Dodaj do ulubionych

CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soczki?

22.09.04, 19:22
wprowadzacie juz cos innego oprocz piersi do diety waszych pociech ja narazie
ucze mala do picia z butelki przerobilam juz wszystkie smoki i nuk
anatomiczny zadzialal dzis rano ale potem zamierzam przejsc na prosty te
anatomiczne slyszalam gorsze... mam zamiar wprowadzic 1 sztuczne mleczko w
ciagu dnia a jak skonczy 4 miesiace zupke albo owocki na deser
Obserwuj wątek
    • gliwiczanka1 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 22.09.04, 19:30
      Mój urodzony 15 czerwca Misiej jest już "biegły" w konsumpcji sztucznego mleka
      z butelki. Już w szpitalu był do niej przyzwyczajany (znaczny spadek wagi), a i
      własnie dzisiaj lekarz kazał mi dopajać go dodatkowo Nutramigenem (z tego
      samego powodu). Wczesniej pił z butli herbatki. Po nocach juz mi sie marzy
      włączanie mu innych pokarmów niż mleko... Przyznaję, że jestem juz trochę
      zmęczona wstawaniem co półtorej godziny. Na wprowadzanie frykasów poczekam
      jednak jeszcze z miesiąc
    • anika78 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 22.09.04, 20:34
      Mój Jacuś urodził się 11.06.04. i jak do tej pory był tylko na moim mleku.
      Czasami miał podawane moje mleko z butelki i od samego początku nie było z tym
      problemu, Jacuś akceptował każdy smoczek byle tylko leciało z niego moje
      mleczko smile Gorzej jak próbowałam podać mu sztuczne, tego już nie chciał pić.
      Sztuczne mleko chciałam mu podać "na próbę" żeby zobaczyć czy mój synuś będzie
      je pił. Te próby odbywały się jak Jacuś miał 1,5 miesiąca no i nic z nich nie
      wyszło. Pomyślałam, że w sumie to mam jeszcze sporo czasu do powrotu do pracy
      więc dałam sobie i dziecku spokój z tym sztucznym mlekiem. Do wczoraj.
      Do pracy wracam w styczniu ale postanowiłam jednak już zacząć przyzwyczajać
      małego do innego mleka. Po tym co działo się wcześniej myślałam, że będzie
      ciężko a tu stał się chyba cud bo mój synuś wypił wczoraj tak po prostu całą
      butlę sztucznego mleka. Dziś też wypił. Także na razie jedyne co wprowadziłam
      to jedna porcja sztucznego mleka ale będę ją dawać tak co drugi dzień (chodzi
      mi tylko o to żeby synuś akceptował sztuczne mleko a nie żeby przejść na nie
      całkowicie).
      A jak skończy 4 miesiąc to wprowadzimy zupki.
      Pozdrawiam,
      Ania

• leli1 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 22.09.04, 20:39
        a myśmy poszli na całość, mały karmiony tylko sztucznym mlekiem, dlugo byl w szpitalu no i pojawiła się anemia. Od 2 tyg. zaczęlismy podawac soczek z marchewki, starte jabłuszko, soczek z dyni, a na noc kleik ryzowy dosypany do mleczka. Wyniki sie poprawiły, a malec to wszystko uwielbia, otwiera buźke jak mała rybka.
    • iwaolej Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 22.09.04, 21:32
      a my jeszcze nic nowego. myslimy o soczku ale i z tym chyba poczekam. maluszek
      ma wrażliwy brzuszek i nie chce przedobrzyć smile

Pozdrawiam
    • lilyth Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 00:06
      Mój Michaś też z 11.06 smile
      Od 2 tygodnia był na sztucznym mleku (Bebilon) + pierś. Teraz juz tylko
      sztuczne.
      Od miesiąca popija soczek jablkowy na zaparcia. Dzis po raz pierwszy dostal
      winogronowo-jablkowy i o malo sie nie zamlaskal z zachwytu smile
      Dostal pare razy marchewke i jabluszko ze sloiczka, ale z tym ciezko idzie bo
      wypluwa wszystko co nie jest ze smoczka sad Macie jakas metosyke jak go nauczyc
      lyzeczki??
      Aha i nie krzyczcie na mnie... ale raz dostal do polizania gotowana szynkę wink i
      tak uradowanego jeszcze go nie widzialam. Nic nie polknąl tylko liznal
      jezyczkiem wiec nie mialo co mu zaszkodzic, a moja mama stwierdzial: niech w
      koncu zobaczy ze jest cos poza mlekiem
      • la_lunia Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 08:44
        > Aha i nie krzyczcie na mnie... ale raz dostal do polizania gotowana szynkę wink
        i > tak uradowanego jeszcze go nie widzialam. Nic nie polknąl tylko liznal
        > jezyczkiem wiec nie mialo co mu zaszkodzic, a moja mama stwierdzial: niech w
        > koncu zobaczy ze jest cos poza mlekiem

smile)
        nikt nie bedzie krzyczyc
        ja juz miesiac temu dawalam do polizania arbuza, ziemniaka, szynke i pewnie cos
        tam jeszcze smile
    • marta_km Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 00:30
      wprawdzie jestem MAJÓWKA, a nie CZERWCÓWKA, ale moje dziecię pierwszy posiłek
      inny niż pierś dostanie w... listopadzie- czyli jak skończy 6 miesięcy. Takie
      są aktualne zalecenia co do karmienia niemowląt piersią (p.Standardy Medyczne w
      Pediatrii 2003)
      Pozdrawiamy
      M & J
      • leli1 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 10:36
        ja tez sie zapierałam ze nic maluchowi dodatkowego przed ukonczeniem pol roczku nie dam bo tak pisze w książkach. cała rodzina na mnie krzyczała, moja siostra dała mi książkę na której my byłysmy wychowywane jak i pewnie większość obecnych mam rocznik '70. A tam czarno na białym pisze ze soczek z marchewki mozna podawac od 3 TYGODNIA zycia. Byłam w szoku smile)
        Wprowadziłam mu w 3 m-cu soczki z jabłka i dyni, marchewke i kleik ryzowy. Mysle ze dzieki temu pozbylismy sie w koncu anemii.
        Pozdraweczki.
      • dd5 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 10:37
        Ja jesem z 29 maja i tak jak poprzedniczka poczekam z zupkami do ukończenia 6
        miesiąca. w tej chwili jesteśmy tylko zmuszone pić soczek marchwiowo-jabłky, bo
        malutka ma niską hemoglobinę. Mamy nadzieję, że po soczku się poprawi i nie
        trzeba będzie wczesniej zupek podawać. Pozdrawiam!
        • ksas Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 12:26
          a my juz jestesmy po soczku jkablkowym i marchewkowym i tych samych
          przecierach, a wkrotce dynia i brokuly oraz kaszki- nasz pediatra twierdzi,ze
          nie ma racjonalnych powodow, by czekac do 6 miesiaca z nowosciami,a im
          wczesniej / tzn w 4 miesiac/ tym lepiej, bo uklad pokarmopwy teraz szybko sie
          uczy akceptowac nowe smaki... pozdrowienia od Kasi i Poli
          • marta_km Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 13:22
            ksas napisała:
            >nasz pediatra twierdzi,ze
            > nie ma racjonalnych powodow, by czekac do 6 miesiaca z nowosciami,a im
            > wczesniej / tzn w 4 miesiac/ tym lepiej, bo uklad pokarmopwy teraz szybko sie
            > uczy akceptowac nowe smaki...

Masz dziwnego pediatrę, niedouczona lub jakaś starej daty- układ pokarmowy im
            młodszy tym większa przepuszczalność dla różnych alergenów pokarmowych- taka
            decyzja o przesunięcia daty rozpoczęcia wprowadzania pierwszych produktów po 6
            m.ż była podjęta przez zespół krajowych ekspertów w dziedzienie pediatrii i
            żywienia niemowląt, podyktowana właśnie ochroną nie w pełni dojrzałego jeszcze
            ukłądu pokarmowego niemowlęcia. NIE MA RACJONALNYCH POWODÓW, żeby dobrze
            przybierającemu na wadze niemowlęciu karmionemu piersią podawać pokarmy inne
            niż mleko wcześniej niż w po 6-tym miesiącu życia.
            >uklad pokarmopwy teraz szybko sie
            > uczy akceptowac nowe smaki...
            to już totalna bzdura.
            współczuję pediatry
            M.
            • marta_km Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 13:24
              a co do anemii- niemowlę ma fizjologiczną anemię w tym okresie- hemoglobina ma
              prawo spaść nawet do 10 g%.
              • ksas Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 13:38
                no wlasnie, dlatego nie lubie sie wypowiadac na forum... moj pediatra jest
                mlody, utytulowany, polecany na tym forum czestosmile, a twierdzi,ze skoro przy
                sztucznym pokarmie wprowadza sie nowe pokarmy, do dlaczego tym karmionym
                naturalnie nie...???dla mnie to brzmi logicznie i tyle ... moja Pola zaraz
                zaczyna 5 miesiac, soczki i przeciery wprowadzam jej pomalu, obserwujac...
                dziekuje za wyrazy wspolczucia, ale naprawde sa niepotrzebne
                pozdrawiam
                kasia
          • ewula_p Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 24.09.04, 09:22
            jestem mama po raz drugi, moja mała jest z maja. Z doświadczenia z poprzednim
            dzieckiem i z obserwacji teraz widzę, że nie ma co zwlekać z podaniem dziecku
            czegoś innego niż cycuś, bo dzieci jak sa duże, to potem już nie chcą. Takie
            mam wrażenie, że potem to już maluch jest cwańszy i wie, że mleczkiemteż się
            naje, a to wygodniej. Moja mała jest strasznie ciekawa nowych smaków, jak
            widzi, że my coś jemu, to aż się trzęsie i jakby się dało, to by wyskoczyła z
            leżaczka. Tez jesteśmy już po soku jabłkowym i marchewkowym, takich też
            przecierach i kilku udanych próbach podania kaszki ryżowej, tyle, że zrobionej
            na wodzie lub moim mleczku. Wolę podac jej troche wcześniej, niż potem się
            martwić, że 8-miesięczne nic nie chce oprócz cyca.
            Pozdrawiam,
            Ewa

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13592985&a=15701837
    • mamazuzinki Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 13:34
      Witam moja Zuzinka ur. 14.06. Miałyśmy konflint grupy głównej i malutka ma
      anemię. Karmię ją cycusiem ale w bulelce bo leniuszysko od początku nie chciała
      ssać cycusia.Moja lekarka zaleciła mi wprowadzenie po ukonczeniu 3-ego miesiąca
      jabłuszka i soczku jabłkowego. Mam nadzieję ze sie wyniki polepszą.
      Pozadrawiamy

foto.onet.pl/mojalbum/mojalbum.html?r=1&id=24942
      • leli1 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 15:02
        no tak, teraz jest taka "moda", kiedys bylo inaczej i zobacz marta_km jak pięknie wyroślismy smile) - zartuje oczywiscie. Jasne ze jesli ktos ma takie przekonanie to niech zaczeka. Ja natomista twierdze ze to nie podawanie memu dziecku leków a własnie wprowadzenie marchewki/jabłuszka miało wpływ na poprawe wynikow (wczesniej po samych lekach dalej bylo źle, wyniki miał ponizej 10).
        A dzisiaj czytając wasze posty dałam mu polizać brzoskwinke.....o jak się cieszył smile)
      • sylvi2 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 15:02
        Witam Was serdecznie!
        Moja Kochana Blaneczka (ur.19.06.2004) od początku dotaje wyłacznie moje mleczko
        (z piersi,ponieważ nie akceptuje smoczków).
        Na zakończenie 3m-cy uzyskała wagę 6600g / przy wadze urodzeniowej 3820g i
        wzrost 66cm / przy wzroście urodzeniowym 56cm. Dodam, że na każdej wizycie jest
        w 90centylu.
        W związku z tym lekarz Mojej Stokrotki(Medicover/Wwa,Marynarska) zalecił
        utrzymywanie dotychczasowego jadłospisusmile Powiedział, że po skończeniu 5m-ce,
        będziemy się zastanawiać czy coś wprowadzać czy nie.

Pozdrawiam,
        Sylwia

• jowita33 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 23.09.04, 20:41
      witam!my co prawda majowki ale 30.05 wiec jedna noga czerwcowkismileJa daje malemu
      narazie tylko marchewke,probowalam kaszke ale dostawal zaparc wiec sobie
      odpuscilam.Czytalam, ze zalecane jest wprowadzanie jednego skladnika na tydzien
      wiec 7 dni marchew, potem dojda ziemniaki itd itp.Malutkiemu marchew smakuje,
      ja mam wiecej prania bo oczywiscie zawsze przy pelnej buzi marchwi chce mu sie
      kichac i buzka ma taki piekny aksamitny koloryt.Brzuszek go nie boli wiec za 2
      dni rozszerzenie diety.
      • nervusmama ja zgadzam sie z KSAS 23.09.04, 21:47
        ja zgadzam sie z KSAS MOJEJ PIERWSZEJ CORCE PODALAM SOCZEK I ZUPKE OD 4
        MIESIACA i zero alergii i jadla wszystko a kolezanka czekala do 6 miesiaca
        potem jej syn nie chcial nic jejsc tylko mleko albo wszystko z butelki pil
        potem nawet zupe z butelki... im starsze dziecko tym potem trudniej zobaczcie
        na forum te mamy ktore maja problemy z nauczeniem z niejadkami to glownie te
        ktore zaczely pozno wprowadzac stale pokarmy a jezeli chodzi o alergie to nawet
        nie tyle chodzi o uklad pokarmowy jak o kolejnosc wprowadzanych potraw dlatego
        sloiczki sa podzielone na miesiace bo sa ulozone w kolejnosci od najmniej
        alergizujacych do najbardziej wiec dobrze wam radze zastanowcie sie nad tym
        czekaniem i tosowaniem sie do tego co akurat pisza i wyglaszaja lekarze my
        wcinalismy stale pokarmy od 2 tyg i jest ok jest mniej alergikow niz teraz ...a
        tak a propos to kazdy z nas moze nabawic sie alergii pokarmowej z dnia na
        dzien i wcale nie zalezy to od ukl pokarmowego
        • ksas Re: ja zgadzam sie z KSAS 24.09.04, 09:37
          dzieki Nervusmamo, chociaz raz ktos sie ze mna zgodzil...smileten
          moj "niedouczony" pediatra, zna przypadek gdy zbyt pozne wprowadzenie
          pokarmow / 8 miesiac/, doprowadzilo dziecko do megabiegunki,a poza tym nie
          chcialo tak naprawde nic innego jesc-wspominalyscie o tym, mozliwajest tez
          odwrotna sytuacja,ze dziecko tak sie przestawi,ze nie bedzie chcialo jesc mleka
          mamy,a to tez jest klopot... a alergie pojawiaja sie niezaleznie od tych
          czynnikow, bo gdyby moje dziecko mialo sie uczulic to juz dawno byloby
          zsypane , bo ja od poczatku jadlam prawie wszystko , nawet te straszne
          truskawkismile
          pozdrawiam,...
          • akkf Re: ja zgadzam sie z KSAS 24.09.04, 12:17
            ja tez sie zgadzam, mi pediatra zalecila po ukonczeniu 4 m-ca wprowadzic jablko,
            mam zamiar jednak zaczac od soczku, jak skonczy 3,5 m-ca (jeszcze pare dni)
            poza tym przy tak krotkim urlopie macierzynskim nie wyobrazam sobie, zeby jechac
            na piersi az do 6 m-ca (no chyba ze te mamy, ktore bez problemu zsciagaja z cyca
            ponad 100ml, ja jednak do nich nie naleze i wiem, ze nie wystarczy), ale jak
            ktos ma komfort wychowawczego, to prosze bardzo, bo cyc zawsze pod reka...
    • adju Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 24.09.04, 22:05
      nervusmamo dzięki za ten wątek wink
      Mój Oskarito jest z 1.06. Do tej pory jest tylko na cycu ale już od dawna
      chciałam mu coś dodać do diety. Powstrzymywałam się bo ciągle słyszałam że nie
      wolno. Tymczasem Oskar dość słabo (moim zdaniem)przybrał na wadze bo od
      urodzenia tylko 3.5 kg. W lato dopajałam go herbatką koperkową i świetnie pił z
      butelki a wczoraj jak próbowałam mu ją podać to się okazało że zapomniał co się
      z tą butelką robi sad.
      W przyszłym tygodniu zaczynam drugie studia i jestm załamana jak to będzie
      wyglądało skoro butelka poszła w zapomnienie. W cycach coraz słabiej bo 120ml
      ściągam na 4 raty.
      Ech ciągle jakieś problemy ale nie ma co się im dawać!
      Buziaki
      Justa (yousta1)
    • werata Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 27.09.04, 18:33
      6 miesieczny okres karmienia piersia to piekny postulat, tylko ze urlop
      macierzyński trwa 4 m-ce...

Ja zamierzam wprowadzic małemu nowe pokarmy jak skonczy 4 m-ce, czyli za jakies
      2 tyg. Nie wiem, od czego zaczac, bo maly ma kolki i robi kupke raz na tydzień
      i chciałabym nowymi pokarmami mu to uregulowac.

Juz dałam mu polizac jabłko i melona,, spodobało mu sie smile

Co mi radzicie podać na początek?
      • sala.mina Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 27.09.04, 20:51
        U mojej córki były straszne kolki i zaparcia, potem w ogóle przestała jeść i
        przybierać. Lekarze nic sensownego mi nie doradzili, wmawiali alergię na białko
        (a ja wiedziałam, że to nie to) itp. Na własną odpowiedzialność zaczęłam ją
        karmić mieszanką niskolaktozową. Po dwóch dniach wszystkie problemy minęły.
        Jeżeli Twój Synek ma wciąż kolki, wzdęcia, długo nie robi kupki to spróbuj
        sprawdzić, czy nie ma problemów z trawieniem cukrów, to ważne bo niektóre
        dzieci nie tolerują także innych cukrów niż laktoza np. sacharozy. Jeżeli nie
        rozłożony cukier długo zalega w jelitach może dojść nawet do zatrucia organizmu.
        • werata do sala.miny 27.09.04, 21:58
          sala.mina rozumiem, że z piersi przeszłaś na mieszankę? Czy z innej mieszanki
          na mieszankę niskolaktozową (jaką)?
          Ja karmię piersią.

• ksas Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 27.09.04, 21:02
        hej werata, zacznij od jablka, to moze pomoc na brzuszek - u nas pomoglo, a
        potem marchewka, dynia, morela, brokuly, banan/ raczej nie wystepuje,ale sok
        bananowo -marchewkowy/ - zarowno soki jak i przeciery o tych smakach...
        naprawde sa to zalecenia mojego pediatry, ktory nawet przez telefon wie co
        poradzic jak mu opisze objawy... konsultowalam sie z roznymi lekarkami,ale ten
        wzbudza moje zaufanie,a moja Pola uwielbia te nowe smaki...chociaz pewnie zaraz
        oberwe od eMamsmile
        • patee1 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 27.09.04, 21:50
          Moja Paulina dzis wreszcie zalapala o co chodzi z ta lyzeczka! Zrobilam jej
          papke z jabluszka , usiadlam na przeciwko niej i zaczelam sie zajadac. W
          pewnym momencie zaczela otwierac buzke i trzasc raczkami w strone lyzeczki,
          wiec je jej - buch do paszczy! Bylam pewna ze jabluszko za chwile powedruje na
          brode, jak zwylko czynic do tej pory, ale nie! Tym razem poszlo do brzucha i w
          dodatku wywolalo piekny usmiech na buzi Pauliny! Super! Tym sposobem zjadla z
          pol lyzeczki. Chciala wiecej, ale ja balam sie przelobowac, choc jak czytam
          Wasze posty calkiem niepotrzebnie.

Jutro ide sie zaopatrzyc w jakies inne przeciery.

Dziewczyny, napiszcie co polecacie?
          • eenia Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 29.09.04, 11:36
            A powiedzcie drogie mamy, czy dajecie tylko sloiczki czy te pierwsze proby byly
            ze swierzych jablek, marchwi? Jak to przygotowac? Czy kuujecie jakas specjalna
            marchew czy taka zwykla ze sklepu??
    • lgosia1 Re: CZERWCOWKI wprowadzacie juz zupki deserki soc 29.09.04, 12:27
      o kurcze - ja mam dziecko z kwietnia i jeszcze nic nie wprowadzam. Stosuję się
      do rad książkowych, gdzie piszą że jeśli nie chcę mieć dziecka alergika i jeśli
      chcę zadbać o jego przewód pokarmowy to lepiej się wstrzymać z podawaniem
      nowości do skończenia 6 miesiąca.
      Pod warunkiem, że ma się pokarm, nie idzie się do pracy itp itd.
      No ale czy te książki mają rację???? Jeszcze 10 lat temu co innego pisali w
      książkach, a za 10 lat też będzie zupełnie inaczejsad(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka