kretka77 14.07.05, 08:53 Hej dziewczyny, czy mogę mojemu 3miesięcznemu synkowi podać trochę rozcieńczonego soku jabłkowego? Chciałabym mu pomóc w robieniu częstszych kup (robi dwie wielkie w tygodniu). Jak go rozcieńczyć? Ile podać? Pomóżcie Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:00 Cześć, moja córcia piła soczek jabłkowy bardzo niechętnie. Ja rozcieńczałam pół na pół z przegotowaną wodą mineralną. Jesli twój synek nie będzie chciał pić soczku to daj mu herbatkę rumiankową, albo rumianek z koprem. To naprawde pomaga i co ważne obie herbatki można podawac już od 1 miesiąca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka77 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:02 Te herbatki pije już od dawna i coraz niechętniej. A ile tego soku podać i ile wody? 5 ml soku i 5 wody? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:07 Spróbuj od takich ilości i potem zwiększaj. Zobacz jak będzie reagował na ten soczek. Być może bedzie dla niego za bardzo rozcienczony i wtedy spróbuj 5ml wody i 10ml soku. Ja próbowałam różnych zestawień. Teraz moja córcia ma 11 miesięcy i pije prawie cały soczek w ciągu dnia (oczywiście jeszcze jej rozcieńczam) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 11:08 Tak własnie od 3 miesiaca życia. A poniżej pisza że dziecko moze żadko robić kupki..... no tak, ale jeśli się męczy to co?? Sok jabłkowy jest bardzo neutralny i napewno nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oli011 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:10 przepraszam, ale czy Twój pediatra nie mówił Ci, że takie dziecko może robić kupki nawet raz na 3 dni? Jeżeli nie jest to sucha, zbita kupka, tylko normalna i duża to uważam, że nie masz czym się przejmować. Moja Mała też robiła raz na dwa dni, po czym nagle samo jej się przestawiło na robienie codziennie. A dodam, że karmię butelką, więc cały czas dostaje ten sam pokarm. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka77 Re: sok jabłkowy, do oli011 14.07.05, 09:13 Tak, mówił, ale codziennie rano Antoś pręży się i puszcza bąki, a jak wycieram mu pupę to zawsze rano chusteczka jest żółta tak jakby nie mógł zrobić kupki, a później w ciągu dnia jest ok. Kupy są duże zielonkawo-żółte, o konsystencji musztardy lub rzadzsze, ale początek jest trochę "plastelinowy" Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
oli011 Re: sok jabłkowy, do oli011 14.07.05, 13:52 To faktycznie nie jest do końca dobrze. Moja Mała też ma kupki żółto-zielone i moja doktor mówiła o kupkach w ten sposób, że jeżeli dziecko jest pogodne, ładnie je i przybiera prawidłowo na wadze to nie ma się za bardzo co przejmować kupkami (ale wtedy pytałam się o kolor). Czy próbowałaś mu dawać może coś do picia jakiś koperek czy rumianek? Niektórzy mówią, że wystarczy dziecku dać trochę więcej wody do picia to podobno pomaga w pracy jelit, bo je przeczyszcza. Ale moja córcia nie toleruje ziółek, a wody też nie chce pić. Więc pozostaje nam tylko mleczko, chociaż próbuję jej dawać wodę, ale jest krzyk. W każdym razie nie poddaję się. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka77 Re: sok jabłkowy, do oli011 14.07.05, 15:17 Dziewczyny odważyłam się i podałam Antkowi soczek jabłkowy, 10ml soku + 10 ml wody. Wypił jak smok, a wcześniej herbatki rumiankowej za nic nie chciał. Kiedy może być reakcja na sok? Dajcie znać. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
qlerka Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:23 Podaję sok jabłkowy synkowi od tygodnia, czyli zaczęłam jak miał 3,5 m-ca. Młody też miał kłopoty z kupkami, robił codziennie, ale musiał dużo wysiłku włożyć w to całe parcie. Po podaniu soku poprawa była natychmiastowa, na pierwszy raz dałam mu 10 ml soku + 10 ml wody. Teraz dostaje 30 ml soku i 30 ml wody i mu w zupełności wystarcza. Wcześniej dostawał herbatkę rumiankową i czasami koperkową i nic to nie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka77 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 10:01 Jakiej firmy sok podałaś? bo na wszystkich jest od 5 miesiąca i trochę się boję. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 11:09 Spróbuj od klarownych soków bobovita lub hipp. Odpowiedz Link Zgłoś
qlerka Re: sok jabłkowy 14.07.05, 12:50 Podałam Hippa "Ze słodkich jabłek" Sok jest od 5 miesiąca, czyli jak skończy 4 m-ce to można podawać. Myślę, że 2 tyg nie robią wielkiej różnicy, z resztą sok podałam jak najbardziej za zgodą lekarza. Wszyskie oznaczenia na produktach dla dzieci są umowne, jak to mówi mój lekarz można podawać soki wcześniej byleby nie z kartonu Odpowiedz Link Zgłoś