Dodaj do ulubionych

Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kaszki?

11.05.05, 13:13

Witajciesmile Mój synek strasznie nie lubi jeść kaszek. Nie wiem co oprócz nich można jeszcze mu podać na kolacje. Może wy macie jakieś pomysły i same tak robicie? Proszę o rady
Pozdrawiam
Kasia i Wiktuś
Obserwuj wątek
    • kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 18:55

up!ważne dla mnie. proszę o rady bo mi dzieciak się stresuje i ja wink
      • bioo Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 21:11
        ja tez zainteresowana jetem, bo dje najczesciej .... zupkę , potem kapiel i
        cycus na dobranoc :o)
    • malilka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 21:31
      Do wyboru:
      *jajecznica na parze z pieczywem
      *kanapki z wędliną, białym serem, żółtym serem
      *omlet
      *placuszki, racuszki smażone na teflonie bez tłuszczu
      *ryż/makaron z jogurtem i truskawkami
      *ryż z duszonym jabłkiem z cynamonem
      *pierogi z serem

To wszystko mój synek popija 200ml mleka
      • kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:27
        Hejsmile dziękuje Wam za propozycjesmile
        Mam tylko jedno pytanie: jak robisz jajko na parze? tzn wlewasz żółtko do... i co dalej. Dzisiaj próbowałam zrobić mu ale nie wyszłosad było jakieś nie dobre, ble mi nie smakowało. I jak omleciki i racuszki? tak jak dla dorosłych?
        pozdrawiam
        • malilka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:33
          *jajecznica
          Gotujesz wodę, nakrywasz garnek talerzykiem, rozpuszczasz trochę masła i jak
          się rozgrzeje to wbijasz jajko i mieszasz aż się zetnie. Wychodzi pyszna!

*omlet
          2 żółtka, ubita piana, łyżka mąki, na chwilę na patelnię i potem na 10 minut do
          nagrzanego piekarnika

*placuszki
          szklanka mąki pszennej
          pół szklanki mąki kukurydzianej
          0,5 szklanki mleka
          łyżeczka masła
          jajko
          15g cukru
          starte jabłko

Mieszasz (masło trzeba rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku) i kładziesz
          łyżką na rozgrzaną patelnię, podaję posypane cukrem pudrem
          • kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:38
            Dziekuję Ci baaaaardzo za przepisysmile
            Co do jajecznicy to podajesz jajko całe czy tylko żółtko-to tak kwoli ścisłosciwink
            a do placuszków to dajesz krowie mleko i smazysz na teflonie tylko czy na jakimś tłuszczu?
            pozdrawiam
            • malilka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 11.05.05, 22:45
              Mój synek ma już 13m, ale odkąd skończył 11m je jajecznicę z całego jajka. Z
              samego żółtka była nie za dobra sad
              Do roku do naleśników (o nich zapomniałam! naleśniki z nadzieniem z deserku) i
              placuszków dodawałam mleko modyfikowane, teraz już zwykłe, w końcu to malutkie
              ilości.
              Naleśniki, omlety i placuszki smażę na patelni teflonowej bez żadnego tłuszczu.
    • jasia04 Moje propozycje .... 11.05.05, 21:33
      jajeczko na miękko z bułeczką, serek Bakuś z bułeczką lub bez, ser biały ze
      śmietanką, może też być jakaś kanapeczka z wędliną,banan.
      polecam. Mój synek lubi zwłaszcza jajeczko na miękko.
      pozdrawiam
      Asia mama Jasia
      • kilineczka Re: Moje propozycje .... 11.05.05, 22:21
        Hejsmile Mam pytanie:czy niemowlaki moga jeść jajko na miękko? gdzies słyszałam, że to grozi ewentualnym zatruciem salmonelli i lepiej aby kobiety w ciąży i małe dzieciaczki nie jadły jaj na miękko- bo po co maja być chore. Co o tym sądzisz?
        A co jedzą na sniadanie? podobnie jak wieczorkiem?
        pozdrawiam
        • jasia04 Re: Moje propozycje .... 14.05.05, 00:51
          witam,
          Wiesz wydaje mi się, że jeśli gotujesz jajko w końcu w temp. 90% to wszystkie
          potencjalne pałeczki salmonelli powinny skończyć swoje zycie.
          Z tego co ja wiem własnie, aby uniknąc salmonelli zaleca sie sparzanie jaj
          chociazby w przemysle cukierniczym.
          A jajeczko dobra rzecz, musze przyznać, że przy okazji nawet ja zaczęłam sobie
          przypominać smak jajka na miękko.smile
          Na śniadanko rzeczywiście podobnie jak na kolacje. Ostatnio dodałam tu jeszcze
          plecany przez kolezankę (w odp. na twoje pytanie) ryż z jabłkami. Tez Jasiowi
          b. smakowało.
          pozdrawiam
          Asia mama Jasia ><>

kilineczka napisała:

> Hejsmile Mam pytanie:czy niemowlaki moga jeść jajko na miękko? gdzies słyszałam,
          ż
          > e to grozi ewentualnym zatruciem salmonelli i lepiej aby kobiety w ciąży i
          małe
          > dzieciaczki nie jadły jaj na miękko- bo po co maja być chore. Co o tym
          sądzisz
          > ?
          > A co jedzą na sniadanie? podobnie jak wieczorkiem?
          > pozdrawiam
        • jasia04 Ps. 14.05.05, 00:53
          Ach .. zapomniałam też napisać, że Bakoma oprócz słynnych Bakusiów ma też
          jogurt bakus w takim długim smukłym opakowaniu, też dobry.
          Asia mama Jasia ><>
    • kilineczka Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 14.05.05, 20:56

Witamsmile Musze szybko donieść, że synkowi równiez zasmakował ryż z jabłkiem. Jutro mam w planach zrobić racuszkismile A z tych smutniejszych rzeczy to jak mu podałam dwa dni temu jajeczko całe na kolacje to (tak mi się wydaje, że od tego) to po dwóch godzinach obudził sie z bólem brzuszkasad((( Plakał biedak, kurczył nóżki i miał brzuszek twardysad Myslę, że może dla niego to jeszcze za wcześnie na całe jajko. Wcześniej jak jadł samo żółtko to nic nie było mu.
      Pozdrawiam
      Kasia i Wiktuś
      • joanna1982 Re: Co na kolacje dla 11 miesięczniaka oprócz kas 14.05.05, 21:35
        Witaj!
        Ja samże jajko na patelni na malutkiej ilości masełka.
        A moja gwiazda je również paróweczki na ciepło, ostatnio jadła też sałatkę
        (robie bez selera bo jest uczulona i bez ogórków kiszonych) i bardzo jej
        smakowała a nawet ostatnio jak jadłam kolacje dałam jej spróbować wędzoną
        makrele i też jej bardzo smakowała.
        Asia, mama 11 mieisecznej Natalki i bąbla12 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka