Dodaj do ulubionych

czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka

27.04.05, 15:32
moja teściowa cały czas mnie męczy że powinnam dodawać kleik bo to mleko
którym karmię dziecko (bebilon pepti) to sama woda a lekarka mówi żeby nic
nie dodawać bo będzie jeszcze bardziej gruba. no i się zastanawiam nad
jabłuszkiem czy już można bo koleżanki jak ich dzieci miały 3 miesiące to już
podawały oczywiście w bardzo małych ilościach
Obserwuj wątek
    • iwka901 Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 27.04.05, 15:43
      podpinam się pod zapytanie, bo tez chciałam dawać na wieczor mleko z kleikiem
      lub kaszką, żeby dziecko dłuzej spało.
      • oli_wiki Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 27.04.05, 15:51
        absolutnie nie. dzidzia 3 miesieczna ma b.maly zoladek wieksza porcja naraz
        rozepcha go tylko i bedzie niedosc ze tyla szybciej to i tak bedzie o tych
        samych porach glodna bo zoladek sie powiekszy. tak niestety jest ze dziecko sie
        najada na krotko i samo najlepiej wie kiedy jest znowu glodne. lepsze czestsze
        a mniejsze porcje. poczekaj z zageszczaniem do 5 miesiaca! twoje mleko moze
        wyglada jak woda ale dziecko je go na swoj zoladek baaaardzo duzo (gdzies
        czytalam ze to jakby dorosly parenascie litrow dziennie wypil) a wartosciowo
        jest najlepsze. moze jak bedzie b.cieplo daj dziecku jakas wode z glukoza,
        herbatke do picia? ale tylko kiedy beda upaly. tak niech samo sobie dozuje!!!
        pozdrawiam
    • mika_p Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 27.04.05, 16:05
      Gdyby tesciowa mówiła tak o twoim mleku, to mozna by to zrozumiec o tyle, ze na
      poczatku posiłku kobiece mleko to głównie woda z laktoza i przeciwciałami,
      dopiero dalej jest wiecej białka i tłuszczu.
      Sztuczne mleko ma w całej objętosci taka sama wartosc odżywcza.
      Pomysl, czy taki produkt jak mowi tesciowa ("sama woda") dopuszczony byłby to
      spozycia przez niemowleta i zalecany przez lekarzy ? Czy dziecko przezyłoby na
      nim w zdrowiu tygodnie i miesiace, gdyby to było takie byleco ?

Lepiej słuchac lekarza niz wszystkowiedzacych krewnych-i-znjomych-Królika
    • paola_ola_ola Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 27.04.05, 22:26
      ja mojej corci dodaje do wieczornego mleka troszke kaszki np jablkowej po ty by
      nie budzila sie w nocy na karmienie
      pozdrawiam
      • paola_ola_ola Re: i jeszcze jedno 27.04.05, 22:27
        mnie to polecila lekarka do ktorej chodze
    • lidek0 Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 28.04.05, 07:48
      Dzieciom 3 miesięcznym nie podaje sięnic więcej poza mlekiem a Twoja teściowa
      nie zna tabeli żywienia dzieci i już. Starszym można dodawać odrobinę kaszy lub
      kleiku albo podawac mleki z kleikiem ryżowym /są takie gotowe/ ale to dla
      dzieci starszych.
    • katrinko Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 28.04.05, 08:59
      Absolutnie za wcześnie, dopiero po 4 miesiącu. 3-miesięczniakowi calkowicie
      wystarcza samo mleko, nawet jeśli nie jest na piersi, tylko karmiony sztucznie.
      A bebilon pepti to nie jest przecież sama woda!
    • mama_blizniakow a ja napisze-TAK dodawac!!! 28.04.05, 13:33
      Moje bliznieta od ok 2 miesiaca dostawaly bebilon 1 zageszczany kleikiem
      ryzowym.Tak nam zalecila pediatra.Grzes sie nie najadal bebilonem samym i byl
      co 2 godz glodny co mnie doprowadzalo do szalu majac jeszcze 2 dziecko rowniez
      glodnewink
      zaczelam od pol lyzeczki kleiku zwiekszajac stopniowo.
      Bzdura straszna jest to co ktoras z Was napisala ze dziecko zacznie tyc i nie
      bedzie sie najadac.Moje dzieci na kazde karmienie dostaja kleik czy kaszke do
      mleka i wcale nie sa otyle.Dzieki temu rzadziej jedza i od ok 2,5 miesiaca
      zycia przesypiaja cale noce bez butli.
      Sprobuj-zobaczysz jaki bedzie efekt.

Sprawa jablka.Ja poczekalam do 4 miesiaca.Niestety mala nadal nie toleruje
      owocow a ma juz 8,5 miesiaca.

Pozdrawiam goraco
      Ania
      • netmenka29 kaszka ??? 28.04.05, 14:55
        ale podajesz ją z butelki czy łyżeczka? Własnie chcę też na noc podawać ją
        mojemu prawie 3 miesiecznemu synkowi, tylko nie wiem jaką i w jaki sposób?
        Kupiłam nestle melczno-ryżową, próbowałam ją rozrzedzic tak, aby przeszła przez
        smoka ale się nie udało. Nawet przy rozmiarze 3 zatykała się dziurka.... a tak
        barzo chciałam aby synek nie wstawał po 1,5 godz. w nocy na jedzenie......

Kate
        • fryta84 Re: kaszka ??? 28.04.05, 15:02
          hej to chyba nie miala byc kaszka tylko kleik ryzowy z nestle i wtedy daje sie
          okolo jednej plaskiej lyzeczki i bedzie ok. ja tez podaje mojemu maluszkowi ten
          kleik i jest ok. a ma juz 3i pol miesiaca
          pozdrawiam
          • netmenka29 Re: kaszka ??? 28.04.05, 15:10
            No ja mam kaszkę....ale mówisz że kleikiem zageszczasz? I dodajesz do mleka w
            butelce? Jeśli tak i to się sprawdza, to zaraz pędem lecę do sklepu....

K.
            • fryta84 Re: kaszka ??? 28.04.05, 15:14
              na 120ml. mleka wsypuje maluszkowi plaska lyzeczke kleiku i maluszek pochlania
              szybko. tylko musisz stopniowo i ogladac kupki. ja reguluje mojemu kamilkowi
              deserkiem z jabluszek i kupki sa naprawde sliczne smile
              pozdrawiam i powodzenia
              jak chcesz to podaje numer gg 2512038
              jesli bedziesz cos potrzebowac to sie odezwij
        • mama_blizniakow do netmenka29 30.04.05, 13:20
          Hej

Zarowno mleko z kaszka jak i kleikiem podaje z butelki.moze zle proporcje
          dobierasz?
          ja synkowi na 270 mleka dodaje 6 miareczek kaszki.I leci swietnie przez smoczek.
          Faktem natomiast jest to ze kaszki nestle zatykaja mu smoczek a z bobowity nie-
          sa jakby "lepiej zmielone" smile
          Jakbys miala jakies pytania-pisz na priv
          Pozdrawiam
          ANIA
      • lidek0 Re: a ja napisze-TAK dodawac!!! 29.04.05, 07:29
        Jedzenie co 2 godziny to całkiem normalne rzecz. A poza tym Tobie wprowadzenie
        kleiku zalecił lekarza a Ty chyba lekarzem nie jesteś więc tym bardziej na
        odłegłośc polecać tego samego komuś innemu nie powinno się. Co najwyżej
        konsultację z lekarzem, tylko on może zadecydowaco pewentualnym podaniu czegoś
        ponad mleko. Moje dziecko mając 8 miesięcy jeszcze piło mleko w nocy i nie było
        w tym nic najdzwyczajnego. Poza tym tycie może wyjśc po jakomś czasie nie od
        razy /co nie znaczy, ze od kaszki czy kleiku dziecko zraza utyje/
    • malwisienia Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 28.04.05, 16:53
      tydzień przed ukończeniem 3 miesiąca zaczęłam dodawać kaszkę ryżową nestle do
      ostatniego posiłku, w pierwszy dzien miarkę, w drugi dwie a w trzeci trzy
      miarki, zagęszczam tak już od paru dni, niestety mała tylko jedną noc
      przespała całą; już się ucieszyłam że tak jej zostanie, ale niestety nadal
      budzi sie około 3 w nocy i chce jeśc sad
      • oli_wiki Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 29.04.05, 13:35
        własnie ... bo żoładek sie dostosowal do obecnych ilości pokarmu i zaczeło się
        to samo, a bzdurą to jest zageszczanie mleka u takiego malenstwa!!! jezeli
        jedynym celem jest to zeby nie trzeba bylo wstawac w nocy to gratuluje
        podejscia! dziecina w tym wieku potrzebuje czestszych regularnych posilkow zeby
        przewod pokarmowy funkcjonowal poprawnie i nie bylo np. zatwardzen. oczywiscie
        jak juz samo przesypia noc to nie budzic ale jak sie budzi to karmic.
        • malwisienia Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 29.04.05, 16:32
          o cholera, to jakim cudem ja jeszcze żyję i moi rówieśnicy,którzy wcinali
          kaszkę i zupki jarzynowe od 2 miesiąca życia
    • oli_wiki Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 29.04.05, 13:38
      PO druugie największą bzdura jaka ja słyszalam jest zagęszczanie własnego
      mleka!!!! jakby bylo złe to bysmy miały zagęszczane od razu! ale wybór należy
      do Ciebie.
      • dorotaextra Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 29.04.05, 20:33
        ja mam synka 2,5 mies i od tygodnia zagęszczam mu bebilon 1 mąką kukurydzianą na 0,5l wody dodaje dwie łyżeczki mąki. Tak żeby było troszkę gęściejsze bo mały jadł co 2 godz po 120ml i widać było że go to nie zaspokaja. Teraz widze że jeste lepiej tym bardziej że ma kolki i jeżeli mi je co 3,5 godz lub co 4 godz to przynajmniej nie płacze.
        Teraz kolki są tylko wieczorem okło 19 do 20 godz a przedetem były po każdym jedzeniu.
        więc nie przejmuj sie tylko zagęszczaj, ale bardzo delikatnie a jak dzidzia będzie zadowolona to i Ty będziesz zadowolona.
        gyby jdednak jej to nie podeszło to poprostu odstawisz zagęszczanie.
        Ważna rzeccz nie dawaj kleiku ryżowego tylko jak już to KUKURYDZIANY (ryż może spowodować zatwardzenie)
        pa pozdrawia mama zadowolonego Konradka
        • bylinka Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 30.04.05, 15:37
          nie zageszczaj!!! dzieci w tym wieku maja niedojrzaly uklad pokarmiowy i nie
          maja enzymow ktore rozkladaja skrobie, wiec wszelkiego rodzaju kaszki przejda
          przez dziecko niestrawione, beda nieporzebmymi wypelniaczami bez zadnej
          wartosci odzywczej.
          Ja zaczelam inne pokarmy od 6 miesiaca, do tego czasu maly byl wylacznie na
          piersi. Tu gdzie mieszkam nie zaleca sie wprowadzania innych pokarmow przed 6
          miesiacem. Jezeli Twoje dziecko dobrze przybiera na wadze, to po co dopajac,
          zeby zadowolic tesciowa?
        • lidek0 Re: czy dodawać kleik ryżowy u 3-miesięczniaka 02.05.05, 07:29
          Ciekawa jestem tylko czy lekarz polecił Ci to zagęszczanie? Konsultowałaś to z
          nim?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka