem możesz 16.04.15, 15:47
                  No jak się jest takim "delikutaśnym" jak ty to byle tupnięcie nogą może człowieka przestraszyć, a tupiący zostanie uznany za agresora.

No ja ci poleciłam zbadanie hormonów bo sądząc po twoich wpisach to lek na całe zło....
    • nowamama2 Re: spacerówka a siedzenie 12.04.15, 16:01
      siedzi sadzane NIE SIEDZĄ SAMODZIELNIE. Nie powinno się sadzać dziecka. Spokojnie możesz brać wózek rozkładany na płasko.
    • reirei Re: spacerówka a siedzenie 14.04.15, 18:39
      Mój synek też ma 5 miesięcy, dziś pytałam moją pediatrę dokładnie o to samo, powiedziała, że można dziecko do spacerówki wsadzić. Mój też nie siedzi i nie jest sadzany. Dziś lekarka go podciągnęła za rączki do pozycji siedzącej, ale ja tak nie robię.
    • stara-a-naiwna Re: spacerówka a siedzenie 14.04.15, 21:29
      ja mojego musiałam przesadzić jak miał około 6m
      w gondoli (jeśli nie spał) się darł jak by go żywcem ze skóry obdzierano) drażniło go strasznie, ze nic nie widzi
      najpierw w gondoli wsadzałam go na pół płasko z poduszką pod plecy (szybko stwierdziłam, ze to bez sensu)

myślę, że spokojnie możesz zmienić gondolę na spacerówkę
    • asia_i_p Re: spacerówka a siedzenie 15.04.15, 14:34
      A macie spacerówkę rozkładaną na płasko? Ale tak płasko płasko? Bo jeśli tak, to moim zdaniem nie ma dramatycznej różnicy między gondolką a tym.
      Natomiast jeśli jest tylko siedząca pozycja, to odradzam, mój ma 11 miesięcy i sam siada, a i tak w połowie spaceru potrzebuje, żeby mu rozłożyć na płasko, zaczyna się zsuwać - za długo siedzieć w pionie nie lubi (chociaż w domu przy zabawie robi to przez cały czas).
      • asia_i_p Re: spacerówka a siedzenie 15.04.15, 14:36
        Doczytałam, rozkładana na płasko - dziewczyny z forum rówieśniczego woziły tak 5-miesięczniaki, bo były duże i nie mieściły się w gondoli. Półrocznego spokojnie możesz.
      • mistgirl Re: spacerówka a siedzenie 16.04.15, 16:58
        Rozkłada sięsmile Jeszcze trochę spróbujemy, bo gondolka z dnia nadziej bardziej fetongue_out Jeździmy z worem zabawek i i tak trzeba co chwila wysiadać na małe oględziny otoczenia Dzięki za zainteresowanie tematem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka