Dodaj do ulubionych

pobudki 5:00 rano :/

10.10.15, 19:37
Mamy problem z bardzo wczesnym budzeniem się w okolicach piątej rano.
Niezależnie od godziny, o której bobas jest kładziony budzi się zawsze mniej więcej po 10,5 godziny z jedną przerwą na jedzenie. Próbowaliśmy kłaść wcześniej/później, ale budzi się tak samo. Im wcześniej położymy, tym wcześniej się obudzi. Jemu najbardziej odpowiadało położenie się koło 18:30, ale wtedy budził się o 4:30 i absolutnie nie dał się już uśpić, co było dla nas masakrą, więc teraz kładziemy koło 19:20. W dzień ma trzy drzemki: I po 9:00 około 1,20, II po 13:00 i III po 16:00 około 30 min. Śpi około 2,5 godziny w dzień, czasem trochę więcej.
Czytałam, że bobasy często budzą się tak wcześnie z powodu przemęczenia, ale wydaje mi się, że nie jest zmęczony /chyba że śpi mniej niż to 10,5 godz./, wieczorem zasypia sam w łóżeczku, czasem tylko pogrymasi, bo chce żeby go jeszcze przytulić, ale go nie wyciągamy, pilnujemy drzemek, ma wypracowany stały rytm. Pomimo tego wszystkiego sypia teraz dużo gorzej niż wcześniej, teraz budzi się na jedzenie już po 4-5 godzinach, wcześniej spał spokojnie 7 godzin, wcześniej nie prawie nie budził się w nocy, a teraz wielokrotnie.
Czy znacie może jakieś metody, które pozwoliłyby wydłużyć nocny sen, bo śpi chyba trochę mało nocą jak na swój wiek – prawie 7 m-cy, ale urodził się miesiąc wcześniej.
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: pobudki 5:00 rano :/ 10.10.15, 20:32
      > Pomimo tego wszystkiego sypia teraz dużo gorzej niż wcześniej, teraz budzi się na jedzenie już po 4-5 godzinach, wcześniej spał spokojnie 7 godzin, wcześniej nie prawie nie budził się w nocy, a teraz wielokrotnie.

Skok rozwojowy/ regresja. Standard w tym wieku - prawie wszystkie znajome mi bobasy przechodziły to mniej więcej w okolicach 4-7 miesiąca. Założę się, że minie niedługo - za maks kilka tygodni - i wszystko samo z siebie wróci do normy.

W tym wieku wyeliminowaliśmy młodemu trzecią drzemkę. Może to pomoże? I wtedy kłaść spać wcześniej, najpóźniej o 7.
      Na wczesne pobudki pomagało nam kiedyś zupełne zaciemnienie pokoju. Młody od pierwszej nocy po zamontowaniu rolety zaczął się budzić 1-2 godziny później.
    • babybump Re: pobudki 5:00 rano :/ 10.10.15, 22:40
      drzemka po 16 jest problemem
    • ela.dzi Re: pobudki 5:00 rano :/ 11.10.15, 00:04
      Obstawiam zęby i/lub skok rozwojowy. Nie powiedziałabym, że drzemka po 16 powoduje problemy. To zależy od dziecka, mój z kolei nie poszedłby spać przed 20 przy takim układzie drzemek. Może to znak, że będzie przestawiał się na 2 drzemki ?
      • babybump Re: pobudki 5:00 rano :/ 11.10.15, 00:09
        Jak wywali ta drzemke o 16 to beda wlasnie dwie drzemki.
        • tola2014 Re: pobudki 5:00 rano :/ 11.10.15, 22:00
          Czy możesz mi wrzucić czasy dla maluszka w pierwszych miesiącach? Wspominałaś, że masz notatki, które robiłaś od pierwszych tygodni synka i wystarczy spojrzeć smile Od czwartego mmiesiąca w górę mam.
          Ps. Jak u Was? Wysypiacie się jako tako? Poukładal się Wam już jakoś plan dnia, wiesz, taki wspólny dla dwójki dzieci?
          • babybump Re: pobudki 5:00 rano :/ 12.10.15, 02:38
            Tola,mtak, wszystko wklepie do komputera i wrzuce tu. i tak, na razie fajnie mi wszystko gra z corka. Pewnie bedzie troche gorzej jak maly przejdzie na 3 drzemki, ale mam nadzieje ze cos wykombinuje.m
        • ela.dzi Re: pobudki 5:00 rano :/ 11.10.15, 22:47
          Niekoniecznie trzeba wywalać drzemkę, można sprobować przesunąć sen nocny na późniejszą godzinę.
          • babybump Re: pobudki 5:00 rano :/ 12.10.15, 02:36
            Ale po co? Wtedy sen nocny sie skroci. Sen nocny jest nadrzedny wiec lepiej wywalic drzemke i polozyc wczesniej spac. Dziecko bedzie wiecej spalo i rodzice maja wieczor dla siebie.
            • ela.dzi Re: pobudki 5:00 rano :/ 12.10.15, 09:13
              A nie mogę mieć własnego zdania czy nie mogę podzielić się własnymi doswiadczeniami ? Każde dziecko jest inne i z tego co widzę na żadnym etapie mój syn nie spał w podanych przez Ciebie schematach i poza okresem rok temu, gdy zakładałam wątek nie było problemów.
              • babybump Re: pobudki 5:00 rano :/ 12.10.15, 10:52
                Ale mozesz. I ja moge rowniez.
                • karat32 Re: pobudki 5:00 rano :/ 12.10.15, 14:03
                  Dzięki dziewczyny.
                  Spróbujemy przejść na dwie drzemki, bo u nas późniejsze położenie spać nie zdaje egzaminu - kładzie się później, a budzi się tak samo, więc mniej śpi.
                  Tylko tak się zastanawiam jak przejść na te dwie drzemki, bo jak koło 17-ej położę go spać to bankowo potraktuje to jak drzemkę i po pół godziny się obudzi. Do 18-ej "nie dociągnie". Będę próbować i dam znać. Mam nadzieję, że zbliżająca się zmiana czasu trochę nam pomoże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka