Dodaj do ulubionych

podrórz z niemowlakiem

19.07.05, 16:38
Moj synek skonczyl miesiac.chciałabym pojechac z nim do rodzinki ale to
wymaga przejechania 550 km pociagiem Jak myslicie czy to nie zaszkodzi
malenstwu czekam na wasze opinie z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • kass1 Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:22
      Na twoim miejscu nie wybrałabym się w taką podróż. Taka długa podróż męczy i
      dorosłego, co dopiero takie maleństwo, które przede wszystkim potrzebuje
      spokoju a nie tłuczenia się w pociągu. Przecież może być gorąco, ludzie
      pootwierają wszędzie okna, nie wszyscy są wyrozumiali nawet dla takiego
      maciupeństwa. W sasiednim przedziale może ktoś kopcić papierochy, nie zawsze
      respektują zakaz palenia, a dym roznosi się wszędzie.
      Nie, ja nie jechałabym. A może rodzinka wybrałaby sie do Was w odwiedziny do
      maluszka?
    • inessa7 Re: podróż z niemowlakiem 19.07.05, 17:29
      Ja rowniez nie zaryzykowalabym podrozy pociagiem z takim malenstwem!!!!
    • wiolkak Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:33
      szczerze mówiąc gdybym miała się wybrać w podróż z takim maleństwem to chyba
      tylko za karę! chcemy pojechać z małą na wakacje nad morze i czekamy aż skończy
      6-7 miesięcy, zamierzamy jechać w nocy żeby przespała podróż i oczywiście
      samochodem, ale decyzja należy oczywiście do ciebie
    • aaasta Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:34
      mam podobna sytuacje. za miesiac jade do rodzicow. to tylko 200 km, samochodem
      rodzicow, w foteliku. co o tym sadzicie ?
      • wiolkak Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:38
        na pewno lepiej niż 550 pociągiem ale i tak sądze że dla maleństwa taka wyprawa
        jest bardzo męcząca, poza tym dziecko w tym wieku nie bardzo przepada za
        zmianami - lubi stabilizację, wiem bo nasza mała w tym wieku odchorowywała
        każdą najmniejszą nawet podróż mimo że lubi jeździć samochodem - w aucie ok,
        tylko później strasznie marudna i płaczliwa
    • dor.75 Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 18:22
      Wszystko zalezy czy będziesz jechała I czy II klasą, pospiesznym, osobowym itd.
      bo od tego zależy czas i komfort podróży dla Ciebie i dziecka. Wydaje mi się,
      ze nie ma co przesadzać ze zbytnią ostrożnością i nie ruszać się z domu zanim
      dziecko nie skończy roku. Warunki w których nie chciałybyśmy aby się znalazło
      dziecko to nie tylko pociąg, ale i ruchliwa ulica, niewietrzone metro, czy
      komunikacja miejska z przeciągami, więc nie sądze aby pociąg był jakimś baardzo
      szczególnym utrudnieniem. Dziecko może większośc podróży przespać. Można je
      przewinąc na kolanach albo w wózku. Kolej (przynajmniej kiedyć) oferowała
      możliwość rezerwacji przedziału dla matki z dzieckiem. Nie można też przesadzać
      z tym, ze należy zapewnić dziecku stabilizacje i komfort - podróż nie trwałaby
      tydzień, na pewno w sposób znaczący nie naruszy psychicznej równowagi dziecka.
      Ważny jest też spokój matki. Nie dajmy się dzieciom terroryzować.
      Pierwszą podróż (200 km, fakt, ze samochodem)z dzieckiem odbyliśmy w dniu, gdy
      synek kończył trzy tygodnie.Przeżył to znakomicie - cały czas spał, wybudzał
      się jedynie na ostatnich 5 km, gdy musieliśmy stac na światłach. Do tej pory
      jest cały i zdrowy i jazda samochodem działa na niego uspokajająco.
      Nie ma się co bać.
      Życzę powodzenia.Pzdrw.
    • happymix Re: podróż z niemowlakiem 20.07.05, 09:43
      Pociągiem nie jechałam nigdy z Córeczką, ale samochodem jechaliśmy po raz
      pierwszy w dłużsżą podróż (150 km) i Dominika całą drogę przespała. Jednak
      uważam, że pociągiem w tak daleką drogę trochę nie bardzo. Dzidzia się umęczy i
      Wy też. Poczekajcie jeszcze troszeczkę, aż Maleństwo podrośnie, po co
      ryzykować. Pozdrawiam
      • martazajac1 Re: podróż z niemowlakiem 20.07.05, 11:45
        Cała nasz podróz trwałaby 6,5 godziny Cztery godziny przejechalibysmy Intercity
        a 2,5 pospiesznym w przedziale dla matki z dzieckiem co niweluje tłumy
        ludzi.Waham sie cały czas, mam zamiar skonsultowac to z pediatra chyba jej
        opinia bedzie dla mnie decydujaca.
        • driadea Re: podróż z niemowlakiem 20.07.05, 11:52
          A ja bym pojechała.
          Jezdzę z córką do rodziny (450 km) i podróż za każdym razem wspominamy cudownie.
          Jeździmy pośpiesznym, w przedziale dla matki z dzieckiem. Moje dziecko (teraz to
          już duża panna, ma 21 m-cy) zawsze jest i było pogodne, niemarudzące,
          uśmiechnięte , a to ma wielkie znaczenie. Gdyby należała do grupy marudzących i
          wiecznie kwiczących dzieci, pewnie siedziałybyśmy wiecznie w domu...
          Miesięczne dziecko w zasadzie cały czas śpi, jest szansa, że prześpi podróż.
          Mama może wtedy odpocząć, poczytać, czy po prostu pogapić się przez okno.

Pozdrawiam, Aga
    • monee.1 Re: podrórz z niemowlakiem 20.07.05, 12:16
      Ja również jeździłam z Malutkim w przedziale dla matki z dzieckiem i nikt nam
      nie otwierał okien ani nie pchał się na głowę z bagażami.
      Jeździłam nawet z przesiadkami i nie był to zaden aż tak wielki problem, a już
      napewno nie zaszkodziło to dzieciakowi, wręcz przeciwnie do dziś dnia (a ma
      teraz 8 lat) jest to podróżnik uwielbiający wypady spontaniczne tak jak jego
      rodzice. Podobnie sprawa się ma z drugim moim synkiem, który ma 3 miesiące i
      odbył już parę podróży, z tym,że teraz mamy już samochód i jeździmy sobie w
      foteliku. Bez żadnej szkody dla zdrowia.
      Zależy co kto lubi. My nie możemy usiedzieć na miejscu i tymm samym zarażamy
      dzieci. A im to nie przeszkadza.
      Miłej podróży i udanego wypoczynku
    • mmala6 Re: podrórz z niemowlakiem 20.07.05, 12:27
      zalezy jakie dziecko.Ja z moim jak mial m-c to bym nie pojechalawinkale sa dzieci,
      ktorym generalnie wszystko jedno co sie dzieje, byle mama byla blisko.Moj
      niestety przez pierwsze trzy m-c byl dosc wrazliwy na wszelkie dodatkowe bodzce,
      zmiany itp i z pewnoscia taka podroz odbijala by sie na nim przez tydziensmile
      • jolgul Re: podrórz z niemowlakiem 25.07.05, 14:27
        Hej mamy, a w jakich to pociągach są przedziały dla mam z dzieckiem? Ja
        niedawno chcialam jechać do Szczecina z Warszawy i jedyne co mi pani w
        informacji poradziła, to wykupienie wszystkich miejscówek w przedziale bo nie
        ma specjalnych przedziałów dla mam z dzieckiem.
        • mamaolimai Re: podrórz z niemowlakiem 25.07.05, 14:58
          kiedyś w II klasie byly takie przedziały,ale może teraz coś zmieniło. Dawno nie
          jeżdziłam pociągiem.
    • aniarad1 Re: podrórz z niemowlakiem 25.07.05, 16:09
      Nie wybrałabym się z miesięcznym dzieckiem w taką podróż. Najlepiej przez
      pierwsze trzy miesiące być ostrożnym. Poza tym w pociągu bywają ludzie z
      infekcjiami, zdarzaja się przeciągi, i po trzecie chyba za dużo wrażeń jak dla
      takiego malca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka