Dodaj do ulubionych

ciągniecie główki

04.01.05, 10:04
Witam serdecznie.
Czy to jest normalne, ze mój synek 5,5 miesiąca nie ciągnie główki, jak
bierze się go za obie rączki.
Proszę o odpowiedzi. Dziekuje
Obserwuj wątek
    • karkaz Re: ciągniecie główki 04.01.05, 10:43
      Wiesz co, raczej nie jest to normalne...Dziecko w wieku 3 miesięcy powinno już
      ciągnąć główkę. Domyślam się, że dobrze podnosi głowę na brzuszku? U nas też
      tak było- pomogło zwykłe noszenie 'na fasolkę'- dosłownie tego samego dnia mały
      zaczął ciągnąć główkę i bardzo to polubił. Nie martw się, tylko porozmawiaj z
      lekarzem- on powie ci co w tej sytuacji robić.

Pozdrawiam was serdecznie.
      • mamajoanna Re: ciągniecie główki 04.01.05, 10:48
        Dziękuje za odpowiedź. Jak się nosi na fasolkę?
    • mynia0 Re: ciągniecie główki 04.01.05, 11:04
      5, 5 miesiąca to faktycznie trochę późno. no ale każde dziecko rozwija się
      inaczej, ja wielokrotnie się przekonałam, ze nie należy sugerować się tym, ze
      w którymś tam miesiacu dziecko powinno coś tam robić. to jest tylko źródło
      stresu dla mamy.

moja córka też długo nie podnosiła główki, lekarz zwiększył dawkę D3 do 2
      kropel i 4 cebionu multi i po 3 dniach główka już się ładnie trzymała. problem
      jest w momencie, kiedy dziecko nie trzyma główki do 6 miesiąca, wtedy trzeba
      już ingerować. poradź sie dobrego pediatry, a najlepiej dwóch. do jednego
      lekarza nie mam zaufania, zawsze się konsultuję z drugim / tez wynik przykrych
      doświadczeń/. pozdrawiam - też Asia
      • karkaz Re: ciągniecie główki 04.01.05, 11:09
        Fasolkę trochę trudno opisać...Bierzesz dzieciaczka tak, aby był on plecami do
        twojej klatki piersiowej. Zginasz nóżki i pod kolanka podkładasz swoje ręce,
        tak, że uda i kolanka są podciągnięte do brzuszka dziecka. Nie wiem, jak to
        lepiej opisać...Ale lepiej i tak spytaj lekarza. Też jestem za twierdzeniem, że
        każde dziecko rozwija się we własnym tempie, ale niestety coraz cześciej zdarza
        się, że trzeba dzieciaczkom w niektórych etapach tego rozwoju troszke pomóc.
        Trzymajcie się ciepło!
        • dorota751 na fasolkę 04.01.05, 12:10
          Już zupełnie odchodząc od tematu, chciałam się z Wami podzilić tym, że my z
          Kubusiem śpimy właśnie "na fasolkę" czyli on pleckami do mnie, oboje na boczku -
          tak nam się śpi najlepiej i najspokojniej.
          Doorta
      • mamajoanna Re: ciągniecie główki 04.01.05, 11:12
        Dziękuję ślicznie za odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka