roxana2001 11.03.05, 18:17 coraz częściej docierają do mnie głosy, że pampersy mogą powodować u chłopców niepłodność. czy jest w tym odrobina prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dag_a Re: pampersy a niepłodność 11.03.05, 18:19 A czy przypadkiem nie słyszałaś tego od producenta pieluszek happy albo haggisów? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: pampersy a niepłodność 11.03.05, 18:27 nie, nie - może być w tym jakieś ziarenko prawdy - w pampkach może dojść do przegrzania jąderek - stąd teoria o niepłodności. nie wiem tylko, na ile prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
olga50 Re: pampersy a niepłodność 11.03.05, 19:26 dag_a napisała: > A czy przypadkiem nie słyszałaś tego od producenta pieluszek happy albo > haggisów? Autorka postu pewnie napisała potocznie pampersy, za pewne chodziło jej po prostu o pieluszki jednorazowe w których to rzekomo jąderka mają cieplej aniżeli w tetrówce. Do dwóch lat mogą jąderka miec ciepło, takze pampersy im nie zagrazaja. Uwazam tak, ponieważ w przypadku gdy chłopiec ma tzw. wnętrostwo czyli niezstapione jąderka, które są w brzuszku (a tam jest dużo,dużo cieplej niż w mosznie), to zabieg ich sprowadzenia wykonuje sie dopiero w drugim roku życia dziecka, bo do tego czasu wysoka temperatura nie wpływa niekorzystnie na jądra. Odpowiedz Link Zgłoś
elgosia Re: pampersy a niepłodność 11.03.05, 20:53 Jaderka mojego synka wcale nie są zagrzane, a poza tym skąd to wiedzą? Słyszałam, że wyniki badań dotyczą mężczyzn, którzy w dzieciństwie mieli jednorazówki, ale to był wieki temu i pieluchy sie zmieniły. Nie maja juz ceraty (przy najmniej te lepsze i takie powinno sie używać). A w tetrze po ceratka sie nie zaparzają? A w ciasnych spodniach poźniej? Odpowiedz Link Zgłoś
roxana2001 Re: pampersy a niepłodność 12.03.05, 12:16 Napisałam potocznie nazwę"pampersy" mając na uwadze wszystkie tego typu pieluchy jednorazowe. Podobno nawet w niektórych gazetach były artykuły o przegrzaniu jąder co doprowadziło do niepłodności. U dorosłych może nie ma to już znacznia (ze noszą je w ciasnych spodniach). Ważny jest moim zdaniem okres niemowlęcy, gdy rozwijają się jest wszystkie organy.... Może jednak to tylko plotka...zapewne za kilka lat okaże się, jak papersy wpływają na chłopców. a swoją drogą co z dziewczynkami? im też grozi niepłodność? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: pampersy a niepłodność 12.03.05, 12:26 mężczyznom ciasne spodnie i majtki wpływają znacznie bardziej niż pampersy w dzieciństwie, do wytwarzania pełnowartościowego nasienia jądra muszą mieć odpowiednie warunki, a nasienie wytwarza się u facetów przez całe życie od nowa, nie tak jak u kobiet, których wszystkie komórki jajowe powstają już w życiu płodowym a ponieważ dziewczęta jajników chłodzić nie muszą, im noszenie pampersów raczej nie wpłynie Odpowiedz Link Zgłoś
kajmal Re: pampersy a niepłodność 12.03.05, 13:19 nie upraszczajmy, to nie jest kwestia tylko pieluszek jednorazowych, ktore teraz i tak sa duzo bardziej "porzewiewne" niz kiedys, ale przegrzewania. Dlatego stosowanie pieluch tetrowych a na nie ceratki (bo przeciez samej pieluchy sie nie da) wychodzi na to samo. Na zachodzie mozna dostac specjalne pieluchy z bawelny, wielorazowe, do prania, mysle ze to jest dobre rozwiazanie, ale u nas nic z tego. Ja mam sposob taki, ze kilka razy dziennie maly lezy sobie, albo siedzi w lezaczku bez pieluszki, on jest szczesliwy a jaderka sie wietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
arleta.kamilek Re: pampersy a niepłodność 12.03.05, 20:50 Też słyszałam taką opinie. Mojemu się jąderka trszeczę grzeją, ale staram się wietrzyć. Tetra jest zdrowsza. Ja miałam plany używac tylko tetry, ale życie zweryfikowało te plany. Używam pampersów. I mam nadzieję, że będę babcią Odpowiedz Link Zgłoś