agakapalka 12.10.05, 21:58 Byliśmy z Malą u pediatry juz 3 razy, ale ani razu nie wspomniała o wot D3. Czy już sie jej nie daje niemowlętom? Dodam, ze Zuzia ma juz 7 tyg Aga i Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malina1984 Re: Witamina D3 12.10.05, 22:12 witamine d3 podaje sie dziecia od urodzenia do drugiego roku zycia, wiec koniecznie podawaj, jesli to wit. d3 to dwie kropelki a jesli vigantol to jedna krople.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malina1984 Re: Witamina D3 12.10.05, 22:13 wlasnie mi sie przypomnialo ze niemowlaczka podaje sie wit d3 od 6 tyg zycia.przepraszamza pomylke Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: Witamina D3 12.10.05, 22:22 a wedlug moich informacji od 3 tygodnia zycia-2kropelki dziennie.i jest na receptę.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jkk3 Re: Witamina D3 12.10.05, 22:24 tak, wit. podaje sie od 3 tyg. i dwie kropelki dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
malwisienia do domorosłych pediatrów 13.10.05, 08:00 malina1984 napisała: > witamine d3 podaje sie dziecia od urodzenia do drugiego roku zycia, wiec > koniecznie podawaj, jesli to wit. d3 to dwie kropelki a jesli vigantol to jedna > dawke wit D3 powinien ustalać pediatra z tego względu że jej nadmiar może być szkodliwy, wiec może tak na drugi raz darujcie sobie posty w powyższym stylu, bo naprawdę możecie komuś oddać niedźwiedzią przysługę Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaros Re: Witamina D3 12.10.05, 22:29 A ja podaję od 6 tygodnia życia, na początku codziennie po 1 kropelce, a od 12 tygodnia 1 kropelkę na tydzień. Tak mi kazała pani pediatra, myślę więc, że takie rzeczy należy ustalić z pediatrą. Odpowiedz Link Zgłoś
sylraf Re: Witamina D3 12.10.05, 22:52 ilość podawanej Vit D3 każdorazowo ustala lekarz, i tylko lekarz. Zależy to m.inn. od szybkości zarastania ciemiączka, co u każdego dziecka ma inne tempo. Nadmiar vit D3 natomiast może zaszkodzić (konsekwencją może być np. zwapnienie nerek). Jeśli masz wątpliwosci, idź jeszcze raz do lekarza, i zapytaj się o podawanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mwk2 Re: Witamina D3 13.10.05, 08:03 Nie denerwuj sie ja nie podaje wit. d3 a moj malyma juz 4 misiace. Dopiero ostatnio mi przepisano z zaleceniem aby podawac jak bedzie pochmurno czyli przez pare dni zero slonca a nie przez jeden dzien. Odpowiedz Link Zgłoś