Dodaj do ulubionych

do mam dzieci z refluksem...

27.11.04, 22:57
witam moja cora od 2 miesiecy walczy z refluksem zoladkowo przelykowym jak
narazie moze to fizjologia ale leki stosujemy bez jakichkolwiek rezultatow
ponoc nasza pediatra powiedziala ze to tak ma byc no wlasnie chodzi mi o jej
cierpienie niewiem czy to normalne aby mala przed i po jedzeniu strasznie sie
prezyla stekala i oczywiscie miala problem z gazami choc czesto to robi
strasznie placze niewiem jak jej pomoc leki widocznie nie skutkuja prosze
opiszcie jak wasze dzidzie cierpia no i czy wogole maja problemy z czyms
takim a kiedy to minie pozdrawiam mama 3 miesiecznej dominisi
Obserwuj wątek
    • pszczolka10 Re: do mam dzieci z refluksem... 28.11.04, 10:42
      Witam.
      Mój synek ma teraz 4 miesiące.O refluksie dowiedzieliśmy sie gdy skończył 3
      tygodnie. Lekarz zalecił zrobienie USG i okazało sie zemały ma za krótki
      przełyk. Wada ta podobno mija do pół roku. Ale to był prawdziwy
      koszmar.Ponieważ karmienie piersią odpadało bo mały miał straszne boleści
      musiałam pokarm ściągać i karmić butelką ale i to wiele nie pomogło. w końcu
      zaczełam zagęszcz.. swój pokarm kleikiem ryżowym i dodatkowo mały dostał
      debridat i co drugą porcje karmiłam go Enfamilem AR lub robiłam pół porcji
      enfamilu i pół porcji mojego mleka i to mieszałam też dawało rezultaty. Poza
      tym obchodziłam sie z małym jak z jajkiem. Pilnowałam aby po jedzeniu poszedł
      choć na małą godzinke spać,koniecznie na boku i wyżej pod głową.A jak nie spał
      to prawie cały czas nosiłam na rękach lub woziłam w wózeczku,żeby sie tylko
      nie kręcił a wiertel jest straszny.Teraz jest już dobrze choć cały czas jest na
      enfamilu.Już nie karmie piersią poprostu nie dawałam rady regularnie sciagac
      pokarmu i po mału zanikł.Debridat dostaje teraz od czasu do czasu gdy widze że
      ma problem z kolką ale mogę go już układać na brzuszku i też pomaga. a jeszcze
      jedno mimo że Enfamil gęstnieje w żołądku Oliwier nie umie jeść jak mleko jest
      takie rzadkie bo wtedy łyka za dużo powietrza i znowu zaczyna sie problem z
      kolką więc do enfamilu również dodaje kleik ryżowy (polecam nestle mimo że jest
      od 5 miesiąca w jego skład wchodzi tylko mąka ryżowa i maluchom nie szkodzi a
      ładnie sie rozkleja tylko trzeba mleko przygotować 10 min wcześniej .) Mam
      nadzieje że problem refluksu mam już za sobą.
      • maciaga Re: do mam dzieci z refluksem... 28.11.04, 10:56
        jeszcze mam pytanie dlaczego wlasnie karmienie piersia u ciebie odpadlo i czy
        te bolesci twojego synka to podobne sa do mojej cory mozesz opisac jak
        wygladaja co do debridatu to moja juz 3 butelke konczy a gdzie mozna kupic ten
        enfamil rozumiem ze to jest mleko i czy lekarz to wypisuje i jeszcze jedno jak
        robic te mleko z tym kleikiem pozdrawiam
        • pszczolka10 Re: do mam dzieci z refluksem... 28.11.04, 12:05
          mój maluch potrafił budzić sie wnocy z takim krzykiem że bliśmy z mężem gotowi
          jechać na pogotowie prężył sie co chwila jak przy najgorszym wydaniu
          kolki.EnfamilAR można kupić tylko w aptece. piersią nie karmiłam bo mały
          potwornie się prężył i nie chciał ssać czasem udało mmu się possać 2 min i
          potem uderzał w straszny płacz. kleik dodawałam do mojego pokarmu. najpierw
          troszkę podgrzewałam w butelecze a potem dawałam kleik tylko z pokarmem jest
          ten problem że kleik zaczyna rzednąć po pewnym czasie dlatego trzeba wyczuc
          czas kiedy zrobić mieszanke najlepiej jest to 10 min przednakarmieniem no i
          oczywiśie dziurka w smoczku musi być troszke większa.A to ile kleiku wsypać to
          jest metoda prób i błedów zalezy to od dziecka mój mały musiał mieć naprawdę
          gęste mleko żeby sie nie krztusił.A enfamil to na 200 gram mleka dodaje tylko 2
          miareczki ( są w mleku)kleiku i też na 10 15 min przed karmieniem
    • pszczolka10 Re: do mam dzieci z refluksem... 28.11.04, 12:25
      A tak wogóle to jak masz GG to podaje ci swój numer 3331402 bo za dużo wątków
      jest przy refluksie a tak będe mogła Ci na bierząco udzielić odpowiedzi
    • bozena73 Re: do mam dzieci z refluksem... 01.12.04, 04:08
      Moj tez synek ma refluks i naprawde probujemy z mezem juz wszystkiego ale jakos
      nic nie pomaga. Po prostu to powinno przejsc jak juz bedzie jadl normalne
      pokarmy a lekarstwa jako takiego na to nie ma. Chodzilam juz do kilku
      pediatrow, gastrologa i wszyscy mi mowia to samo. Podaje mu Zantac ale nic nie
      pomaga, takze dawalam mu Enfamil AR ale tez mu sie odbijalo wiec naprawde nie
      mam pojecia co robic..chyba tylko niestety czekac..tak jak mowi moj pediatra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka