Dodaj do ulubionych

7,5 miesiąca i dziwnie siedzi-problem

27.10.05, 08:46
Mój 7,5 mies Synek siedzi już od dawna i raczkuje jak szalony od 2 tyg, ale
zauwazyło, ze jak siedzi to nie tak prosto trzyma plecki tylko się garbi i
tak mu jest wygodniej niz prosto, czasmi się prostuje, ale niestety taki
zgarbiony mnie martwi czy z nim coś jest nie tak ?
Obserwuj wątek
    • anias29 Re: 7,5 miesiąca i dziwnie siedzi-problem 27.10.05, 09:04
      Gdy mój synek posadzony garbił się, uważałam, że jeszcze nie jest gotowy do
      siedzenia i po prostu nie sadzałam go. Zaczął siedzieć prosto, jak miał 7,5
      miesiąca.
      • zolwik51 Re: 7,5 miesiąca i dziwnie siedzi-problem 27.10.05, 09:06
        No tak, tylko on od dawna siedzi i co teraz jak sam siada i nie ma możlieosci
        żeby nie siadał, przecież go nie przywiażę ??
        • agnesza Prosty kregoslup. 27.10.05, 12:08
          Znam przypadek, ze dziewczynka siadla na poczatku 7m, ale zalecenia lekarza
          byly, zeby jej nie sadzac do 10m. Wiem, ze rodzice sadzali w sytuacjach
          kryzysowych, jak dziecko nie wytrzymywalo np. na spacerach. Takze zastanow sie,
          lepiej teraz sie przemeczyc i zeby dziecko mialo prosty kregoslup. Poza tym
          skonsultuj problem z pediatra i ona moze Cie skierowac do specjalisty. Nie
          lekcewaz pleckow wygietych w luk. Pozdrawiam. Mama 7m Weroniki,
          • asia_grzes Re: Prosty kregoslup. 27.10.05, 12:53
            moj synek tez na poczatku sie garbil.mam sprawdzona metode by mu pomoc -jak
            siedzi daj dziecku zabawke na wysokosci klatki piersiowej-siegajac po nia sam
            sie ladnie wyprostuje.tak mi polecila rehabilitantka
            • zolwik51 Re: Prosty kregoslup. 27.10.05, 12:54
              Prosze napisz cos wiecej, co jeszce mogę zrobić , bo boje sie zeby nie mia garba
              • asia_grzes Re: Prosty kregoslup. 27.10.05, 13:07
                najlepiej znajdz rehabilitanta z certyfikatem NDT-BOBATH.
                nie sadzaj dziecka na sile,nie podciagaj za raczki,unikaj poduszek to
                bezwzgledne!nos dziecko oparte o twoja klatke piersiowa robiac mu fotelik.w ten
                sposob maluszek sie nie garbi,widzi swiat co tez rozwija.
                nie kupuj na przyszlosc zadnych chodzikow
                powodzenia.
                nie wiem skad jestes,jesli ze slaska moglabym ci dac namiary na lekarzy
                • zolwik51 Re: Prosty kregoslup. 27.10.05, 13:21
                  Jesteśmy z Poznania, jak szukać takiego rehabilitanta, w jaki sposób. Co do
                  siadania, to ja go nie sadzm on sam siada i siedzi, za rączki nie mam mowy
                  jeżeli robimy tupu tupu to pod paszkami go trzymam. Nie używamy poduszek, bo
                  jak już pisałam to on sam siedzi, a poza tym to więcej raczkuje niz siedzi,
                  tylko kilka chwil siedzi, żeby zastanowic się co nowego mozna zbroić. o
                  chodzikach nie mam mowy. A w jakim wieku był Twój maluszek kiedy się garbił,
                  ile czasu trwała rehabilitacja i jakie ćwiczenia jeszcze mogę wykonywać aby mu
                  pomóc ???????? Dzieki z góry z info Pozdr M
                  • asia_grzes Re: Prosty kregoslup. 27.10.05, 15:28
                    Rehabilitacja dziecięca NDT Bobath 60-357 Poznań, (0-61) 861 66 05 · Kędzierscy
                    to znalazlam wam w necie,podobno stosuja metod ndt-bobath

maly mial rehabilitacje 7miesiecy z powodu napiec.tez sie garbil ale tu pomogly
                    zabawy z nim.teraz nie ma juz zadnego problemu,cudownie sie rozwija

ps.nie trzymajcie pod paszki dziecka.ma pojsc samo,bez pomocy.pilnujcie stopek
                    by nie stawal na paluszkach.ci rehabilitanci pokaza wam jak cwiczyc i bawic sie
                    z dzieckiem.pozdrawiam i zycze wytrwalosci.
                    glowa do gory,bedzie dobrze
                    • zolwik51 Re: Prosty kregoslup. 28.10.05, 08:37
                      Dziękuję Ci za informację, próbuję sie tam dodzwonić.
          • zolwik51 Re: Prosty kregoslup. 27.10.05, 12:53
            U pediatry już byłam idziemy do ortopery 6 grudnia smile po jakies ćwiczenia na
            wzmocnienie kręgosłupa
            • e5121 Re: Prosty kregoslup. 27.10.05, 15:31
              Moj arehabilitantka mówi: 9 miesięcy powinien byc prosty kręgosłup.Ja bym nie
              czekała do grudnia, juz dzis bym poprosila o skeirowanie do specjalisty JAk
              jest OK to jest, jak nie zaczniecie ćwiczyć.Warto wiedzieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka