pdj 14.10.05, 20:51 czy powinnam pomagac mojej dzidzi siadac-ona strasznie sie do tego pali, choc ma dopiero niecale 5 m-cy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
almerka1 Re: dzidzia chce siedziec 14.10.05, 21:21 Absolutnie nie pomagać, nie sadzać na siłę, bo możesz tylko zaszkodzić, a na pewno nie pomożesz Odpowiedz Link Zgłoś
aglamama Re: dzidzia chce siedziec 14.10.05, 21:35 Dziecku można tylko wtedy pomagać, jeśli już siedzi samo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
twini1 Re: dzidzia chce siedziec 15.10.05, 22:21 Witam ! Moja córeczka wogóle nie chciała lezedc jak tylko poczuła ze moze siedziec był jeden wielkio krzyk i płacz jak ja połozyłm . nasze spacery wygladały tak że w jednej dłoni trzymałam dziecko a drugą pchałam wózek. było to straszne ale w końcu zakupiłam wózek z róznym pozycjami na plecy i pomału podnosiłam poprzeczkę w wieku 6 miesięcy juz samodzielnie siedziała. ma teraz 8 i raczkuje po całaym domu i wstaje wszedzie gdzie tylko moze. Nie zabraniam jej tego ma tyle siły i zaparcia w sobie ze byłobym chyba głupia gdybym jej tego zabraniała.Pozdrawiam ania z wrocka Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnicka Re: dzidzia chce siedziec 14.10.05, 21:37 mozesz dawac paluszki niech trenuje miesnie brzucha i probuje sie podciagac, sadzac z oparciem pod katem tak ok 45 st niech widzi swiat!! jeszcze jedno dziecko uczy sie siedziec wczesniej a duzo pozniej siadac wiec czekanie poki same zacznie siadac opoznia je w rozwoju motorycznym (moja pani doktor) Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: dzidzia chce siedziec 14.10.05, 21:57 Moja mała też bardzo szybko rwała się do siedzenia, nigdy nie podpierałam jej poduszkami ale kiedy ją posadziłam umiała usiedzieć najpierw chwilkę potem coraz dłużej. Od 6 miesiąca potrafiła sama się podnieść z wysokiej poduszki i wtedy już nie było mowy o leżeniu. Nie wiem ale chyba nic złego się nie stało, że tak szybko zaczęła siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
liv-ia a moja ma dopiero 4,5 i juz sie do tego rwie... 15.10.05, 14:35 Muszę ją trzymac na kolanach przytrzymując bo inaczej nie przejdzie.... Pozwalam jej tak posiedzieć chwilkę, mam nadzieje ze nic jej nie bedzie... ale ma bardzo prosty kregosłupek, bardzo prosto trzyma plecki takwiec mysle ze jest dobrze...choc teraz po przeczytaniu waszych wypowiedzi widze ze jeszcze jest malutka w porównaniu ( ma 4 mies i tydzien tak dokładnie)czy tomozliwe zeby wczesniej siadała??? Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: dzidzia chce siedziec 16.10.05, 10:38 Możliwe jest o ile zrobi to sama bez niczyjej pomocy. Dziecka które samo nie umie usiąść nie powinno sie sadzać. Obciążany jest za bardzo jego kręgosłup, gdyż samo nie potrafi zmienić pozycji. To co bierzecie za chęć siadania jest tylko odruchem. Dzicko siada z siadu skośnego lub z czworaków a czasami najpierw wstaje a potem siada. Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: dzidzia chce siedziec 16.10.05, 21:40 hmmm, duzo tych opinii, moja mała siedzi jak się czegoś trzyma, pediatra mówiła żeby ja troszkę podciagać do sidania bo jest to ćwiczenie, nie na długo ale na przykład w wózku, czyli xle się dzieje że czasami siedzi ??? a jak nie siedzi to cały czas próbuje usiąść i wszystko jej się ulewa az jest cała czerwona na buzi... Odpowiedz Link Zgłoś