mamajoanna 04.01.05, 10:04 Witam serdecznie. Czy to jest normalne, ze mój synek 5,5 miesiąca nie ciągnie główki, jak bierze się go za obie rączki. Proszę o odpowiedzi. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karkaz Re: ciągniecie główki 04.01.05, 10:43 Wiesz co, raczej nie jest to normalne...Dziecko w wieku 3 miesięcy powinno już ciągnąć główkę. Domyślam się, że dobrze podnosi głowę na brzuszku? U nas też tak było- pomogło zwykłe noszenie 'na fasolkę'- dosłownie tego samego dnia mały zaczął ciągnąć główkę i bardzo to polubił. Nie martw się, tylko porozmawiaj z lekarzem- on powie ci co w tej sytuacji robić. Pozdrawiam was serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajoanna Re: ciągniecie główki 04.01.05, 10:48 Dziękuje za odpowiedź. Jak się nosi na fasolkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: ciągniecie główki 04.01.05, 11:04 5, 5 miesiąca to faktycznie trochę późno. no ale każde dziecko rozwija się inaczej, ja wielokrotnie się przekonałam, ze nie należy sugerować się tym, ze w którymś tam miesiacu dziecko powinno coś tam robić. to jest tylko źródło stresu dla mamy. moja córka też długo nie podnosiła główki, lekarz zwiększył dawkę D3 do 2 kropel i 4 cebionu multi i po 3 dniach główka już się ładnie trzymała. problem jest w momencie, kiedy dziecko nie trzyma główki do 6 miesiąca, wtedy trzeba już ingerować. poradź sie dobrego pediatry, a najlepiej dwóch. do jednego lekarza nie mam zaufania, zawsze się konsultuję z drugim / tez wynik przykrych doświadczeń/. pozdrawiam - też Asia Odpowiedz Link Zgłoś
karkaz Re: ciągniecie główki 04.01.05, 11:09 Fasolkę trochę trudno opisać...Bierzesz dzieciaczka tak, aby był on plecami do twojej klatki piersiowej. Zginasz nóżki i pod kolanka podkładasz swoje ręce, tak, że uda i kolanka są podciągnięte do brzuszka dziecka. Nie wiem, jak to lepiej opisać...Ale lepiej i tak spytaj lekarza. Też jestem za twierdzeniem, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie, ale niestety coraz cześciej zdarza się, że trzeba dzieciaczkom w niektórych etapach tego rozwoju troszke pomóc. Trzymajcie się ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota751 na fasolkę 04.01.05, 12:10 Już zupełnie odchodząc od tematu, chciałam się z Wami podzilić tym, że my z Kubusiem śpimy właśnie "na fasolkę" czyli on pleckami do mnie, oboje na boczku - tak nam się śpi najlepiej i najspokojniej. Doorta Odpowiedz Link Zgłoś
mamajoanna Re: ciągniecie główki 04.01.05, 11:12 Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś