Dodaj do ulubionych

ssanie paluszkow

01.06.05, 15:02
Moze ktos mi powie co robic z maluchem ktory bardzo, ale bardzo ssie
paluszki. Jest caly czas na cycu, bez smoczka, widzialam post o odzwyczajaniu
od smoczka a paluszki? On sam siebie w koncu zje...
Obserwuj wątek
    • katklos Re: ssanie paluszkow 01.06.05, 15:09
      A ile miesięcy ma Twoj Maluszek? Nie chce smoczka? Z moim tak włąśnie było -
      smoczek był be, za to paluszki.... jak najbardziej. Myśleliśmy, ze to moze przy
      okazji ząbkowania, że poznaje swoje ciało... a skutek jest taki, ze ma 16 mcy i
      nadal z upodobaniem ssie palce. Nie mam żadnego pomysłu na odzwyczajenie,
      upominanie nie skutkuje (a wręcz przeciwnie ssie jeszcze bardziej), wyjmuję mu
      palce bez słowa i czekam co dalej...
      • monia72 Re: ssanie paluszkow 01.06.05, 15:11
        Maly ma 7,5 mca i tez myslelismy, ze zabki... Ale sa dwie jedynki, nagle i bez
        problemow no i paluszki tez sa
        • katklos Re: ssanie paluszkow 01.06.05, 15:18
          No to witam w klubiesmile) Nasz ssie dwa środkowe palce - w kazdej "wolnej "
          chwili lądują w buzi, proszenie o ich wyjęcie kończy sie pokazowym wyjęciem (z
          szatańskim uśmieszkiemsmilena całe 3 sekundy...po czym wracają. Naprawde nie wiem
          kiedy z tego zrezygnuje i jak to wpłynie na jego zgryz... pozdrawiam, Kasia.
          • fiola1 Re: ssanie paluszkow 02.06.05, 11:54
            moj synek ma pol roku i niestety ssie kciuka,zaczal 2 miesiace temu, wyszly mu
            zabki jak mial 5 miesiecy ale to nadal trwa usypia tak i nawet w nocy doi tego
            paluszka help!!!
            • aniasia Re: ssanie paluszkow 02.06.05, 12:02
              MóJ synek ssie kciuka tak aż słychać mlaskanie! Przy okazji zakrywa sobie twarz
              resztą palcy, śmiesznie to wygląda. Ale tak serio, to jakie mogą być skutki
              takiego namiętnego ssania paluszków?
              • monia72 pomocy! 02.06.05, 12:50
                Jak na razie to duzo jest nas ktore maja taki problem. A gdzie pomoc?...
                Konsekwencje - rozne. No ale np. krzywy zgryz, krzywe paluszki...
                • gosiagrzes1 Ach te paluszki 02.06.05, 13:02
                  Dziewczyny, nie martwcie sie. Z tego co sie naczytałam lepsze jest gdy dziecko
                  ssie paluszki aniżeli smoczek. POdobno paluszkowcom szybciej szybciej mija
                  odruch ssania niz smoczkowcom. Moj brzdąc był uzależniony od smoka - i byc może
                  jeszcze jest- ale walcze z tym. Wydaje mi sie macie łatiwejsze noce, bo gdy
                  maluch chce possac to wkłada paluch i tyle, a smoczek?? Musiałam wstac i
                  włozyc, i tak kilka razy w ciagu nocy. Pozdrawiam.
    • justyna_28 Re: ssanie paluszkow 02.06.05, 15:32
      Moja młodsza ma niecałe 3 tygodnie i ssie całe piąstki, więc wtedy daje cyca,
      natomiast starsza ssie kciuka juz 3,5 roku. Na szczęście coraz mniej, ale zgryz
      jest juz krzywy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka