kilineczka 11.05.05, 13:13 Witajcie Mój synek strasznie nie lubi jeść kaszek. Nie wiem co oprócz nich można jeszcze mu podać na kolacje. Może wy macie jakieś pomysły i same tak robicie? Proszę o rady Pozdrawiam Kasia i Wiktuś Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 18:55 up!ważne dla mnie. proszę o rady bo mi dzieciak się stresuje i ja Odpowiedz Link Zgłoś
bioo Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 21:11 ja tez zainteresowana jetem, bo dje najczesciej .... zupkę , potem kapiel i cycus na dobranoc :o) Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 21:31 Do wyboru: *jajecznica na parze z pieczywem *kanapki z wędliną, białym serem, żółtym serem *omlet *placuszki, racuszki smażone na teflonie bez tłuszczu *ryż/makaron z jogurtem i truskawkami *ryż z duszonym jabłkiem z cynamonem *pierogi z serem To wszystko mój synek popija 200ml mleka Odpowiedz Link Zgłoś
kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:27 Hej dziękuje Wam za propozycje Mam tylko jedno pytanie: jak robisz jajko na parze? tzn wlewasz żółtko do... i co dalej. Dzisiaj próbowałam zrobić mu ale nie wyszło było jakieś nie dobre, ble mi nie smakowało. I jak omleciki i racuszki? tak jak dla dorosłych? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:33 *jajecznica Gotujesz wodę, nakrywasz garnek talerzykiem, rozpuszczasz trochę masła i jak się rozgrzeje to wbijasz jajko i mieszasz aż się zetnie. Wychodzi pyszna! *omlet 2 żółtka, ubita piana, łyżka mąki, na chwilę na patelnię i potem na 10 minut do nagrzanego piekarnika *placuszki szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mleka łyżeczka masła jajko 15g cukru starte jabłko Mieszasz (masło trzeba rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku) i kładziesz łyżką na rozgrzaną patelnię, podaję posypane cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:38 Dziekuję Ci baaaaardzo za przepisy Co do jajecznicy to podajesz jajko całe czy tylko żółtko-to tak kwoli ścisłosci a do placuszków to dajesz krowie mleko i smazysz na teflonie tylko czy na jakimś tłuszczu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:45 Mój synek ma już 13m, ale odkąd skończył 11m je jajecznicę z całego jajka. Z samego żółtka była nie za dobra Do roku do naleśników (o nich zapomniałam! naleśniki z nadzieniem z deserku) i placuszków dodawałam mleko modyfikowane, teraz już zwykłe, w końcu to malutkie ilości. Naleśniki, omlety i placuszki smażę na patelni teflonowej bez żadnego tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasia04 Moje propozycje .... 11.05.05, 21:33 jajeczko na miękko z bułeczką, serek Bakuś z bułeczką lub bez, ser biały ze śmietanką, może też być jakaś kanapeczka z wędliną,banan. polecam. Mój synek lubi zwłaszcza jajeczko na miękko. pozdrawiam Asia mama Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
kilineczka Re: Moje propozycje .... 11.05.05, 22:21 Hej Mam pytanie:czy niemowlaki moga jeść jajko na miękko? gdzies słyszałam, że to grozi ewentualnym zatruciem salmonelli i lepiej aby kobiety w ciąży i małe dzieciaczki nie jadły jaj na miękko- bo po co maja być chore. Co o tym sądzisz? A co jedzą na sniadanie? podobnie jak wieczorkiem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasia04 Re: Moje propozycje .... 14.05.05, 00:51 witam, Wiesz wydaje mi się, że jeśli gotujesz jajko w końcu w temp. 90% to wszystkie potencjalne pałeczki salmonelli powinny skończyć swoje zycie. Z tego co ja wiem własnie, aby uniknąc salmonelli zaleca sie sparzanie jaj chociazby w przemysle cukierniczym. A jajeczko dobra rzecz, musze przyznać, że przy okazji nawet ja zaczęłam sobie przypominać smak jajka na miękko. Na śniadanko rzeczywiście podobnie jak na kolacje. Ostatnio dodałam tu jeszcze plecany przez kolezankę (w odp. na twoje pytanie) ryż z jabłkami. Tez Jasiowi b. smakowało. pozdrawiam Asia mama Jasia ><> kilineczka napisała: > Hej Mam pytanie:czy niemowlaki moga jeść jajko na miękko? gdzies słyszałam, ż > e to grozi ewentualnym zatruciem salmonelli i lepiej aby kobiety w ciąży i małe > dzieciaczki nie jadły jaj na miękko- bo po co maja być chore. Co o tym sądzisz > ? > A co jedzą na sniadanie? podobnie jak wieczorkiem? > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasia04 Ps. 14.05.05, 00:53 Ach .. zapomniałam też napisać, że Bakoma oprócz słynnych Bakusiów ma też jogurt bakus w takim długim smukłym opakowaniu, też dobry. Asia mama Jasia ><> Odpowiedz Link Zgłoś
kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 14.05.05, 20:56 Witam Musze szybko donieść, że synkowi równiez zasmakował ryż z jabłkiem. Jutro mam w planach zrobić racuszki A z tych smutniejszych rzeczy to jak mu podałam dwa dni temu jajeczko całe na kolacje to (tak mi się wydaje, że od tego) to po dwóch godzinach obudził sie z bólem brzuszka((( Plakał biedak, kurczył nóżki i miał brzuszek twardy Myslę, że może dla niego to jeszcze za wcześnie na całe jajko. Wcześniej jak jadł samo żółtko to nic nie było mu. Pozdrawiam Kasia i Wiktuś Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 14.05.05, 21:35 Witaj! Ja samże jajko na patelni na malutkiej ilości masełka. A moja gwiazda je również paróweczki na ciepło, ostatnio jadła też sałatkę (robie bez selera bo jest uczulona i bez ogórków kiszonych) i bardzo jej smakowała a nawet ostatnio jak jadłam kolacje dałam jej spróbować wędzoną makrele i też jej bardzo smakowała. Asia, mama 11 mieisecznej Natalki i bąbla12 tc Odpowiedz Link Zgłoś