Dodaj do ulubionych

bezsenność u 10 m-czniaka

29.04.05, 09:42
To, że niektóre dzieci mogą nie przesypiać całej nocy - rozumiem. Ale powinny
to odespać w dzień, prawda??

Filip jest bardzo radosnym dzieckiem, które w swym życiu (18.06.2004) nie
jeszcze przespało w całości ani jednej nocy (rekord to było 5 h ciągiem -
jeden jedyny raz). Co gorsza, on tego nie odsypia w dzień. Oto jego senny
harmonogram:

21:00 - 6:00 sen przerywany: co 2 godz. pobudki na jakieś 20 min - czasem i
1,5h!! - w nocy potrafi płakać
9:00 - 10:00 sen ciągły
15:00 - 16:30 sen ciągły

Czy to nie za mało??
Zastanawiam się czy nie iść z nim do neurologa.

P R O S Z Ę O R A D Ę ! ! !

PS.
od 1,5 m-ca nie karmię piersią: na kolację (19:00) zjada 180 ml kaszki, a
przed snem 150 ml NAN 2R/
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: bezsenność u 10 m-czniaka 29.04.05, 10:29
      Mój syn sypia podobnie, budzi sie w nocy , popłakuje od 8mz. zrobiłam badania-
      mocz, pasozyty, bo może to nie daje mu spać - nic. Głodny nie jest - je 240 ml
      kaszki, spi ładnie jak zabiore go do łóżka, tak potrafi obudzic sie i z płaczem
      stac w łóżeczku. Może to zabki- przedtrzonowe, bo na nie czas, a może to duzo
      wrażeń w ciągu dnia. Jest b. aktywny, spokojnie zjeść nie może, czy trudno mu
      zmienic pieluche. zaczęło sie tak pod koniec 8m kiedy zaczął raczkowac,
      wstawać, wszystko go interesuje, na spacerze spi rzadko, bo głowa obraca sie za
      wszystkim, w dzień spi także mało - efekt podkrążone oczy. Od 2 m nie
      przespałam nocy, jak spi ze mna jest lepiej, ale boje sie go nauczyc. Był juz
      podobny watek i sporo 10m tak ma, chociaz w wieku 4m spał po 12 godz. od 20-8,
      a teraz klopssadPozdr., Beata
      • kaleta76 Re: bezsenność u 10 m-czniaka 29.04.05, 10:56
        witaj, nie wiem czy to bedzie dla Ciebie pocieszeniem ale moja mała -10 msc tez
        tak spi w nocy i w dzien dokładnie tak jak Twoja pociecha, tylko dluzszy sen od
        10-11.30, a potem od 15-15.30.poza tym rozwija sie ladnie , jest bardzo
        pogodna, nie jest niewyspana bo by marudziła- a ona nic. po prostu taki typ i
        koniec.nic na to nie poradzisz, kiedys samo przejdzie.ja nadal karmie piersia i
        mam tylko nadzieje ze po skonczeniu roczku wreszcie sie wyspie, bo teraz chodze
        jak zombi do pracy.ale dzieki temu ze karmie piersia Jagodka nie byla ani razu
        chora wiec cos kosztem czegos
        • s.ivona Re: bezsenność u 10 m-czniaka 29.04.05, 13:16
          witaj
          moj Szymon tez ma problemy ze spaniem - choc mnie sie wydaje ze to po prostu
          zly nawyk spania. Od 10m nie przespal ani jednej nocy. Teraz noce wygladaja tak
          ze potrafi sie budzic co godzine, poltorej. nie zasnie dopoki sie do niego nie
          pojdzie. ok 3 nad ranem sie budzi i potrafi nie spac nawet do dwoch godzin.
          potem budzi sie o 7 i juz koniec. w dzien spanie wyglada tak: usypia regularnie
          o 10 i czasem spi dwie godziny a czasme tylko 40 min. przez ostatni tydzien z
          zegarkiem w reku spal 1.20 min. po poludniu spi tylko 40 min. ja uwazam ze to
          malo ale on wie lepiejsmile
          nie wiem na co liczyc, oby tylko nie bylo gorzej.
    • kaktus22 Re: bezsenność u 10 m-czniaka 29.04.05, 16:57
      U mnie to samo, synek ma 10,5 m-ca, nigdy nie przespał nocy, rekord to 5 godz,
      a takto co 1,5 h pobudka w nocy na cycka, śpi ze mną, bo inaczej nie dałabym
      rady sad((
      W dzień ze snem też nie jest najlepiej 2 x 1,5 godz.
      Chcę go już odstawić do piersi licząc,że moze jak się naje z butli to będzie
      spał, ale to odstawianie jakoś mi nie wychodzi - nie chce z butli tknąć mleka :-
      (

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka