Dodaj do ulubionych

objaw zachoszacego słońca

28.05.05, 18:01
czy ktoś może mi wytłumaczyć na czym polega schorzenie, które objawia się
tzw. zachodzącym słońcem u dziecka?Lekarze podejrzewaja u mejego dziecka tą
chorobę ale żaden nie wytłumaczył mi co to jest, skąd się bierze jaka jest
tego przyczyna?Czy wysoki poziom bilirubiny utrzynujący się długo u noworodka
mógł mieć wpływ na uszkodzenie układu nerwowego, a może duża dawka
znieczulenia zewnątrzoponowego podczas porodu proszę napiszcie co wiecie o
tej chorobie
Obserwuj wątek
    • ulapod Re: objaw zachoszacego słońca 28.05.05, 18:25
      Objaw zachodzącego słońca

dr Piotr Albrecht 24-06-2004, ostatnia aktualizacja 24-06-2004 13:26

Pediatra badający moją siedemnastomiesięczną córkę stwierdził u niej "objaw zachodzącego słońca" i skierował nas do neurologa. Po dwóch kolejnych wizytach u specjalisty okazało się, że Ula rozwija się prawidłowo, a badania neurologiczne nie wykazały niczego nieprawidłowego. Skąd więc u niej objaw? Co może być jego przyczyną, jaki bywają skutki? Czy powinnam przeprowadzić dalsze badania?

Objaw zachodzącego słońca" to objaw neurologiczny polegający na tym, że gdy dziecko patrzy na wprost ma źrenice częściowo przesłonięte przez dolną powiekę, a nad źrenicą widoczny jest rąbek białkówki nieprzykryty górną powieką. Jeśli nie towarzyszą temu inne niepokojące objawy neurologiczne, takie jak wzmożone lub obniżone napięcie mięśniowe, bardzo nasilone i nieustępujące odruchy noworodkowe, niepokój lub apatia, asymetryczne układanie się, opóźnienie rozwoju psychoruchowego, a USG przezciemiączkowe wykluczyło wodogłowie, nie powinna się Pani martwić.

Prawdopodobnie córeczka ma taką urodę, jak inni skośne oczy czy wystający nos. Proszę się więc tym zbyt nie przejmować, na ogół objaw ten z wiekiem znika. Myślę też, że nie ma potrzeby męczyć dziecka dalszymi badaniami. Proszę uważnie obserwować małą i jeśli wstąpi u niej któryś z dodatkowych objawów, to powinna Pani zgłosić się z nią do specjalisty.
    • osmag Re: objaw zachoszacego słońca 28.05.05, 18:33
      Niestety wysoki poziom bilirubiny może mieć wpływ na układ nerwowy. Przede
      wszystkim dziecko powinno być pod opieką neurologa i tylko on po badaniach może
      powiedzieć czy wszystko jest w pożądku. Zdecydowanie nie ta droga ma rozwiać
      wątpliwości.Jak wygląda rowój psychoruchowy dziecka?
      • kaja271 Re: objaw zachoszacego słońca 28.05.05, 18:51
        dziecko ma 4,5 miesiąca próbuje już siadać, trzyma sobie sama butelkę z
        mleczkiem, śmieje się, gaworzy, próbuje mówić. Czy badanie USG ciemiączka może
        jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć ta chorobę?Czy to jest choroba
        genetyczna czy nabyta?Robiłam genetyczne badania USG w ciązy i wszystko było
        ok.Co powinno mnie zaniepokoić u dziecka?
        • galela Re: objaw zachoszacego słońca 28.05.05, 19:13
          Mnie uczyli w szkole (pedagogika specjalna) , że objaw zachodzącego słońca
          występuje przy wodogłowiu. Ale twoje dziecko może też mieć taką urodę. Warto to
          sprawdzić i ew, podjąć leczenie, z wodogłowiem da się żyć tylko trzeba szybko
          działać.
          • katiawro Re: objaw zachoszacego słońca 28.05.05, 22:14
            ten objaw wystepuje rowniez przy wodoglowiu pokrwotocznym- np jesli dziecko
            mialo wylewy do komor bocznych mozgu (moja mala ma takie).USG glowy jest b
            wazne.Mojej malej tez utrzymywala sie zoltaczka i to wlasnie przez te
            wylewy.Ogolnie to nic strasznego, trzeba tylko dziecko rehabilitowac ale o tym
            decyduje neurolog.Zobacz rowniez czy dziekcu nadmiernie obwod glowki nie
            przybyl- ma byc niby do 3cm /m-c.Pozdrawiam
            ps. przy wylewach dokonuje sie inaczej szczepien wiec zalatw sobie szybciutko
            usg i napisz jak potoczyly sie Wasze losy!
    • osmag Re: objaw zachoszacego słońca 29.05.05, 09:58
      Przede wszystkim lekarz. Zaniepokoić powinno opóźnienie w rozwoju
      psychomotorycznym, zbyt duży przyrost głowy. Często to nie jest objaw
      zachodzącego słońca tylko przy zwiększonym napięciu dziecko nie mogąć ściągnąć
      brody w dół ciągnie gałkami ocznymi i wtedy wygląda to podobnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka