Dodaj do ulubionych

od kiedy nosidełko???

02.05.05, 10:12
Witam!!!Mam kolejny problem. Mieszkam w wiezowcu i niestety mimo windy układ
schodów nie pozwala mi samodzielnie wyjsc z dzieckiem, poniewaz bez pomocy nie
zniose wozka. Moj maz czesto wyjezdza, co oznaczaloby, ze bede musiala przez 3
dni np siedziec w domu...idiotyczne. Zastanawiam sie, czy nie kupic takiego
nosidelka, w ktorym dziecko siedzialoby u mnie na brzuchu..tylko, ze Szymek ma
dopiero miesiac i nie wiem, czy to nie za wczesnie. Prosze mi poradzic od
kiedy niemowleta moga byc zapinane w nosidelka i ktore polecacie. Bede bardzo
wdzieczna za odpowiedzi, bo po raz pierwszy zostaje sama na 4 dni juz w
sobote...Pozdrawiam. Kasia

a dzis mamy chrzciny naszej stokrotki....
Obserwuj wątek
    • agatan25 Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 11:09
      Ja mam nosidełko Chicco Go Plus- kosztowało 239 zł. Jestem z niego bardzo
      zadowolona, dziecko można w nim nosić w pozycji: twarzą do mamy, pleckami do
      mamy, na leżąco (!). W komplecie jest śliniaczek przypinany tak, żeby dziecko
      nie pobrudziło ubrania rodzica. Jeśli Szymek trzyma główkę sztywno, to można go
      zabierać na spacery w nosidełku, ale na twoim miejscu nie robiłabym tego zbyt
      intesnsywnie, tzn. nie 4 dni z rzędu. Chociaż np. w krajach skandynawskich taki
      sposób noszenia maluchów jest bardzo popularny, więc moze jestem
      przewrażliwiona... Ja pierwszy raz zabrałam małego na spacer w nosidełku jak
      miał 3 m-ce i był bardzo zadowolony. Chodziłam z nim godzinę, najpierw oglądał
      świat z nowej perspektywy, a potem zasnął. Acha, na moim nosidełku jest
      napisane, ze nadaje sie dla dzieci od drugiego do ósmego m-ca, do 9 kg. Mam
      zresztą podobną do ciebie sytuację- mąż regularnie wyjeżdża, a mamy terenówkę i
      mieszkamy na czwartym piętrze bez windy. Życzę udanych spacerów!
      • grochalcia Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 11:26
        kurcze, a moj maly dopiero skonczyl miesiac...nie wiem, czy to nie za
        wczesnie....przeciez jemu glowka lata we wszystkie strony!!!! Czyli chyba jestem
        na razie uziemiona w domkucrying(((
        • gosia128 Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 11:47
          A nie możesz zostawić wózka na dole? Mozna go przypiąć do rury lub barierki,
          lub schowac do piwnicy i zawsze to mniej wynoszenia. Nie możesz siedzieć z
          dzieckiem w domu bo zwariujesz!!! Ja mam wózek pod schodami i jak idę na spacer
          to wkładam małą w torbe od wózka schodzę na dół kłade ją na podłodze, wynoszę
          wózek i sprawa załatwiona. Jeśli jednak musisz mieć wózek w domu (bo np
          dzidzia w nim śpi) to chyba można kupić inny wóżek (jakiś taniutki, używany).1
          miesiąc to zbyt mało na nosidełko obawiam się.pzdr
          • grochalcia Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 12:07
            mieszkam w takim bloku, ze gdybym zostawila wozek na dole, nawet przypiety juz
            za godzine by go nie bylo!!!! Nie mamy domofonow, ciagle kreca sie jakies
            podejrzane typki. trzymam wozek na korytarzu przy drzwiach do mmieszkania
            przypiety na lancuchu a i tak mieszkancy sie dziwia, ze jeszcze mi go nie
            ukradli, mimo, ze to 4 pietro!!!!!
            Uff. buszuje po internecie i szukam o tych nosidelkach...niby na niektorych
            pisze, ze maja wkladke dla dzieciaczkow o wadze od 3.5 kilo...
            sama juz nie wiem....
            • gosia128 Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 12:16
              Ja mam nosidełko z wkłądką - ma takie poduszeczki wokół główki (jak w
              samochodowym) i jest napisane,że niby od 2,700 kg do 11 kg, ale jakoś nie
              wyobrażam sobie nosic w nim takiego malucha. Olka ma już 4 m-ce i wczoraj ją
              zapakowaliśmy do tego nosidełka a i tak wydawałą mi sie jakaś biedna w nim.
              Poza tym dzieciaczek fajnie odpoczywa spiąc sobie w wózku jednak, osłoniety od
              witru i słońca, może sie wylożyć i spać smacznie, ty możesdz sobie swobodnie
              usiąść na ławeczce, itp. Kombinuj z wózkeim jednak - a w piwnicy nie możesz
              schować? jeśli nie to musisz go znosić niestety, może po złożeniu będzie
              bardziej poręczny, dzidzia na moment sama w łóżeczku poczeka na mamę. pzdr
              • aldona_t1 Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 15:00
                Mieszkam na trzecim piętrze, bez windy, rzecz jasna, a wózek (driver 4XL) waży
                13 kilo +dziecko- obecnie 6 kg....- mogłabym startować w mistrzostwach w
                podnoszeniu cieżarów. Drzwi do klatki schodowej są caly dzień otwarte, dlatego
                też chowam do piwnicy stelaż od wózka, a z gondolą, czy obecnie spacerówką
                pomykam po schodach, żeby nie trzeba było wyjmować dziecka- wcale nie jest tak
                znowu ciężko. Pomyśl, czy nie mozesz tego zrobić podobnie. A w nosidełku nie
                powinno się nosić dziecka zbyt długo z wielu powodów, również zdrowotnych- to
                przecież nie jest naturalna pozycja dla malucha i po pewnym czasie zaczyna
                obciążać kręgosłup. Na pewno w każdym razie zaczekałabym z jego używaniem
                jeszcze z miesiąc.
        • mgg1 czesc grochalcia 02.05.05, 16:22
          ja tez mam nosidelko i zrobilismy probe wczoraj...malemu tez lata glowka i
          stwierdzilam, ze to za duze ryzyko... tym bardziej, ze widze jak maly sie w tym
          meczy...na opakowaniu pisze od pierwszych tygodni..ach ten marketing...
          ja poczekam jeszcze , nie bede meczyc malzucha..glowka i tak tonie i malo, co
          ja widac...poczekam przynajmnie 2-4 tygodni...a na razie maxi-cosi, chociaz w
          tym tez malyemu niezbyt dobrze...jakis taki polamamny w tym siedzi...

p.s. zdjecia piekne, ja tez chetnie sie pochwale, tylko musze znalezc troszke
          czasu...dzieki, calusy G. i Oskar - Tuptus
        • jakw Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 22:23
          Może tak tragicznie nie jest.
          Widziałam takie chusty do noszenia niemowlaków. Dziecko w nich jest bodaj w
          pozycji poziomej i się chyba nadaje dla takich maluszków. Widziałam też
          nosidełka firmy Baby Bjorn. W reklamówce mam napisane, że nadają się dla
          maluszków od 3.5 kg. Mają wygodny system noszenia, wygodnie się wkładają, Dosyć
          sztywną jest ta część, która jest za plecami i za główką maluszka. I jeszcze
          jakieś paseczki czy coś w tym stylu, żeby można było to dostosować do noworodka.
          Więc myślę, żeby mogłyby się nadawać - może nie na jakiś potwornie długi
          spacer, ale zawsze to już coś. W końcu przecież nosisz je na rękach z
          podtrzymywaniem główki. A jak dziecko trzyma już dobrze główkę, można je wsadzić
          tak, żeby plecami było do mamy/taty i mogło oglądać świat. Tylko tanie to to nie
          jest sad(.
    • tropikalna Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 18:18
      Cześć grochalciusmile
      Ja mieszkam na III piętrze, jestem po cesarce więc mowy nie ma o znoszeniu i
      wnoszeniu wózka.Mąż pracuje całymi dniami i często bywa tak, że siedzę w domu 5
      dni bez wychodzenia...
      Można dostać kręćka...
      Staram się wtedy codziennie małą wietrzyć przy otwartym oknie, żeby choć trochę
      łyknęła świeżego powietrza, a jak ładnie to na balkon(mam bardzo mały niestety)
      wystawiam krzesełko i na krzesełku małą w nosidel. Osłaniam od wiatru i sobie
      leży troszkę.
      Ale mimo wszystko nie ma jak spacery w trójkę...smile

POzdrawiam cieplutko
      Beata
      • nadianka7 Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 22:01
        A ja polecam Ci nosidełko firmy BabyBjorn.Jest rewelacyjne.Bardzo łatwo włożyć
        do niego dziecko, jak również je wyjąć.Dzieciątko może być noszone przodem do
        mamy - opcja dla takich maluchów, jak Twój, który pewnie jeszcze nie tak bardzo
        jest zainteresowany otaczającym światem - oraz przodem do świata. Jeśli nosi
        się dziecko przodem do siebie, to nosidło można tak zapiąć, że chroni ono
        główkę, dzięki czemu nie lata ona na wszystkie strony. Nosidło jest super -
        wygodne także dla mamy.Nie ma to jak szwedzka konstrukcja!Jedyny mankament
        tego "urządzenia" to cena - w Smyku w Warszawie kosztuje 299zl.Ja
        zainwestowałam i nie żałuję.Chodzimy tak z moją 4,5-mies. córeczką na zakupy.
        Myślę, że jak będziesz wychodzić ze swoim maleństwem na godzinkę dziennie z
        nosidłem, to mu nie zaszkodzisz.Dużo gorsze wydaje mi się siedzenie kilka dni w
        domu!Pozdrawiam.
    • sylwia7611 Re: od kiedy nosidełko??? 02.05.05, 22:14
      Hej!
      Ja również zaliczam się do mam mieszkających na 4 piętrze smile))
      Mąż pracuje od rana do wieczora wink))
      Wózek jest w piwnicy a ja małą znoszę w wkładce do wózka wink)) i wyjeżdzamy wink
      Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie siedzenia z małą w domu cały dzień gdyż ona
      spi w dzień tylko na dworze i to jadąc aż nie zaśnie głęboko smile) czyli
      werandowanie odpada wink)) Mi takie spacery też dobrze zrobia bo trzeba zrzucić
      zbędne kilogramki wink)) także codzień spacerujemy od 3-4 godz.wink))))))) no
      chyba że strasznie leje to męczymy sie w domu wink)))
    • aniammt Re: od kiedy nosidełko??? 03.05.05, 13:54
      ja tez przychylam sie do opinii o nosidelku baby bjorn. Jest rewelacyjne. Synka
      zaczelismy nosic jak mial niecale 2 miesiace. Pierwsza próbę zrobiliśmy w domu
      i maly plakal bardzo po kilku minutach, oswajal sie z nosidelkiem przez
      tydzien. Potem nie bylo juz problemu. Bardzo je polubil i lubi do dzis.
      • grochalcia Re: od kiedy nosidełko??? 03.05.05, 14:43
        Dziekuje dziewczyny!!! ja tez sobie nie wyobrazam siedzenia przez 4 dni w
        domku..mysle, ze zeobimy probe z nosidlem. Nie bede przeciez spacerowac z
        dzieckiem godzinami, chodzi o wyjscie do sklepu na przyklad. Ale odczekam
        jeszcze z 2-3 tygodnie, zeby troszke podrosl, jak radzicie. \
        a ja musze puscic kolejny post, bo mam kolejny problem((((ach, ciezko byc mloda
        mama...Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka