monia72 01.06.05, 15:02 Moze ktos mi powie co robic z maluchem ktory bardzo, ale bardzo ssie paluszki. Jest caly czas na cycu, bez smoczka, widzialam post o odzwyczajaniu od smoczka a paluszki? On sam siebie w koncu zje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katklos Re: ssanie paluszkow 01.06.05, 15:09 A ile miesięcy ma Twoj Maluszek? Nie chce smoczka? Z moim tak włąśnie było - smoczek był be, za to paluszki.... jak najbardziej. Myśleliśmy, ze to moze przy okazji ząbkowania, że poznaje swoje ciało... a skutek jest taki, ze ma 16 mcy i nadal z upodobaniem ssie palce. Nie mam żadnego pomysłu na odzwyczajenie, upominanie nie skutkuje (a wręcz przeciwnie ssie jeszcze bardziej), wyjmuję mu palce bez słowa i czekam co dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
monia72 Re: ssanie paluszkow 01.06.05, 15:11 Maly ma 7,5 mca i tez myslelismy, ze zabki... Ale sa dwie jedynki, nagle i bez problemow no i paluszki tez sa Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: ssanie paluszkow 01.06.05, 15:18 No to witam w klubie) Nasz ssie dwa środkowe palce - w kazdej "wolnej " chwili lądują w buzi, proszenie o ich wyjęcie kończy sie pokazowym wyjęciem (z szatańskim uśmieszkiemna całe 3 sekundy...po czym wracają. Naprawde nie wiem kiedy z tego zrezygnuje i jak to wpłynie na jego zgryz... pozdrawiam, Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
fiola1 Re: ssanie paluszkow 02.06.05, 11:54 moj synek ma pol roku i niestety ssie kciuka,zaczal 2 miesiace temu, wyszly mu zabki jak mial 5 miesiecy ale to nadal trwa usypia tak i nawet w nocy doi tego paluszka help!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniasia Re: ssanie paluszkow 02.06.05, 12:02 MóJ synek ssie kciuka tak aż słychać mlaskanie! Przy okazji zakrywa sobie twarz resztą palcy, śmiesznie to wygląda. Ale tak serio, to jakie mogą być skutki takiego namiętnego ssania paluszków? Odpowiedz Link Zgłoś
monia72 pomocy! 02.06.05, 12:50 Jak na razie to duzo jest nas ktore maja taki problem. A gdzie pomoc?... Konsekwencje - rozne. No ale np. krzywy zgryz, krzywe paluszki... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiagrzes1 Ach te paluszki 02.06.05, 13:02 Dziewczyny, nie martwcie sie. Z tego co sie naczytałam lepsze jest gdy dziecko ssie paluszki aniżeli smoczek. POdobno paluszkowcom szybciej szybciej mija odruch ssania niz smoczkowcom. Moj brzdąc był uzależniony od smoka - i byc może jeszcze jest- ale walcze z tym. Wydaje mi sie macie łatiwejsze noce, bo gdy maluch chce possac to wkłada paluch i tyle, a smoczek?? Musiałam wstac i włozyc, i tak kilka razy w ciagu nocy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_28 Re: ssanie paluszkow 02.06.05, 15:32 Moja młodsza ma niecałe 3 tygodnie i ssie całe piąstki, więc wtedy daje cyca, natomiast starsza ssie kciuka juz 3,5 roku. Na szczęście coraz mniej, ale zgryz jest juz krzywy. Odpowiedz Link Zgłoś