martazajac1 19.07.05, 16:38 Moj synek skonczyl miesiac.chciałabym pojechac z nim do rodzinki ale to wymaga przejechania 550 km pociagiem Jak myslicie czy to nie zaszkodzi malenstwu czekam na wasze opinie z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kass1 Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:22 Na twoim miejscu nie wybrałabym się w taką podróż. Taka długa podróż męczy i dorosłego, co dopiero takie maleństwo, które przede wszystkim potrzebuje spokoju a nie tłuczenia się w pociągu. Przecież może być gorąco, ludzie pootwierają wszędzie okna, nie wszyscy są wyrozumiali nawet dla takiego maciupeństwa. W sasiednim przedziale może ktoś kopcić papierochy, nie zawsze respektują zakaz palenia, a dym roznosi się wszędzie. Nie, ja nie jechałabym. A może rodzinka wybrałaby sie do Was w odwiedziny do maluszka? Odpowiedz Link Zgłoś
inessa7 Re: podróż z niemowlakiem 19.07.05, 17:29 Ja rowniez nie zaryzykowalabym podrozy pociagiem z takim malenstwem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:33 szczerze mówiąc gdybym miała się wybrać w podróż z takim maleństwem to chyba tylko za karę! chcemy pojechać z małą na wakacje nad morze i czekamy aż skończy 6-7 miesięcy, zamierzamy jechać w nocy żeby przespała podróż i oczywiście samochodem, ale decyzja należy oczywiście do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
aaasta Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:34 mam podobna sytuacje. za miesiac jade do rodzicow. to tylko 200 km, samochodem rodzicow, w foteliku. co o tym sadzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 17:38 na pewno lepiej niż 550 pociągiem ale i tak sądze że dla maleństwa taka wyprawa jest bardzo męcząca, poza tym dziecko w tym wieku nie bardzo przepada za zmianami - lubi stabilizację, wiem bo nasza mała w tym wieku odchorowywała każdą najmniejszą nawet podróż mimo że lubi jeździć samochodem - w aucie ok, tylko później strasznie marudna i płaczliwa Odpowiedz Link Zgłoś
dor.75 Re: podrórz z niemowlakiem 19.07.05, 18:22 Wszystko zalezy czy będziesz jechała I czy II klasą, pospiesznym, osobowym itd. bo od tego zależy czas i komfort podróży dla Ciebie i dziecka. Wydaje mi się, ze nie ma co przesadzać ze zbytnią ostrożnością i nie ruszać się z domu zanim dziecko nie skończy roku. Warunki w których nie chciałybyśmy aby się znalazło dziecko to nie tylko pociąg, ale i ruchliwa ulica, niewietrzone metro, czy komunikacja miejska z przeciągami, więc nie sądze aby pociąg był jakimś baardzo szczególnym utrudnieniem. Dziecko może większośc podróży przespać. Można je przewinąc na kolanach albo w wózku. Kolej (przynajmniej kiedyć) oferowała możliwość rezerwacji przedziału dla matki z dzieckiem. Nie można też przesadzać z tym, ze należy zapewnić dziecku stabilizacje i komfort - podróż nie trwałaby tydzień, na pewno w sposób znaczący nie naruszy psychicznej równowagi dziecka. Ważny jest też spokój matki. Nie dajmy się dzieciom terroryzować. Pierwszą podróż (200 km, fakt, ze samochodem)z dzieckiem odbyliśmy w dniu, gdy synek kończył trzy tygodnie.Przeżył to znakomicie - cały czas spał, wybudzał się jedynie na ostatnich 5 km, gdy musieliśmy stac na światłach. Do tej pory jest cały i zdrowy i jazda samochodem działa na niego uspokajająco. Nie ma się co bać. Życzę powodzenia.Pzdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
happymix Re: podróż z niemowlakiem 20.07.05, 09:43 Pociągiem nie jechałam nigdy z Córeczką, ale samochodem jechaliśmy po raz pierwszy w dłużsżą podróż (150 km) i Dominika całą drogę przespała. Jednak uważam, że pociągiem w tak daleką drogę trochę nie bardzo. Dzidzia się umęczy i Wy też. Poczekajcie jeszcze troszeczkę, aż Maleństwo podrośnie, po co ryzykować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martazajac1 Re: podróż z niemowlakiem 20.07.05, 11:45 Cała nasz podróz trwałaby 6,5 godziny Cztery godziny przejechalibysmy Intercity a 2,5 pospiesznym w przedziale dla matki z dzieckiem co niweluje tłumy ludzi.Waham sie cały czas, mam zamiar skonsultowac to z pediatra chyba jej opinia bedzie dla mnie decydujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: podróż z niemowlakiem 20.07.05, 11:52 A ja bym pojechała. Jezdzę z córką do rodziny (450 km) i podróż za każdym razem wspominamy cudownie. Jeździmy pośpiesznym, w przedziale dla matki z dzieckiem. Moje dziecko (teraz to już duża panna, ma 21 m-cy) zawsze jest i było pogodne, niemarudzące, uśmiechnięte , a to ma wielkie znaczenie. Gdyby należała do grupy marudzących i wiecznie kwiczących dzieci, pewnie siedziałybyśmy wiecznie w domu... Miesięczne dziecko w zasadzie cały czas śpi, jest szansa, że prześpi podróż. Mama może wtedy odpocząć, poczytać, czy po prostu pogapić się przez okno. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
monee.1 Re: podrórz z niemowlakiem 20.07.05, 12:16 Ja również jeździłam z Malutkim w przedziale dla matki z dzieckiem i nikt nam nie otwierał okien ani nie pchał się na głowę z bagażami. Jeździłam nawet z przesiadkami i nie był to zaden aż tak wielki problem, a już napewno nie zaszkodziło to dzieciakowi, wręcz przeciwnie do dziś dnia (a ma teraz 8 lat) jest to podróżnik uwielbiający wypady spontaniczne tak jak jego rodzice. Podobnie sprawa się ma z drugim moim synkiem, który ma 3 miesiące i odbył już parę podróży, z tym,że teraz mamy już samochód i jeździmy sobie w foteliku. Bez żadnej szkody dla zdrowia. Zależy co kto lubi. My nie możemy usiedzieć na miejscu i tymm samym zarażamy dzieci. A im to nie przeszkadza. Miłej podróży i udanego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: podrórz z niemowlakiem 20.07.05, 12:27 zalezy jakie dziecko.Ja z moim jak mial m-c to bym nie pojechalaale sa dzieci, ktorym generalnie wszystko jedno co sie dzieje, byle mama byla blisko.Moj niestety przez pierwsze trzy m-c byl dosc wrazliwy na wszelkie dodatkowe bodzce, zmiany itp i z pewnoscia taka podroz odbijala by sie na nim przez tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
jolgul Re: podrórz z niemowlakiem 25.07.05, 14:27 Hej mamy, a w jakich to pociągach są przedziały dla mam z dzieckiem? Ja niedawno chcialam jechać do Szczecina z Warszawy i jedyne co mi pani w informacji poradziła, to wykupienie wszystkich miejscówek w przedziale bo nie ma specjalnych przedziałów dla mam z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolimai Re: podrórz z niemowlakiem 25.07.05, 14:58 kiedyś w II klasie byly takie przedziały,ale może teraz coś zmieniło. Dawno nie jeżdziłam pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniarad1 Re: podrórz z niemowlakiem 25.07.05, 16:09 Nie wybrałabym się z miesięcznym dzieckiem w taką podróż. Najlepiej przez pierwsze trzy miesiące być ostrożnym. Poza tym w pociągu bywają ludzie z infekcjiami, zdarzaja się przeciągi, i po trzecie chyba za dużo wrażeń jak dla takiego malca. Odpowiedz Link Zgłoś