Dodaj do ulubionych

Termometry - proszę o radę

23.10.04, 12:19
Witam!

Jakimi termometrami mierzycie dzieciom ciepłotę ciała?

Słyszałem o takich, które potrafią podać temperaturę po kilku sekundach (a
nawet widziałem na jakimś filmie USA). Czy ktoś miał kontakt z takim cudem?
Jeśli tak, to czy naprawdę tak szybko działa (proszę o szczegóły), no i ile
to koszuje? Może ktoś doświadczony poleci jakąś konkretną markę i model?

Pozdrawiam z Torunia
Obserwuj wątek
    • kilovolt Re: Termometry - proszę o radę 23.10.04, 13:14
      Oczywiście polecam elektroniczne termometry do ucha firmy "Braun", mierzą
      temperaturę rzeczywiście w kilka sekund. Koszt ich wynosi ok. 200 zł.
      • ju8 Re: Termometry - proszę o radę 23.10.04, 18:39
        Z doświadczenia polecam stary rteciowy termometr. Mam 'brauna" do uszu, inny
        elektroniczny i sa tak samo wygodne i szybkie jak i niestety niedokładne. W
        rezultacie temperature mierzymy tradycyjnie w pupince malenstwa. My tzn. rodzice
        korzystamy jednak z tego usznego ale czesto musimy powtarzac mierzenie bo
        wychodza bzdury.
        • kilovolt Re: Termometry - proszę o radę 23.10.04, 20:55
          Nam zawsze wychodzą dokładne pomiary i nigdy jeszcze żadna bzdura nie wyszła.
          Porównywaliśmy nawet pomiary jednego uszka z drugim i wychodziło zawsze to samo.
          Oczywiście warunkiem dokładnych pomiarów jest użycie na każdy pomiar nowego
          kapturka. Wiem, że przy kilkukrotnym używaniu tego samego kapturka potrafią
          wychodzić bzdury.
          • kinga.krolikowska Re: Termometry - proszę o radę 23.10.04, 20:59
            ja tez odlecam termometr do ucha - mamy taki i niezle trzeba sie
            nagimnastykowac, zeby zmierzyc temperaturesmile)) polecam dla niemowlaka za to
            termometr w smokusmile)
            • wiola22 Re: Termometry - proszę o radę 25.10.04, 23:47
              kinga.krolikowska napisała:

> ja tez odlecam termometr do ucha - mamy taki i niezle trzeba sie
              > nagimnastykowac, zeby zmierzyc temperaturesmile)) polecam dla niemowlaka za to
              > termometr w smokusmile)

U nas nie sprawdził sie termometr w smoku, mała w ogole nie chciala go wziąć do
              ust a jak juz to zrobila to zaraz uruchamiał się "odruch wymiotny". Dodam że
              jest to smoczek canpola, ktorego nie polecam, jest twardy, nieprzyjemny i nie
              dziwiłam się ze mała nie chce go ssać. Pozdrawiam
              • joanna1982 Re: Termometry - proszę o radę 26.10.04, 10:34
                Ja też mam termometr w smoczku i są 2 tego strony. Owszem mierze jej
                temperature i jest ok ale jak ostatnio miala zapchany nosek to go wypluwała bo
                nie mogła oddychać. Mierzyłam pożniej tradycyjnie w pupce-najlepiej
                termometrem "pod język" bo mierzy tylko minutkę. I nie polecam pasków na czoło -
                są mało dokładne!
        • kasiarafal Re: Termometry - proszę o radę 29.10.04, 22:34
          Witaj! mierzenie dzieciom temperatury to rzeczywiście masakra. Ja dostałam
          termometr w smoczku - elektroniczny. dziecko zawsze chętnie ssie smoczek więc z
          mierzeniem temperatury nie mam problemów.Temperatura jest trochę zawyżona, bo
          jak dzidziuś ssie to pociera o smoczek, ale to chyba nie problem - gorzej gdyby
          było odwrotnie. Polecam i pozdrawiam
    • aneta76 Re: Termometry - proszę o radę 26.10.04, 10:43
      To zależy jak duży jest dzieciaczek. Jak ma juz ponad orczek to termometr do
      uszka moze sie sprawdzic, dla malych dzieci nie bardzo, bo nie dakje sie go
      dopowiedni gleboko do uszka wlozyc i daje niedokladne pomiary, ale wydaje mi
      sie, ze termometr elektroniczny dla niemowlaka jest bardzo fajny (taki zwykly
      termometr, tylko ze nie rteciowy tylko elektroniczny), mierzy sie temperature w
      pupci, tylko, ze bardzo krotko, bo kilka sekund i nie trzeba unieruchamiac
      malucha mna dlugo.
      • kropisia Re: Termometry - proszę o radę 26.10.04, 10:47
        My mamy amerykanski Exergen Temporal Artery Thermometer. Wystarczy po czolku
        przejechac tym termometrem w strone uszka malenstwa i juz wszystko wiadomo.
        Kosztowal ten termometr 50 dolcow i byl dostany. Mozna kupic w USA w
        BabiesRus, wiec jak masz jakas babcie w USA to ja ladnie popros.wink
        My jestesmy z tego termometra bardzo zadowloeni.
        • luna_tika Re: Termometry - proszę o radę 26.10.04, 11:48
          My mamy podobnie działający Dotory, można kupić na allegro (chyba 120 zł).
          Pozdrawiam
          Agnieszka
    • almerka1 Re: Termometry - proszę o radę 29.10.04, 23:13
      sa dostępne w aptekach elektroniczne termometry do pomiaru temperatury , cena
      ok 200 zł , ale musisz wiedzić , ze temperatura mierzona za ich pomocą jest
      wyzsza od temperetury mierzonej w pupie, gdyż mierzą temperaturę wewnątrz ciała
      ja osobiście mam brauna, ale korzystam z niego sporadycznie, tylko wtedy gdy
      moja corka ma wysok.a gorączke i to w nocy, w dzień mierze tylko tradycyjnym
      rtęciowym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka