Dodaj do ulubionych

długie trzymanie główki-3 tydzień

02.09.05, 19:29
kurcze ja sie cieszyłam że dziecko mi sie dobrze rozwija(naiwna)bo skoro na
brzuszku potrafi dosyc długo trzymac uniesiona główkę to jest ok ale przyszła
połozna i stwierdziła że koniecznie do neurologa bo jest niedobrze i sie
martwię czy komuś dzieciaczek tez sie tak zachowywał pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • majowka28 Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 02.09.05, 22:46
      Ja, a własciewie mój syn tez tak ma. Co prawda ma już prawie 7 tyg- ale bardzo
      wczęsnie trzymał główke. W pozycji leżącej na brzuszku nie wytrzymuje długo,
      ale jeśli już to zawsze ładnie podnosi łepek. Duzo lepiej to widac jak go
      trzymam do odbicia- a muszę to robic długo. Wtedy trzyma główke w pionie
      (oczywiście mu ją podtrzymuje bo wywija nią też na boki). Nie martwiłam się tym
      dotąd. Żaden lekarz tez mi na to nie zwrócił uwagi(mały ma kolki więc kilkusmile
      już go widziało). Jeżeli już to każy mówił że jest bardzo silny- co juz
      usłyszalam w 10 dobie na wizycie patronazowej. Jeśli się jednak wybierzesz do
      tego neurologa - to daj zna co Ci powiedział. Matki juz tak mają, że ich
      wzmozona czujnośc i miłośc do dzieci nie pozwala takich rzeczy bagatelizowac. I
      dobrze - bo czasem dla własnego spokoju i rozwiania wątpliwości (często
      przesadzonych - bo jak ktoś widząc niemowle przez 5 min może namieszac to juz
      sama wiesz). Ja - ale to ja- zastanowiłabym się jak się rozwija maluszek. Czy
      jest zdrowym , pogodnym dzieckiem? Jeśli tak - to nie martwiła bym sie na Twoim
      miejscu.
      Pozdrawiam.
      Maja+Adaś
    • muuunia Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 02.09.05, 23:25
      moje dziecko trzymało prosto główkę 12 godzin po porodzie. i tak mu zostało.
      położne piały z zachwytu jaki silny!!! nie przejmuj się, czasem niestety
      wymyślają jakieś głupoty żeby tylko zatruc matce pierwsze szczęśliwe chwile z
      dzieckiem
    • edyta_bo Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 03.09.05, 15:38
      też tak miał mój synus - od urodzenia i tez byłam u neurologa i jeszcze
      konsultowałam. Wszystko jest w najlepszym porządku, a mały drobniutki ale
      silny. Nic się nie przejmuj. Do neurologa nic nie przeszkacza iść - skontroluje
      i będziesz pewna. Ale moim zdaniem juz możesz być spokojna.
      • kawkaga Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 03.09.05, 15:43
        popieram, nie ma się czym martwic Kacperek tez juz w 1 miesiacu trzymal glowke
        dobre pare minut i wspaniale sie rozwija jest poprostu bardzo silny teraz ma
        juz prawie 5 miesiecy. A do neurologo to mozna isc (ja nie bylam), ale uwazaj
        zeby nie naciagnal cie na niepotrzebna rehabilitacje!!! Tak robia a wiem to od
        pediatry!
        Pozdrawiamysmile
    • bozena1971 Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 03.09.05, 18:29
      A ja namawiam Cię, abyś poszła do neurologa. KONIECZNIE!!!
      Moja starsza córka (teraz 4-latka) już w pierwszym miesiącu ładnie trzymała
      główkę i pediatra twierdził, że jest silna. A jak ukończyła 3 miesiące inny
      pediatra wysłał nas do neurologa i okazało się, że ma wzmożone napięcie
      mięsniowe i była rehabilitowana przez 7 miesięcy. Przekręcać się z boku na
      bok, siadać, czworakować zaczęła dzięki rehabilitacji i robiła to wszystko z
      poóźnieniem. Wyrównało się dopiero w 10 miesiącu życia, kiedy zaczęła
      czworakować.
      U neurologa byliśmy państwowego i rehabilitowana też była w poradni państwowej.
      Żeby nikt nie mówił, że lekarz naciągał na rehabilitację.

Moja młodsza córcia (1 miesiąc) też ładnie trzyma główkę, ale ja się na to nie
      dam nabrać i idę w najbliższym czasie do neurologa. Do prywatnego i do
      pańśtwowego, żeby być pewnym diagnozy.

I Tobie też radzę pójść na kontrolę. Im wcześniej dziecko zacznie ćwiczyć, tym
      szybciej kończy rehabilitację. My ćwiczyłyśmy 7 miesięcy (od 3 do 10 m-ca
      życia), a dzieci, które trafiły na rehabilitację w wieku 1 roku ćwiczyły dużo
      dłużej (z tą samą wadą).
      Pozdrawiam
      • ruda773 Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 03.09.05, 20:39
        Czy sa jeszcze jakieś inne objawy wzmożonego napięcia mięśniowego?
    • bozena1971 do Rudej 04.09.05, 09:40
      Objawy zbyt silnego napięcia mięśniowego:
      1. dziecko źle śpi, często się budzi, płacze, ma kolki-nie daje się uspokoić
      nawet przy piersi
      2. ma cały czas zaciśnięte piąstki (jak będziesz głaskała wierzchnią część
      dłoni dziecka, to dziecko będzie prostowało rączkę-należy to robić często-tego
      mnie nauczono na rehabilitacji ze starszą córką), wyprostowane i wyprężone nóżki
      3. w pozycji na brzuchu nienaturalnie wysoko podnosi głowę. mocno odginając
      kręgosłup i cofając łokcie
      4. leżąc na plecach często odgina do tyłu główkę i tułów (jakby robiło mostek).
      Dziecko może mieć wszystkie objawy lub tylko kilka. Charakterystyczne jest to
      wyginanie i to, że dziecko zbyt długo i ładnie samo trzyma główkę (np. dziecko
      1 miesięczne powinno trzymać samo główkę 3 sekundy, a dziecko ze wzmożonym
      napięciem robi to 1 minutę.
      Pozdrawiam
    • osmag Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 04.09.05, 09:48
      Dziecko w 3 tyg. nie powinno długo utrzymywać głowy. Właściwie cały czas
      powinna leżeć na policzku i leciutko unosi ją dopiero podczas przekręcania na
      drugi policzek. Tak wysokie trzymanie może właśnie świadczyć o zaburzeniach w
      napięciu. Aby to sprawdzić powinnaś udać się do neurologa dziecięcego.Niestety
      dzieci nie leczone a mające wzmożone napięcie często wyrastają na dzieci
      nadpobudliwe.
      • aliciap Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 04.09.05, 13:12
        przeczytalam ten watek i zaczelam sie martwic o mojego synka.On chyba od samego
        poczatku potrafi trzymac glowke jak jest u nas na rekach , jak lezy sam na
        brzuszku to nie, ale zauwazylam ze bardzo wygina glowe do tylu , wrecz lubi jak
        mu troche zwisa w dol z mojego ramiona...
        tutaj widac jak wygina glowe keidy trzyma sie go w pionie nie trzeba go przy
        tym trzymac, robimy to w ramach asakuracji bo potem ta glowka leci mocno do
        przodu , no i zeby oczywiscie nie odleciala za mocno do tylu.Oliver ma na tej
        fotce 7 dni

i4.photobucket.com/albums/y130/balbinka/tata.jpg
        i ciagle trzyma glowke na jednej stronie , tj na drugiej czasami ale ta jedna
        jest jego ulubiona i nie da sie przestawic w druga strone, chyba ze go poloze na
        boku , czesto wyglada to tak:

i4.photobucket.com/albums/y130/balbinka/Picture126.jpg
    • kate1002 Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 04.09.05, 13:58
      moja corcia tez tak wygladala i jest zdrowa
    • iwoniec Re: długie trzymanie główki-3 tydzień 04.09.05, 20:25
      Nasz maluszek też trzymał główkę na drugi dzień po porodzie. I właściwie od
      tego momentu też miał kolkę. Potem były jakieś płacze, neurolog i podejrzenie
      wzmożonego napięcia mięśniowego ze skierowaniem na rehabilitację. Niby wszystko
      w normie, ale pani neurolog tak zaleciła dla wszelkiego spokoju. Okazało się,
      że to nie było nic, więc odetchnęliśmy. Okazało się, żę mamy pewdopodobnie
      dziecko, które jak nie ma ochoty na dptyk, to reaguje na niego zmożonym
      napięciem. Zachęcono nas tylko do chodzenia z małym na basen. A do neurologa
      idź. Na pewno nie zaszkodzi, a jak będzie trzeba to coś pomoże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka