Dodaj do ulubionych

Katar a szczepienie

03.01.17, 21:47
Czy katar zawsze wyklucza szczepienie? Córa od ponad 2 miesiecy wciaz podlapuje infekcje od brata. Ma juz 8.5m, ale wciaz nie miała szczepienia na żółtaczkę z 7 miesiąca. W czwartek mamy kolejny termin a u niej katar. Nie wiem czy to katar złapany od brata 2 tygodnie temu czy moze od ząbków, bo wczoraj zobaczyłam, ze jej idą. Faktem jest, ze od ponad 2 tygodni jest zakatarzona. No i nie wiem co w tej sytuacji zrobic? Czy w ogóle to szczepienie mozna tyle odkładać?
Obserwuj wątek
    • biankao Re: Katar a szczepienie 04.01.17, 12:02
      Nikt nic?
      • ewelina021284 Re: Katar a szczepienie 04.01.17, 13:39
        Zadzwoń do swojego lekarza i zapytaj ja nie miałam takiej sytuacji synek zawsze po szczepieniu łapał infekcje.Wydaje mi się że nie może być szczepione dziecko a co do odkładania szczepienia to my mieliśmy wstrzymane przez neurologa i syn był szczepiony później.Najlepiej lekarz ci odpowie 😊
      • carmelita81 Re: Katar a szczepienie 04.01.17, 14:47
        Różne są szkoły. Jeden pediatra powie źe z katarem można szczepić drugi że nie powinno się. Ja bym zakatarzonego dziecka chyba nie szczepiła. A nie da rady przetrzymać starszego w domu (kojarzę że chodzi do przedszkola) podleczyć córkę i wtedy zaszczepić? U nas podobnie starsza przedszkolak co chwila coś przywleka co oczywiście łapie młodsza. Ale nie chodziła do przedszkola tydzień przed świętami i tydzień między świętami a nowym rokiem podleczyłam obie i jutro idę z młodzsza do szcżepinia póki obie dziewczyny zdrowe.
    • zmeczona_mama83 Re: Katar a szczepienie 04.01.17, 15:42
      Skonsultuj z lekarzem. Mój ma katar od 5 miesięcy, z przerwami max tydzień. Lekarz powiedział, że te pierwsze 2-3 dni jak się pojawia nowy katar to nie szczepić i obserwować, czy nie ma innych objawów, np. gorączki. Jeśli wszystko ok i poza katarem nic innego się nie dzieje to można szczepić. Lekarz i tak bada przed szczepieniem więc powinien stwierdzić czy można szczepić czy nie.
    • ta_karola Re: Katar a szczepienie 04.01.17, 15:55
      Moja mała miała szczepienie gdy miała niewielki katar, i w domu tata chorował. Wszystko w porządku było.
      • mikipolo Re: Katar a szczepienie 04.01.17, 18:33
        Ja szczepilsm z katarem kilka razy. Moja ma katar żłobkowy od sierpnia, szczepienia normalnie. Pediatra bada gardło i osluchowo też i czysto.
    • ela.dzi Re: Katar a szczepienie 04.01.17, 20:48
      Szczepiłam starszego z katarem, pediatra stwierdził, że katar to nie powód do odkładania szczepienia. Z młodszym wszystkie szczepienia odbyłam w pierwszym półroczu i okazało się, że to była najlepsza decyzja, bo od kiedy starszy poszedł do przedszkola, to młodszy bardzo choruje (nie mam na myśli kataru, za nami 3 antybiotyk).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka