igor_ka1 24.03.05, 15:04 Mój synek ma 3 mies i tydzień i nie cierpi jak kładziemy dgo na brzuszku.Nie podnosi główki tylko się drze w niebogłosy choć staramy się ćwiczyć co dzień nic z tego nie wychodzi.Napiszcie czy miałyście podobne doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
honi_29 Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 24.03.05, 15:38 Witaj w klubie Moje dziecko ma prawie 9 miesięcy i nienawidzi leżeć na brzuszku.Momentalnie się przewraca na plecki,o raczkowaniu nie ma więc mowy.Jak był w wieku Twojego chociaż na troszkę go kładliśmy,żeby uczył się ładnie podnosić główkę,a potem unosić lekko tułów.Nic z tego:płacz,wrzask i tyle było leżakowania na brzusiu.Ale wiesz co?Od dwóch dni,a raczej nocy śpi na brzuszku.Może i Twojemu przejdzie.Pozdrawiam,Honi z Piotrusiem Odpowiedz Link Zgłoś
igor_ka1 Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 24.03.05, 15:50 Dzięki za pocieszenie poczekam te 6 mcy Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 24.03.05, 16:01 Moja córeczka też. Ma 4,5 miesiąca i kładę ją bardzo rzadko. Okazuje się, że i bez ćwiczeń świetnie sobie radzi. Ładnie opiera się na przedramionach, rozgląda wokoło ale szybko się nudzi, złości i przekręca na plecy. I wtedy jest zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 24.03.05, 16:36 Mój syneczek też tego nienawidził. Wszyscy wokół mnie straszyli i kazali mimo wszystko kłaść na brzuszku. Ale nie chciałam go męczyć. Teraz ma 16 miesięcy i uwielbia spać na brzuszku. Kładzie się na brzuszku na poduszce i tak zasypia. Widocznie teraz właśnie przyszedł na to czas. Pozdrawiam. lib Odpowiedz Link Zgłoś
ankaanka do LIB 24.03.05, 17:28 Witaj powiedz mi prosze a jak u ciebie było z przekręcaniem z brzuszka na plecki i odwrotnie??Normalnie to opanował mimo niechęci do brzuszka?? Zuzia ma 7m i jeszcze się nie przekręca pozdrawiam ania i zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
dziewanna5 Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 24.03.05, 18:46 Moja Olga tez tego nienawidzi ale jej nie męczę.Nie to nie. Teraz ma 6 mcy rozwija się swietnie więc widać można bez tego żyć ))Umie się już obracać na plecy więc sama natychmiast zmienia pozycję jeśli tylko spróbuję... Odpowiedz Link Zgłoś
packa761 Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 24.03.05, 20:12 Mój synek ma 3 miesiące i 2tyg. i tez nienawidzi leżeć na brzuszku.jak tylko go połózymy wręcz zanosi się od płaczu, potem trudno go uspokoić. Ja na wszelki wypadek dostałam od pediatry skierowanie do neurologa dzieciecego, wybieramy się tam 1 kwietnia.Teraz po troche kładziemy go na brzuszku , podnosi główke ale tylko na chwilę-generalnie cały czas ryczy, widocznie tego bardzo nie lubi.Pozdrawiam-Patrycja i Igorek Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_h1 Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 25.03.05, 08:13 Witam! Mój synek (5,5m) też nie przepada za leżeniem na brzuszku. Jednak przejęty dobrym wpływem na zdrowie dziecka zacząłem go stopniowo przyzwyczajać - takie leżenie do pierwszego marudzenia. Początkowo byłą to minuta, potem dwie itd. Potem okazało się, że się po prostu nudzi - wystarczy zabawić go kiedy zaczyna marudzić i jakoś może wytrzymać dłużej Od trzech tygodni chyba zaczyna mu się podobać, ponieważ nauczył się kłaść główkę na boku i odpoczywać - wcześniej tylko rył nosem w kocu Tak więc może warto próbować?! Pozdrawiam z Torunia Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
gosia128 Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 25.03.05, 10:48 Ja zaczęłam kłaśc ją jak zasnęła . Potem kładłąm jak jeszcze nie zasnęła ale była bardzo zmęczona i zasypiała. śpiąc przewracała głowe z boku na bok i ćwiczyłą mięśnie. Teraz juz lubi być na brzuchu i rozglądać sie wokół. (12 tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
mpenzi Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 25.03.05, 19:49 Moja córeczka (rówieśnica twojego maleństwa) też nie lubi leżeć na brzuszku ale wysoko podnosi głowę. Może zwróć uwagę czy ma dobrze położone rączki i się nie "rozjeżdża", przytrzymaj je złożone pod piersiami wtedy dzidzi łatwiej dźwigać główkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniaweg Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 25.03.05, 20:22 Moja corcia ma 4.5 m-ca i niecierpiala lezec na brzuszku, wyjatek: przed i po kapieli na golaska z checia wytrzymywala nawet 10 - 15 min. Przy czym glowke juz ok 2 m-ca podnosila bardzo wysoko, teraz prostuje raczki. Gdy kladlismy Ja na brzuszku odrazu sie przekrecala na plecki, a jak Jej nie wychodzilo "darla sie w niebo glosy". Ale...od dwoch dni lezy na brzuszku nawet do 10 min! na legendarnej macie Tiny Love Zoo i oglada z zainteresowaniem obrazki Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 28.03.05, 21:40 moja corka miala taki "rozlany" brzuch, stad zapewne nie lubila i nadal nie lubi lezec na brzuchu. Jednak staram sie ja co jakis czas klasc i moze od tego brzuch troche sie poprawil. Od rehabilitanta (corka ma obnizone napiecie miesniowe) nauczylam sie innego cwiczenia, ktore corka toleruje: klade ja na moich kolanach w poprzek, gdzie z jednej strony zwisaja jej nozki, a z drugiego mojego kolana zwisaja jej raczki i glowka. Moja noga, na ktorej opieraja sie jej piersi jest nieco wyzej, niz noga na ktorej opieraja sie jej biodra. Glowke nieco przytrzymuje dlonia za czolo, jesli corka nie wytrzymuje i opuszcza glowe - i tak kilka minut zabawiajac przy okazji przed oczami zabaweczkami. To cwiczy jej glowke i brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maksa Re: MAŁY NIE ZNOSI LEŻEĆ NA BRZUSZKU 29.03.05, 11:11 Maksio polubił leżenie na brzuszku jak miał 6 m-cy (i to tylko żeby sie bawić albo rozglądać) A na brzuszku śpi dopiero od niedawna. teraz ma 12 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś