Dodaj do ulubionych

Prezent z okazji chrztu

13.09.04, 14:33
Podpowiedzcie, nie chcemy dawac pieniedzy, chcielibysmy kupic cos dla
dziecka. Z czego Wy byscie sie ucieszyli (ew. co dostaliscie z tej okazji),
dodam, ze dziecko ma 2 miesiace. Oczywiscie pytalismy rodzicow, ale nie
dostalismy konkretnej odpowiedzi. A
Obserwuj wątek
    • dadgam Re: Prezent z okazji chrztu 13.09.04, 14:39
      bardzo byliśmy zadowoleni z maty edukacyjnej oraz śpiworka
    • idole Re: Prezent z okazji chrztu 13.09.04, 15:04
      podobał mi sie album na zdjecia z opisem w pieknej oprawie jaki Jaś dostał na
      chrzciny (juz prawie pełny)
    • moniaz28 Re: Prezent z okazji chrztu 13.09.04, 15:10
      Wczoraj właśnie były chrzciny mojego synka i od chrzesnego dostał: podgrzewacz
      do butelek oraz nosidełko-fotelik Deltim. Bardzo sie ucieszyłam z tych
      prezentów. Mój mały tez ma 2 miesiące.

monika
      • malwina_m Re: Prezent z okazji chrztu 13.09.04, 15:16
        Dzieki za odzew i prosze o wiecej.
        Mam jeszcze jedno pytanie, caly czas nastawialismy sie na prezent bardziej
        praktyczny (chodzik, fotelik), a teraz troche poszukalam opini na ten temat i
        sklaniam sie w strone pamiatkowego prezentu np srebna lyzeczka. Medalik odpada,
        bo uwazam ze dziecko moze go zaczac nosic dopiero za kilka lat, wiec medalik to
        chyba lepiej na komunie. A moze lyzeczka + mata (jak dlugo dziecko korzysta z
        takiej maty?)
    • kryp_aha Re: Prezent z okazji chrztu 13.09.04, 17:59
      Ja mam bardzo mieszane uczucia w kwestii prezentów typu srebrna, grawerowana
      łyżeczka albo srebrna grzechotka. Co z nią później zrobić?
      Moim zdaniem lepiej kupić Biblię dla dzieci i wpisać ładną dedykację. Prezent
      będzie i pamiątkowy i praktyczny.
      Matą edukacyjną dziecko się bawi, aż zacznie raczkować czyli dość długo. Bardzo
      fajny prezent. I bardzo ułatwia życie mamie, można zrobić na przykład
      prasowanie gdy dzidzia bezpiecznie się bawi.
      Gosia
    • miska77 Re: Prezent z okazji chrztu 13.09.04, 21:23
      ja dalam synkowi mojej ciotecznej siostry komplet poscieli w misie. Nie wiem czy
      jej sie podobal bo malo rozmawiamy.
      Ale ja bdybym dostala taki komplecik to bardzo bym sie cieszyla smile

Pozdrawiam,
      Ewa
      • lawia Re: Prezent z okazji chrztu 14.09.04, 08:32
        W sobotę chrzciłam swoją córcię dostała mnóstwo prezentówsmile
        Ja najbardziej byłam zadowolona z:
        -chodzika
        -huśtawki pokojowej
        a najbardziej z "muzycznego przyrządu gimnastycznego" firmy fisher price jest
        on praktyczniejszy niż mata edukacyjna gdzyż można go ustawiać do dziecka
        leżącego potem siedzącego i do stojącego co jest niemożliwe przy zwykłej macie
        edukacyjnej, która dostosowana jest jedynie dla dzieci leżących. Niestety cena
        tej zabawki jest dość wysoka z tego co się orientuję to kosztuje ponad 200 zł.
        Według mnie nie kupuj prezentów w stylu srebrnej łyżeczki bo to nie jest
        praktyczne i napewno mnie by nie ucieszył taki prezent a coś takiego jak album
        itp to mamusia może kupić sobie sama nie tracąc na to fortuny.
        Pozdrawiam i życzę udanych zakupów

--
        Moje słoneczka najdroższesmile

Wikusia i Laurusia
        • kas2 Re: Prezent z ....do przedmowczyni 14.09.04, 08:42
          zgadzam sie z toba my "zmowilismy "muzyczny ocean jest superr to przent od
          dziadka a co do pamiatkowych prezentow to ok ale to jako dodatek dzisiaj
          bardziej pzrzydaja sie te funkcjonalne...my tzn kacperek dostal od chrzesnej
          lancuszek zloty z blaszka i dedykacja ww przyrzad gimnastyczny oraz kaske od
          babc+pamiatki typu Miniaturka (obrazek kosciólka w którym byl chrzczony obrazek
          3 króli z betlejem wtym Kacper malowany złotem, i jesze sztucce takie dla
          singla bo wszystkiego po jednym a on chyba kawalerem nie zostanie jest
          pzrzstojniacha pozdrawiam
          • lawia Re: Aha jeszcze jedno:-) 14.09.04, 08:59
            Pisałam o "muzycznym przyrząddzie gimnastycznym" firmy fisher price który
            kosztuje ponad 200 zł ale tak jak pisała moja przedmówczyni niezły jest
            również "muzyczny ocean" firmy bodajże littel tikes czy jakoś tak i nowy
            kosztuje coś koło 115 zł i niczym nie ustępuje temu pierwszemu.
            Jeśli mogę Ci podpowiedzieć to własnie przegladałam i znalazłam link tam można
            go kupić, zobacz:

www.allegro.pl/show_item.php?item=31120860
            Dla porównania znalazłam też linka z fisher prica:

www.allegro.pl/show_item.php?item=30691050
    • kasia.filip Re: Prezent z okazji chrztu 14.09.04, 23:47
      co do chodzika to odradzam bo ja nigdy nie włożyłabym swojego dziecka do tego
      wynalazku, każdy ortopeda to potwierdzi. Mata to dobry pomysł mi się sprawdza
      rewelacyjnie. Ja byłabym zadowolona z huśtawki albo z krzesełka do karmienia.
      Łyżeczka w moim przypadku odpada bo tylko przewracałaby się gdzieś w szufladzie.
    • zaba_i_kijanka Re: Prezent z okazji chrztu 15.09.04, 08:46
      Mój brat jako ojciec, wymyślił prezent który mnie zaskoczył i niewiem co mam mu
      odpowiedzieć (bo zapytał nas o zdanie) a mianowicie chce kupić wino z tego
      rocznika do leżakowania i żeby owe wino Bartek dostał na 18 urodziny

Już kilka dni się na dtm zastanawiam, wino dziecku?
      • asia2910 Re: Prezent z okazji chrztu 15.09.04, 09:48
        Fajny, oryginalny pomysł z tym winem.
    • aniaora Re: Prezent z okazji chrztu 15.09.04, 08:55
      Mój mały był chrzczony tydzień temu i dostał srebrną monetę wybita w tym roku
      (urodził sie w maju i dostał monete z okazji wejścia do Unii Europejskiej)
      Myśle że to świetny prezent - z czasem zyskuje na wartości, a pozatym jest miłą
      pamiątką , może zapoczatkować kolekcję itp.
      Ania
      • mareczek2004 Re: Prezent z okazji chrztu 15.09.04, 09:11
        .. a ja mysle, ze to fajny pomysl z tym winemsmile
        • kirania pomysl z winem 15.09.04, 13:25
          super!!!!!!!!!zajebsity wrecz pomysl.to bedzie radocha dla takiego 18 latka
          potem wypic takie winko!smile
          • maliniaq Re: pomysl z winem 15.09.04, 13:59
            Mój Adasieniek był chrzczony w minioną niedzielę. Oprócz kaski, dostał kilka
            praktycznych prezentów. Od bratowej (żony chrzestnego), dostał piękny duży
            obraz z wyhaftowanymi różnymi zwierzątkami i zabawkami, a w środku, również
            wyhaftowane były oba imiona dziecka, pod spodem data urodzenia i niżej waga
            oraz długość w chwili narodzin. Przepiękny i wzruszający to prezent, tym
            bardziej, że wykonany własnoręcznie (bratowa wyszywała kilka miesięcy, ale
            efekt... mniaaammm). Chrzestny ojciec, czyli mój brat, "zjechał" na huśtawce
            pokojowej, ze stoliczkiem. Byłam z niej bardzo zadowolona, bo mój synuś, dzięki
            temu że huśtawka ma regulowany kąt nachylenia oparcia, huśta się na niej w tej
            chwili (2,5 miesiąca), i pewnie posłuży mu parę lat, a dzięki blacikowi
            stolikowemu, będzie można go tam też karmić (huśtawkę da się unieruchomić na
            czas np. jedzenia i ustawić w jednej pozycji). Od chrzestnej natomiast
            (katechetki), dostał piękny pamiętniko-album, taką dużą kwadratową książkę,
            cudnie ilustrowaną pt. Jestem dzieckiem Bożym. Oprócz pięknych opowieści są tam
            miejsca na wklejenie pamiątkowych zdjęć, opisy najważniejszych dni w życiu
            dziecka, odrysowanie stópki dziecka, dłoni. Jestem z tego prezentu bardzo
            zadowolona, bo dokładnie i po dziecinnemu jest tam opisane, co to jest chrzest
            św. . potem komunia itd., wyjaśnione po co te sakramenty się przyjmuje. Do
            książki była dołączona płyta z opowieścią o narodzinach i pierwszych chwilach w
            życiu dzieciątka, o tym, co czuje, gdy pierwszy raz znajduje się w domku itd.
            Super sprawa. Mnie dodatkowo to ujęło, bo cała książeczkaq jest o chłopcu
            imieniem Adaś, a więc takim jak mój synuś. Najbrdziej poruszył mnie wierszyk na
            początku ksiązki:
            " Z procą w kieszeni, smokiem na smyczy
            Biega po Raju Adaś zdyszany...
            Dobrze mu tutaj... Jednak dni liczy,
            Kiedy przylecą z Ziemi bociany...
            Niby spokojny, niby wesoły
            Uczy się w Rajskiej Szkole grzeczności,
            ale codziennie pyta anioły:
            "Czy przysłał dla mnie Bóg wiadomości...?"

Z nogi na nogę drepce przy Bramie,
            w tę i z powrotem po Niebie chodzi,
            marzy o tacie, marzy o mamie
            i o tym, że wreszcie się urodzi!"

Cudne prwda? Mnie to jako ś poruszyło do głębi. Może dlatego że na naszego
            Adasia wszyscy czekaliśmy taaak bardzo długo. Taki prezent jak ta książeczka
            wydaje mi się przepiękną pamiątką.
            • malwina_m Re: album 15.09.04, 20:05
              A wiesz gdzie mozna kupic taki album???
            • mkostki Re: pomysl z winem 15.09.04, 21:31
              Obawiam sie, że jako 18-latek nie wypije tego kwasu siedmiu złodzei w jaki
              zamieni się wino.)... chyba ze macie odpowiednią piwniczkę.
              Powinno podobno leżakowac w specjalnych warunkach (temperatura, wilgotność,
              światło itp
              Warto w każdym razie upewnic się w kwestii warunków przechowywania, gdyby się
              upierał, bo może wystarczy lodówka?
              Pozdrawiam
              Magda
              • zaba_i_kijanka Re: pomysl z winem 15.09.04, 21:57

> Powinno podobno leżakowac w specjalnych warunkach (temperatura, wilgotność,
                > światło itp
                > Warto w każdym razie upewnic się w kwestii warunków przechowywania,

Z tego zdajemy sobie sprawe, dlatego brat pytał nas o zdanie, bo jak stwierdził
                poco ma robić zamieszanie, dowiadywać się bez sensu, jak nam się to nie będzie
                podobać

Zresztą jak juz powiedziałam rodzicom chrzesnym, nam nie chodzi o to by
                kupowali super prezenty, tylko zeby mieli z małym dobry kontakt, teraz jak i
                potem jak bedzie nastolatkiem itd

Moje słoneczko
                Bartoszek
                • wadera77 Re: pomysl z winem 15.09.04, 23:01
                  nie chce sie madrzyc, ale zdaje sie, ze z winem (czy innym alkoholem, ktoremu
                  liczy sie latasmile) to jest tak, ze liczy sie czas lezakowania w miejscu
                  produkcji, ze sie tak wyrażę... czyli ktoś tam robi wino, leżakuje ono 10 lat i
                  dopiero jest sprzedawane. Od czasu sprzedaży już sie nie liczy ten wiek, bo nie
                  jest juz przechowywane w dobrych warunkach (no chyba, ze ktos ma ku temu
                  warunki). Wino zakupione teraz, za 18 lat wcale nie bedzie osiemnastoletnie...
                  tzn. bedzie, ale teoretycznie smile mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi, bo ja juz
                  sie pogubilam hihi smile
    • buka222 Re: Prezent z okazji chrztu 15.09.04, 23:30
      witam,
      razem z moja kolezanka mamy propozycje prezentu z okazji chrztu badz urodzin,
      na indywidualne zamowienie mozemy stworzyc ksiazeczke - basn. Poniewaz jest to
      bardzo osobista sprawa dla kazdego dziecka, prosimy o kontakt na mojego maila
      gazetowego
      • maliniaq album 16.09.04, 08:09
        ta książeczka jest do kupienia chyba w Dewocjonaliach, można też popytać w
        normalnych księgarniach. Pozdrawiam. Agnieszka.
        • malwina_m Re: album 20.09.04, 18:37
          Niestety nie udało mi się nic takiego znaleźć (jestem z Krakowa), tzn widziałam
          ksiązeczki pamiątkowe z chrztu, ale miały tylko ok 10 stron i chyba 5 miejsc na
          zdjecie, a ja chciałam jakiś grubszy album. Zastanawiam się czy samej nie
          wykonać albumu dlatego mam prośbę: Czy mogłabyś mi zacytować jakiś fragment
          odnośnie chrztu i narodzin dziecka? Ten który zacytowałaś jest piękny ale ja
          chciałabym już coś jak dziecko jest na świecie. Oczywiście jeżeli nie możesz to
          nic się nie dzieje.
          Pozdrawiam
    • dorotabajerlein Prezent z okazji chrztu 20.09.04, 18:46
      Dobrym prezentem uważam jest album na zdjęcia lub mata edukacyjna.
      My już jesteśmy po chrzcinach i właśnie takie prezenty dostaliśmy oprócz
      oczywiście łańcuszków złotych i masy wisiorków. Najchętniej bym je przetopiła.
      Dobrym pomysłem jest również fundusz inwestycyjny. Ja założyłam taki mojej 4-
      miesięcznej Julii i część gości dała mi kasę, a ja ją wpłaciłam jej na konto.
      Pozdrawiam.
      Dorota.
      • maliniaq album 20.09.04, 22:35
        zacytuję Ci coś bardzo chętnie, ale dopiero jutro, ok.? Dziś jest już późno i
        jestem za bardzo zmęczona, mogłabym coś przekręcić, jutro na pewno coś znajdę.
        Pozdrawiam, pa!
        • malwina_m Re: album 20.09.04, 22:47
          Dziękuję, oczywiście, że nie musi być dzisiaj.
    • agni71 Re: Prezent z okazji chrztu 20.09.04, 23:09
      Ja bym sie ucieszyla raczej z prezentow praktycznych lub zabawek. Zreszta
      niedlugo bede chrzcila coreczke (bedzie miala wtedy 3 mies) i wiem juz, ze
      dostanie m.in. zabawke interaktywna Tiny Love Swiat odkryc. Super jest tez mata
      edukacyjna TL ZOO. Zreszta firma Tiny Love ma wiele fajnych zabawek, rowwniez
      tanszych od ww, np. luk z zabawkami.
      Ze sprzetow - dobry lezaczek, jesli jeszcze nie maja, np Bebe Confort Cocon,
      albo taki z mozliwoscia wlaczenia wibracji (mam taki i swietnie usypia maluszka)
      krzeselko do karmienia, hustawka pokojowa...
      chodzika nie polecam, bo wg ortopedow sa szkodliwe

aga
    • shiatsu Re: Prezent z okazji chrztu 20.09.04, 23:42
      Witam ! A moze pioro jakiejs dobrej marki to pamiatkowe i "kiedys" w
      przyszlosci praktyczne.
      Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka