Dodaj do ulubionych

zapalenie płuc

20.12.04, 20:01
Jak rozpoznać zapalenie płuc u dziecka, Natalka ma 4 miesiące i ostatnio jest
jakaś dziwna-spokojna, dużo śpi, cały czas męczy ją katarek, oczywiście
zakrapiam jej sterimarem i oczyszczam, nie ma gorączki, od czasu do czasu
pokasłuje....byłam u lekarza, ale nic jej nie jest.Dlatego pytam Was jak to
było z waszymi pociechami kiedy zachorowały na tą chorobę..
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • cocosek1 Re: zapalenie płuc 20.12.04, 21:36
      skoro lekarz ją osłuchał i nic nie stwierdził to pewnie zwykłe przeziębienie.
      kontroluj to, podaj wapno i witaminę C i napewno wszystko będzie dobrze. nie
      szukaj na siłę ciężkiej choroby....pozdrawiam
    • joannarc Re: zapalenie płuc 21.12.04, 14:06
      Jeżeli twoja córeczka ma katarek i trochę kaszle to uważaj na nią, a przede
      wszystkim unikaj przeciągów. Przy katarku dobrze jest często kłaść dziecko na
      brzuszek, aby szybciej spływał.
      Moja 5,5 m-czna córeczka też miała katarek i troszką kasłała. (Była osłabiona,
      ponieważ dwa tygodnie wcześniej przeszła ospę). Poszłam z małą do lekarza,
      który stwierdził infekcję górnych dróg oddechowych. I chyba gdzieś po drodze ją
      trochę zawiało, ponieważ już po 6 godzinach dziecko nie mogło oddychać, bardzo
      kasłało i dusiło się, dostało temperatury, głośno płakało przechylając główkę
      na bok. Pojechałyśmu do szpitala, gdzie stwierdzono zapalenie płuc, obturacyjne
      zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha i zapalenie gardła. Wszystko na raz.
      Spędziłyśmy tam 2 tygodnie. Wyszłyśmy ze szpitala dwa tygodnie temu i mamy
      koleją infekcję. Wysoka temperatura i biegunka. Jesteśmy właśnie po wizycie u
      lekarza i mamy kolejne skierowanie do szpitala.

• jagoda123451 Re: zapalenie płuc 21.12.04, 16:45
      Moja córka (wówczas pięciomiesięczna)nie miała gorączki, ani kataru, tylko
      przez pierwszy dzień sporadycznie kaszlała, drugiego dnia już bardzo, więc
      wieczorem znaleźliśmy się w szpitalu dziecięcym. Naszczęście lekarz ogólny
      dyżurujący w naszej przychodni pomimo, że nic nie wysłuchał i też przy nim nie
      zakaszlała wysłał nas do szpitala. Tam specjaliści dzicięcy szybko wykryli
      zapalenie płuc (no i oczywiscie oskrzeli). Jedynym objawem był mokry kaszel!
      Nawet nie była marudna, Dlatego naprawdę warto monitorować każdy kaszel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka