mag7714 27.11.04, 12:15 Od wczoraj moja 3 tyg ma białe plamki na języku. Czy to są pleśniawki? Jeśli tak to czym mogę je zlikwidowac i czy konieczna jest konsultacja z lekarzem? Pozdrawiam wszystkie mamy i maluszki Magda i Karolinka (4.XI.2004) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marceliszpak79 Re: białe plamki na języku 27.11.04, 12:37 Niekoniecznie to są pleśniawki, położna podczas wizyty powiedziała nam , że dzidzia ma pleśniawki a okazało się ,że to osad po mleku(tuż przed wizytą jadła).Poobserwuj czy ma je cały czas. W "Zdrowym dziecku" (dodatku do dziecka) jest napisane: Pleśniawki- kremowobiałe naloty(...).Wyglądają jak resztki mleka, które przykleiły się do policzków, dziąseł lub podniebienia. Kiedy próbójemy je zetrzeć, zaczynają krwawić.(...)Pleśniawki same nie znikną. Skutecznym środkiem jest Aphtin w płynie.(...) Polecam Ci ten dodatek , jest teraz do kupienia z dodatkiem Alergie za (chyba) 7,99. Teraz sama mogę sprawdzić niektóre rzeczy i nie latam tak do lekarza z byle powodu - jest sezon grypy i innych choróbsk , że w razie czego wezwij lekarza do maleństwa i nie idź do przychodni. Życzę zdrówka dla Ciebie i Maleństwa ) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.gross Re: białe plamki na języku 27.11.04, 14:27 Jeśli plamki widać przed jedzeniem, to pewnie to pleśniawki. Ja walczyłam z pleśniawkami 2 miesiące. Pomogła dopiero mieszanka nystatyny (na receptę) i gencjany na wodzie. Efekt szybki i już nie wróciły pleśniawy. Aftin jest dobry dodatkowo, smarowałam nim buźkę przed jedzeniem, by mały w ogóle chciał zjeść. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: białe plamki na języku 27.11.04, 15:19 Pleśniawki uGrzesia zwalczyłam Aftinem, Nystatyną i gencjaną (koniecznie na wodzie!). --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: białe plamki na języku 27.11.04, 15:31 jeśli to już będą pleśniawki to najskuteczniejszym !!!!!!!!!!!!!!!środkiem jest jego mocz (włóż wacika do pieluchy i przetrzyj nim buźkę), mieliśmy ten problem w lecie przez około dwa tygodnie walczyliśmy różnymi lekarstwami, wszystkimi wymienionymi na forum. leczenie moczem i to nie jest żaden przesąd trwało dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ania800 Re: białe plamki na języku 27.11.04, 15:47 ja wlasnie zwalczylam plesniawki mocz nie dzialal poszlam do pediatry i przepisala taki syropek do smarowania(Flumucon)2 dni i po plesniawkach ani sladu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mag7714 Re: białe plamki na języku 27.11.04, 15:56 Dziekuję dziewczyny Na razie kupiłam Aphtin, mam nadzieję, że pomoże. Pozdrawiamy Magda i Karolinka (4.XI.2004) Odpowiedz Link Zgłoś