Dodaj do ulubionych

mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę

03.11.15, 09:43
Mam do was pytanie odnośnie jedzenia niemowląt i przybierania na wadze. moja córka skończyła 9 miesiąc życia. waży 7,4 kg, długość ciała 76 cm, W połowie września ważyła 7,3kg długośc ciała 73 cm. Uważam, że bardzo mało przybrała na wadze. Raczkuje już od ponad miesiąca, a obecnie staje już na nogach trzymając się czegoś. Mała bardzo mało je i nie wiem co robić żeby zjadła więcej, bo taka chuda jest. Zaczynamy dzień od wypicia 130 ml mleka . potem śniadanko to praktycznie nie chce jeść , trochę twarożku, kaszki odmawia, płatki owsiane tez odpadają , czasem dam jej chleba z masłem ale to tez tylko trochę pomlaska. przed pierwsza drzemka wypije 100 mleka, choć robię jej 130ml, ale nie zawsze wypije. Na obiad zjada słoiczek gerbera o pojemności 125 gramów czyli te najmniejsze, nigdy nie zje więcej. na druga drzemkę znów daje jej 100 mleka, czasem wypije 130ml. potem pora na żółtko jajka rozcieram jej z jogurtem. Na deser dostaje jakieś owoce zmieszane z kaszką manna lub jaglaną, zje około 100 gramów, przed snem butelka 130 mleka . nigdy nie zje mi nic więcej, żadnych biszkoptów, chrupków kukurydzianych, kisiel, budyń odpada nie chce tego jeść. Zgłaszałam problem do lekarza, ale nasza pani doktor twierdzi że mała taka chuda jest po rodzicach, bo my tez jesteśmy szczupli i wysocy.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 03.11.15, 10:03
      Jak się rusza, to nie będzie dużo nabierać. Wszystko jest w normie.
    • pimp3 Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 03.11.15, 10:11
      Nie przejmuj sie😊 z moja coreczka jest tak samo (7500 i nosi juz rozmiar 80). Od poczatku malo przybierala, a mnie kosztowalo to duzo nerwow. Ale w koncu doszlam do wniosku, ze trudno, widac taka jest😊 przynajmniej nasze dzieci nie będą otyle😉
    • panizalewska Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 03.11.15, 10:15
      No i wszystko spoko, ma urodę po Was. Moja starsza jest po tacie mało-jadkiem, młodszy po mnie wsuwa jak odkurzacz wink
      Ale gdzie macie warzywa?? Dostaje coś do ręki do jedzenia? Trochę dziwnie, że samo mleko, nabiał, masło itp itd. A gdzie zdrowe rzeczy? Gdzie całe owoce? A gdzie mięso, ryby? Słoik dobry na podróż, w sytuacjach awaryjnych, jako mus niesłodzony do kaszy, spoko. Jeżeli siedzi, możesz jej przecież dawać ze 2-3 posiłki dziennie, z Waszych talerzy, z tego co ugotujesz. I nie trzeba się wtedy pitolić z gotowaniem osobno dla dziecka, nie trzeba odmierzać ile dziecko zjadło
      • koralik37 Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 03.11.15, 10:23
        Ten sam wniosek mam - że nudne to jedzenie i mało atrakcyjne. Brakuje tu ferii i szaleństwa smakówwink może śniadanko zamiast butli mleka? Dostaje już dodatkowa porcję w postaci jogurtu. Przybieranie po 0,5 kg na 5-6 tygodni w tym okresie jest zupełnie ok.
        • mergie1989 Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 03.11.15, 14:19
          Na obiad daję zupkę że słoika także tam już są warzywami i mięsko na zmianę Z rybą. Co do warzywami całych to próbowałam jej dawać w kawałkach ugotowane na parze ale ona nie rozgryza tylko połyka w kawałkach i potem wymiotuje także nawet banana gniote widelcem. U nas przyrost masy ciała wynosi 0,1 kg na 6 tygodni. Córka nie chce jeść tego co my często próbuje aby kosztowała co ja jem ale zawsze wypływa.
          • juuuu7 Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 03.11.15, 17:28
            Przyrost maly,w granicach bledu. Ja bym probiwala urozmaicic jej diete skoro sloiczki nie wchodza.
            • ela.dzi Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 03.11.15, 18:42
              W tym wieku to nie jest bardzo mały przyrost. To nie noworodek, którego trzeba pilnować z wagą.
          • ona1983.10 Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 22.11.15, 19:15
            Ugotuj dziecku normslny obiad - zdrowy, a nie sloik
    • mamaleksandra Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 17.11.15, 21:42
      Moj synek ma prawie roczek a wazy tylko 8,5kg z ta roznica ze zjada bardzo duzo( wyjatkiem jest mleko ktorego wypijal tyle co twoja coreczka i od dwoch dni mleko poszlo w odstawke bo na widok butelki zaczyna plakac i kiwa glowa ze nie chce).
    • mamaleksandra Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 17.11.15, 21:49
      Moze sprobuj czegos nowego. Czesto dawalam synkowi kasze gryczana, jaglana, amarantus, kaszke kukurydziana, platki ryzowe. Uzywalam tez roznych mlek roslinnych(kokosowe, migdalowe, owsiane, sojowe) Mojemu synkowi smakowaly 😉
    • rulsanka Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 18.11.15, 12:22
      Sama waga może nie jest tragiczna, ale przyrost powinien wynosić co najmniej 50g na tydzień. U was jest mniej. Bez paniki, ale jakieś działania trzeba podjąć.
      Nie mieszaj żółtka z nabiałem, bo blokujesz przyswajanie żelaza.
      W ogóle w żelazie może być problem, bo twoje dziecko nie dostaje nic bogatego w żelazo. Żółtko - tak, ale w zupie warzywnej. Dziecko powinno dostawać przede wszystkim warzywa, jaja, mięso i ryby. Kaszki itp. można sobie darować. A nabiał ma z mleka. Nie ma sensu wkładać wysiłku w jedzenie mało wartościowe.
      Zamiast gerberków lepiej dawaj warzywa, mogą być z mrożonki (np. brokuł, kalafior, fasolka szparagowa). Marchewka ma być rozgotowana na miękko, żeby nie była sprężysta. Dawaj kawałki. Mięso, rybę, można pokroić na cieniutkie plasterki i też niech bierze łapką. Każdy posiłek powinien zawierać tłuszcz, np. masło.
      Jeżeli dziecko nie zje posiłku, to niech wypije mleko. Podejrzewam, że twoje dziecko po prostu nie jest do końca gotowe do rozszerzania diety i niestety głoduje. Piersiowe na tym etapie jedzą mleko na żądanie.
      • mamaleksandra Re: mały przyrost wagi 9 mies. niemowlę 19.11.15, 14:58
        Fajnie ze starasz sie pomoc bo i mi dalas do myslenia w watku "ciezkie noce", znasz sie na rzeczy, dzieki 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka