Dodaj do ulubionych

kiedy ma siedzieć?

04.06.05, 14:55
Mój synek za tydzień skończy 7mcy i jeszcze sam nie siedzi nawet przez moment.
Potrafi przewracać się na brzuszek, turlać, próbuje raczkować ale zupełnie nie
jest zainteresowany samodzielnym siedzeniem. Jak go posadzę momentalnie się
przewraca i zaczyna pełzać na brzuszku albo próbuje raczkować. Mam wrażenie że
to przewracanie bardzo go bawi. Jak ma podparte plecki to oczywiście siedzi.
Proszę inne mamy żeby napisały kiedy ich dzieci zaczęły samodzielnie siedzieć
Obserwuj wątek
    • teotihuacan Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 16:23
      Dziecko samo czuje kiedy moze usiasc, stanac, itp. Jesli obraca sie i turla, a
      takze probuje raczkowac, wszystko jest ok. Nie martw sie! Ktoregos dnia sam
      usiadzie i cie tym zaskoczy.Mozesz pomoc mu sadzajac go w ciagu dnia opartego o
      poduszki, maly sam zacznie sie podciagac, tak bylo z moim synkiem.Pozdrawiam
      • lud_mila Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 16:30
        Nie wolno sadzać dziecka opartego o poduszki, skoro samo nie siada to znaczy,
        że nie jest na to gotowe. Mój synek był rehabilitowany z powodu obniżonego
        napięcia i wszyscy lekarze po kolei (meurolog, ortopeda) przypominali, żeby
        dziecka nie sadzać tylko poczekać aż samo usiądzie.
        • koralik12 Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 16:40
          nie sadzam go opartego o poduszki tylko w foteliku- siedzi wtedy pewnie, bawi
          się zabawkami albo nóżkami. synek jest bardzo mocny prawie od urodzenia trzymał
          główkę, myślę że nie zaczęłam za wcześnie go sadzać, ale jak chce go posadzić
          żeby chwilę siedział samodzielnie to wcale się nie stara utrzymać równowagę
          tylko wygląda jakby jak najszybciej chciał się znaleźć na brzuszku żeby próbować
          raczkowania
          • lud_mila Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 16:46
            Według mnie wszystko jest w porządku, ma jeszcze czas. Mój synek zaczął
            siedzieć nagle, w tym samym dniu ruszył na czworaka do przodu i z tej pozycji
            zaczął sam siadać, miał równo 8 miesięcy.
            • teotihuacan Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 16:56
              Opieranie dziecka o poduszki nie jest niczym zlym, takie cwiczenie zaleca sie na calym swiecie od
              ukonczenia trzeciego miesiaca zycia. Taki sposob na utrzymanie dziecka w pozycji posiedzacej jest
              najbezpieczniejszy. Nie wolno dziecka sadzac ¨powietrzu¨,podtrzymujac go, bo wtedy nie mogac
              utrzymac rownowagi, moze nadwyrezyc lub uszkodzic kregi. Nie wolno tez dziecka podciagac za rece
              jesli samo nie chce.
              Jesli dziecko lud_mily mialo jakis problem to napewno nie od opierania dziecka o poduszki, kazdy
              pediatra to potwierdzi.
              Pozdrawiam
              • lud_mila Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 17:00
                Moje dziecko nigdy nie było opierane o poduszki i oczywiście, że problem miało
                z innego powodu. Ale odwiedziliśmy kilku lekarzy w związku z tym i naprawdę
                wszyscy oni powtarzali, że nie wolno dziecka sadzać, ani opartego, ani tym
                bardziej "w powietrzu". Może w innych krajach panują inne poglądy smile
                • teotihuacan Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 17:25
                  Oczywiscie wszystkie wiemy, ze lekarze maja rozne opinie na temat sadzania, karmienia, itd.
                  dziecko oparte o poduszki w pozycji polsiedzacej (oczywiscie nie samo tylko pod okiem mamy) jest
                  bezpieczniejsze niz w foteliku samochodowym. Ja bylam przerazona gdy pierwszy raz posadzilam
                  miesiecznego synka w takim foteliku.
                  Nie wiem lud_milo czy slyszalas o wczesnej stymulacji niemowlat? Rowniez w POlsce. Takie delikatne,
                  najpierw pokazane przez lekarza cwiczenia bardzo pomagaja maluszkowi w rozwoju i wzmacnianiu
                  miesni. Juz wszyscy wiedza, ze w XXI wieku nie mozna dziecka polozyc i czekac az kiedys samo
                  wstanie. Dziecko tylko w pozycji lezacej jest slabe i bardziej narazone na wszelkie urazy.
                  Zapytaj dobrego pediatre.
                  • lud_mila Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 17:36
                    Dla mnie to już nie problem, mój synek już biega, ale swego czasu się martwiłam
                    i czytałam mnóstwo, odwiedzałam lekarzy i przyznam, że opowiadam się za opcją,
                    zgodnie z którą dziecko kładzione na podłodze samo zacznie do wszystkiego
                    dochodzić, do obracania, pełzania, raczkowania i w końcu chodzenia. Swojego
                    drugiego dziecka na pewno nie będę stymulować, wydaje mi się, że to
                    niepotrzebne, żeby nie powiedzieć szkodliwe, choć rozumiem, że możesz mieć inne
                    zdanie.
                    I też byłam przerażona jak widziałam swojego noworodka w foteliku samochodowym
                    i dlatego na początku podróże ograniczyłam do minimum, w domu fotelika nie
                    używałam.
    • mama_debiutantka Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 17:52
      moja mała w tym wieku ani nie siadał, ani nie siedziała (nawet podparta). za to
      pełzała i próbowała stawać przy meblach. usiadła i zaczęła raczkować na
      przełomie 8 i 9 m-ca a chodzić bez trzymanki - na początku maja (więc
      raczkowaniem się nie nacieszyła), czyli jak miała 9,5 m-ca. teraz to już prawie
      biega wink
      nie sadzałam, nie chodzikowałam, nie stawiałam, nie prowadzałam. nie mam
      też "pchacza", choć krzesło było przez bobasa w tym celu wykorzystywane
      • mama_szymka Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 19:16
        Każde dziecko rozwija sie indywidualnym tokiem i nie ma czegoś takiego
        jak "kiedy POWINNO..."
        My też chodzimy na rehabilitację i też nie pozwalaja nam sadzać dopóki sam nie
        usiądzie, mimio że siedzi pewnie bez podparcia. Jest to tłumaczone tym, ze
        dziecko które się sadza nie stara się usiaść gdyż ma ułatwione zadanie i przez
        to mimo rehabilitacji, może rozwijać się wolniej. NIe wiem czy to dotyczy tylko
        dzieci wymagających rehabilitacji.
        Najczęściej dziecko prawie równocześnie zaczyna raczkować i samodzielnie
        siadać, gdyż siada z pozycji czworakowej.
        Myśle jednak, ze podparcie o poduszki nie należy traktować jak siedzenie, bo
        dziecko się opiera i nie obciąża kręgosłupa.

teotihuacan - chyba należy rozróżnić stymulację dziecka w oparciu o ćwiczenia
        pokazane przez specjalistę od sadzania dziecka, które się chwieje.

Droga koralik12 lepiej nie sadzaj dziecka, jeśli jesteś zaniepokojona to poproś
        pediatrę o skierowanie do rehabilitanta, niech on zobaczy dziecko. Może
        wystarczy kilka rehabilitacji aby pomóc Twojemu dziecku.

Pozdarwaim serdecznie
        • juskapl Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 20:02
          moja mala tez jeszcze nie siedzi ale ma jeszcze na to czas bo skonczyla dopiero
          6 miesiecy,owszem pomagamy jej siadac bo podnosi glowke do przodu wystawia rece
          wtedy bardzo latwo ja pociagnac do siadania ale tzrymamy ja nie podpieramy itd
          bo jak sama siedzi to leci do przodu wiec ma jeszcze czas ,mojej kolezanki
          synek ma teraz prawie 8 miesiecy od polowy 5 mies.sam siedzi nic mu nie
          pomagali sam sie zaczal podnoasic,takze widzisz ze kazde dziecko rozwija sie po
          swojemusmile)pozdrowienia
          • grzalka Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 21:42
            Moi chłopcy skończa niedługo 8 m0cy (za 8 dni) i samodzielnie nie siedzą (tzn.
            Alek siada z raczkowania skośnie z podparciem, o tak:
            img280.echo.cx/img280/6387/aleksiedzi9lj.jpg )
            ale samodzielnie pozycji siedżacej nie utrzymuja, mimo, że obaj raczkukja, a
            Alek wstaje przy meblach.
            Ania za to siedziała sama jak miała niecałe 5 m-cy.
            Więc różnie bywa, jeśli się obraca i raczkuje to nie masz się czym martwicsmile)
            • damelia Re: kiedy ma siedzieć? 04.06.05, 22:18
              Ja ani mojej małej do niczego nie zmuszałam ani się nie przejmowałam,że się nie
              spieszy z niektórymi sprawami.15-tego skończy 10 miesięcy a siedzi sama dopiero
              od miesiąca.Pełza , turla się, lubi podtrzymywana stać na nóżkach...narazie
              tyle.waży 9,5kg, ma 4 ząbki.
              Każdy dzieciaczek inaczej.Przecież wszyscy ludzie są inni .Ci duzi i Ci mali!
              Pozdrawiam!

CZAS CZAS CZAS
    • koralik12 Re: kiedy ma siedzieć? 05.06.05, 10:12
      bardzo dziękuję wszystkim mamom za odpowiedzi
      Ala
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka