Dodaj do ulubionych

sok jabłkowy

14.07.05, 08:53
Hej dziewczyny,
czy mogę mojemu 3miesięcznemu synkowi podać trochę rozcieńczonego soku
jabłkowego? Chciałabym mu pomóc w robieniu częstszych kup (robi dwie wielkie w
tygodniu). Jak go rozcieńczyć? Ile podać?
Pomóżcie
Aga
Obserwuj wątek
    • kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:00
      Cześć, moja córcia piła soczek jabłkowy bardzo niechętnie. Ja rozcieńczałam pół
      na pół z przegotowaną wodą mineralną. Jesli twój synek nie będzie chciał pić
      soczku to daj mu herbatkę rumiankową, albo rumianek z koprem. To naprawde pomaga
      i co ważne obie herbatki można podawac już od 1 miesiąca życia.
      • kretka77 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:02
        Te herbatki pije już od dawna i coraz niechętniej. A ile tego soku podać i ile
        wody? 5 ml soku i 5 wody?
        • kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:07
          Spróbuj od takich ilości i potem zwiększaj. Zobacz jak będzie reagował na ten
          soczek. Być może bedzie dla niego za bardzo rozcienczony i wtedy spróbuj 5ml
          wody i 10ml soku. Ja próbowałam różnych zestawień. Teraz moja córcia ma 11
          miesięcy i pije prawie cały soczek w ciągu dnia (oczywiście jeszcze jej rozcieńczam)
          • kretka77 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:10
            A kiedy zaczęłaś podawać ten sok?
            • kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 11:08
              Tak własnie od 3 miesiaca życia. A poniżej pisza że dziecko moze żadko robić
              kupki..... no tak, ale jeśli się męczy to co?? Sok jabłkowy jest bardzo
              neutralny i napewno nie zaszkodzi.
    • oli011 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:10
      przepraszam, ale czy Twój pediatra nie mówił Ci, że takie dziecko może robić
      kupki nawet raz na 3 dni? Jeżeli nie jest to sucha, zbita kupka, tylko normalna
      i duża to uważam, że nie masz czym się przejmować. Moja Mała też robiła raz na
      dwa dni, po czym nagle samo jej się przestawiło na robienie codziennie. A
      dodam, że karmię butelką, więc cały czas dostaje ten sam pokarm.
      • kretka77 Re: sok jabłkowy, do oli011 14.07.05, 09:13
        Tak, mówił, ale codziennie rano Antoś pręży się i puszcza bąki, a jak wycieram
        mu pupę to zawsze rano chusteczka jest żółta tak jakby nie mógł zrobić kupki, a
        później w ciągu dnia jest ok. Kupy są duże zielonkawo-żółte, o konsystencji
        musztardy lub rzadzsze, ale początek jest trochę "plastelinowy"
        Co Ty na to?
        • oli011 Re: sok jabłkowy, do oli011 14.07.05, 13:52
          To faktycznie nie jest do końca dobrze. Moja Mała też ma kupki żółto-zielone i
          moja doktor mówiła o kupkach w ten sposób, że jeżeli dziecko jest pogodne,
          ładnie je i przybiera prawidłowo na wadze to nie ma się za bardzo co przejmować
          kupkami (ale wtedy pytałam się o kolor). Czy próbowałaś mu dawać może coś do
          picia jakiś koperek czy rumianek? Niektórzy mówią, że wystarczy dziecku dać
          trochę więcej wody do picia to podobno pomaga w pracy jelit, bo je
          przeczyszcza. Ale moja córcia nie toleruje ziółek, a wody też nie chce pić.
          Więc pozostaje nam tylko mleczko, chociaż próbuję jej dawać wodę, ale jest
          krzyk. W każdym razie nie poddaję się.
          • kretka77 Re: sok jabłkowy, do oli011 14.07.05, 15:17
            Dziewczyny odważyłam się i podałam Antkowi soczek jabłkowy, 10ml soku + 10 ml
            wody. Wypił jak smok, a wcześniej herbatki rumiankowej za nic nie chciał. Kiedy
            może być reakcja na sok?
            Dajcie znać.
            Aga
    • qlerka Re: sok jabłkowy 14.07.05, 09:23
      Podaję sok jabłkowy synkowi od tygodnia, czyli zaczęłam jak miał 3,5 m-ca. Młody
      też miał kłopoty z kupkami, robił codziennie, ale musiał dużo wysiłku włożyć w
      to całe parcie. Po podaniu soku poprawa była natychmiastowa, na pierwszy raz
      dałam mu 10 ml soku + 10 ml wody. Teraz dostaje 30 ml soku i 30 ml wody i mu w
      zupełności wystarcza.
      Wcześniej dostawał herbatkę rumiankową i czasami koperkową i nic to nie dało.
      • kretka77 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 10:01
        Jakiej firmy sok podałaś? bo na wszystkich jest od 5 miesiąca i trochę się boję.
        Pozdrawiam
        Aga
        • kasiali2 Re: sok jabłkowy 14.07.05, 11:09
          Spróbuj od klarownych soków bobovita lub hipp.
        • qlerka Re: sok jabłkowy 14.07.05, 12:50
          Podałam Hippa "Ze słodkich jabłek"
          Sok jest od 5 miesiąca, czyli jak skończy 4 m-ce to można podawać. Myślę, że 2
          tyg nie robią wielkiej różnicy, z resztą sok podałam jak najbardziej za zgodą
          lekarza.
          Wszyskie oznaczenia na produktach dla dzieci są umowne, jak to mówi mój lekarz
          można podawać soki wcześniej byleby nie z kartonu wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka