Dodaj do ulubionych

problem ze spaniem w dzien pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!

27.12.04, 13:24
moja 5 miesieczna coreczka ma problemy ze spaniem w dzien tzn. potrafi zasnac
tylko lulana w wozku, a potem spi tylko pol godziny. wieczorem zasypia bez
problemu w lozeczku. ile powinny spac w dzien 5 miesieczne dzieci ??????

mam jeszcze jeden problem - juz od 6 rano mala sie bardzo wierci i napina,
nie moze oddac gazow. miewa jeszcze kolki. kiedy to sie skonczy??? macie
jakies doswiadczenia w tym temacie???? pomozcie, bo moje sily juz sie koncza!!
Obserwuj wątek
    • sylvi2 Re: problem ze spaniem w dzien pomocy!!!!!!!!!!!! 27.12.04, 14:35
      Moja Coreczka ma skończone 6mcy i od urodzenia bardzo mało śpi w dzień.
      Obecnie muszę Ją bujać w wózku ok.15-20min, aby zasnęła.
      Śpi w ten sposób 1-3 razy dziennie, po 30min.(max.1godz.)
      Jeżeli nie pomagam zasnąć - Blanka jest marudna i wszystko Jej przeszkadza.

Wieczorem Blanka zasypia między 17-19 i niezależnie od tego o której zaśnie
      budzi się 5-6 rano(czasami wcześniej..), nie dlatego, że czuje się wyspana, ale
      z powodu wysiłków zrobienia kupki (wiercenie, napinanie,itp.)
      To nie oznacza, że w nocy śpię smile Blanka budzi się w nocy bardzo nieregularnie
      i budzę się rano wykonczona.Dodam, że karmię wyłacznie piersią.

Również mam nadzieję, że taka sytuacja kikedyś się zmieni :o)

Pozdrawiam,
      Sylwia
      • nataliamackowiak Re: problem ze spaniem w dzien pomocy!!!!!!!!!!!! 27.12.04, 19:29
        1.Pręzenie itp to mogą byc kolki, kłopoty z kupką, z gazami-proponuje Ci gripe
        Water-kup w aptece,dawaj 6 razy dziennie po łyżeczce do buźki dzidzi.
        2.Aż mnie strach ogarnia jak czytam, że usypiacie dzieci półroczne we wózku
        lulając-ja sie bronię przed wszelkim lulaniem, bujaniem, wózkiem w domu,
        rozpieszczaniem itp. Ale Oliwka ma dopiero 2 i pół miesiąca. Zasypia w 99% przy
        cycu. I oby tak dalej.
        3.W dzień jak dziecku mało albo wcale nie śpi to pierwsze co trzeba sprawdzić
        to temperatura w domu-powinna wg mnie byc do 21 stopni. Mi mała spała mało a po
        obniżeniu do ok.20-21 śpi lepiej. Ale zalezy od dnia-nieraz w dzień śpi w sumie
        5 godzin razem a nieraz 1 godzinkę...
        Pozdrawiam.
        Nataliasmile
        • mkostki Re: problem ze spaniem w dzien pomocy!!!!!!!!!!!! 27.12.04, 23:36
          Jeśli chodzi o normy dot. czasu spania, to do wieku 18 miesięcy normą jest 15-
          18 godzin snu na dobę. W przypadku dziecka 5 mies. powinno to być 10-12 godzin
          w nocy, reszta w dzień.
          Ale to tylko statystyka, nasze dzieci nie wiedzą, co powinnysmile
          Mój Antek śpi w dzień 3,5 - 4,5 godzin - czasem są to dwie, czasem trzy
          drzemki, przerwy między drzemkami od 1,5 do 3,5 godziny!!! Najczęściej drzemka
          trwa 1,5 godziny, ale zdarzaja się też półogodzinne albo dwuipółgodzinne. W
          nocy śpi 9,5- 11 godzin, oczywiście budzi się przynajmniej 2 razy na cycusia,
          choc teoretycznie juz nie powinien...
          Pozdrawiam
          Magda
    • bea-ta Re: problem ze spaniem w dzien pomocy!!!!!!!!!!!! 28.12.04, 13:50
      Kolka powinna się skończyć w 6mż. Nie wiem czy karmisz piersią czy sztucznie.
      Jeśli piersią sprawdź czy nie jesz czegoś co szkodzi dziecku - wszystkie
      potrawy, które działaja wzdymająco maja takie same działanie na dziecko, do
      tego czekolada, kakao, owoce cytrusowe.
      Jeśli karmisz mieszanką - ja karmiłam , to polecam NAN HA sensitiv - drogie,
      ale w przypadku mojego syna skuteczne lub Bebiko omneo 2. Oczywiście zmiane
      mieszanki skonsultuj z lekarzem nie wiem czy Twój dzidziuś nie jest alergikiem
      itp. Swojemu synowi na kolke robiłam masaż w wanience ( ciepło pomaga)- ruchy
      koliste w kierunku zgodnym ze wskazówkami zegara i ruchy wibracyjne. Lub taki
      sam masaż z użyciem oliwki. Zalecam dużo leżenia na brzuszku, zabawy nóżkami
      np. przywodzenie do brzuszka. Dawałam także kropelki Bobotik ( Infakol- inna
      nazwa)- dawkowanie na opakowaniu - do mleka lub bezpośrednio do buzi. Napewno
      nie zaszkodzą. Ogrzewanie suszarką brzuszka, ale ostrożnie!!!!Z odpowiedniej
      odległości, nie na goły brzuszek, sprawdzaj ręką czy nie parzy dziecka!!!To
      bardzo ważne!!!Kolke musisz niestety przeżyć. Mój mały przez 3 miesiące stękał
      o poranku, przeszło tak naprawde samo z końcem 3mż jak ręką odjął. Wszystkie
      sposoby jakie wymyślono na kolke nieraz na niewiele sie zdają, także uszy do
      góry, tak musi być. Co do spania współczuje z tym lulaniem - spróbuj córe kłaść
      i nie lulać jak będzie płakać pozwól - najpierw 5 min, później 10 min. , 15
      min. itd wiem, że to ciężko, ale musisz odzwyczaić córkę od lulania, jeśli masz
      tego dość a innego sposobu nie ma może to okrutne, ale jak pozwolisz małej
      popłakać z czasem mała się odzwyczai.Cierpliwości. Ważne, żeby wiedziała, że
      jesteś przy niej. Poza tym w tym wieku dziecko ma jakiś rytm dnia - wprowadź
      stałe pory posiłków i snu . Dziecko w tym wieku wytrzymuje 2 - 3 godz. zabawy i
      musi odpocząć, żeby nabrać energii. Przyjrzyj się jak wygląda dzień Twojego
      dziecka i go usytematyzuj. Co ważne im bardziej dziecko jest zmęczone i ma
      więcej wrażeń tym trudniej mu zasnąć.Mój syn ma 6 m i przesypia całą noc, a w
      dzień też śpi po pół godziny do 45 min. 3 - 4 drzemki. Ile dziecko sypia
      zależy też od rodziców - jakimi oni są śpiochami. Wiem, że to mało konkretne
      rady, ale dużo zależy od Tojego wyczucia, nie poddawaj się napewno jesteś super
      mamą!Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka