Dodaj do ulubionych

Vit D 3 - pytanie techniczne

16.11.05, 23:50
Czy jest dostępny preparat witaminy D3, który można odmierzać precyzyjnie
czyli zaleconą 1 kroplę?
Posiadany przeze mnie Vit D3 roztwór wodny nie pozwala na dokłądne odmierzanie
- zwykle wkapuje mi na łyżeczkę 2 lub nawet 3 krople. Chyba, że nie umiem
wkapywac kropel?
Obserwuj wątek
    • sunflower Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 16.11.05, 23:53
      Ha, wielorybko. Tez mam ten sam problem od prawie 4 m-cy smile).
      Jak tu mlodemu do gebolca wpuscic 2 krople, jak ten na widok buteleczki ozywia
      sie straszliwie usilujac mi ja wytracic, a przynajmniej possac ... big_grin

• hanka56 Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 00:25
      podaje vigantol, jest gesty i latwo wkroplic wprost do pyszczka. Moja niunia na
      widok buteleczki z kropelkami sama otwiera buzie i czekasmileto z powodu tego, ze
      podaje rowniez cebion, krople cebion maja pyszny slodko-kwasny smak, niunia je
      uwielbia. vigantol nie ma smaku.
      • hanka56 Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 00:26
        acha, na marginesie, przecierz vit D3 nie rozpuszcza sie w wodzie tylko w
        tluszczu?
        • mamaemmy Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 00:31
          vigantol proponuje na łyzeczke,moze byc na mleko i do pycholka.Prosto do buzi
          to zawsze się wleje za duzo.
        • mama_kotula Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 10:59
          hanka56 napisała:

> acha, na marginesie, przecierz vit D3 nie rozpuszcza sie w wodzie tylko w
          > tluszczu?
          Dlatego polacam Vigantol, bo to roztwór olejowy. I bez problemu da się wkropić jedną kroplę do pyszczka.
        • wielorybka Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 11:36
          Hanka - jak byk napisane na opakowaniu "solutio aquosa". Też się dziwiłam.

Dzięki WAm dziewczyny, dziś idę zakupić Vigantol smile
    • b.bujak Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 09:09
      ja tez uzywam D3 w roztworze wodnym, odmierzone kropelki rozprowadzam na
      lyzeczce z mlekiem ( moim ) i do buzki
      • b.bujak Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 09:20
        dodam, ze z plastikowej lyzeczki wszystko dobrze splywa, wiec dawkowanie jest
        precyzyjne
        • mama_kotula Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 10:59
          Dodatkowo proponuję wytrzeć odwróconą do góry nogami łyżeczkę o język malucha.
    • kruszt Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 09:22
      ja mam bardzo prosty sposob-kupilam pipete w aptece i bez problemu jestem w
      stanie wkroplic dokladnie jedna kropelke witaminy prosto do pyszczka mojego
      synka-marudynka.pzdr
    • kubek05 Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 09:22
      ja podaje wit. albo na łyżeczce z mlekiem albo wykapuje kroplę na brodawkę i do
      pyszczka
    • tuskas Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 11:05
      Ja także polecam Vigantol.
      Daje się precyzyjnie odmierzyć prosto do buźki, a poza tym jest lepiej
      tolerowany i wchłaniany do organizmu. Jest także bardziej stężony jeśli chodzi
      o zawartość witaminy D3 w 1 kropli niż np. w polskiej wit.D3
      • aga55jaga Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 11:44
        nie zaleca się wkraplanie wit łyżeczkę czy do mleka lub na cyca, gdyz nie
        wiadomo jaką faktycznie dawkę maluch przyjął a ile zostało na łyżeczce, piesi
        lub ściankach butelki. Polecałabym ten sposób z kroplomierzem czy z pipetką
        (aby było plastikowe) i prosto do buziaczka dziecka. Ważnym jest aby po podaniu
        witaminy odczekać kilka minut z podaniem piersi czy smoka, aby witamina została
        dokładnie połknięta, trzeba zwrócić uwagę też na to aby smarkul nie wpychał po
        jej podaniu, łapeczek do pychola, co jest w ich zwyczaju.
        Roztwór wodny wit d3 czy roztwór olejowy - to bez znaczenia - to po prostu
        mówiąc najprościej, sposób "zawieszenia" tej witaminy
    • kmiecin Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 15:40
      Miałam to samo na początku ale nie przejmuj sie ja daję 2 krople i nieraz też
      wlecą 3. radzilabym podawac bezpośrednio do buzi bo na łyżeczce zostaje zawsze
      cos.jestem mamą 9,5 miesięcznej Julii.
      Pozdrowienia
      • dariaza Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 15:46
        a dlaczego nie można dawać od razu cyca?
        Mnie się wydaje, że w ten sposób mam pewność, ze Mała zjadła wszystko.Inaczej
        rączka jest w buzi, albo opluta broda.
        • luna333 Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 15:52
          mi położna środowiskowa mówiła żeby właśnie na cycu rozsmarować i podawać acz wszystko mi z niego spłyało więc jednak zakraplam na łyżeczkę i mały caluśką wylizuje i nawet tyci nie zostaje- chyba mu smakuje ta vitaminka smileSkoro mówili żeby na sutku rozsmarować to chyba można dać cyca bo jak inaczej miałby z sutka zlizać nie mojając cycuszka?
          • wielorybka Re: Vit D 3 - pytanie techniczne 17.11.05, 23:09
            Kupiłam Vigantol i jest wyraźna poprawa - odmierzyłam precyzyjnie 1 (!) kroplę
            prosto w paszczę a potem podałam pierś.
            dzieki wszystkim za porady i podpowiedzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka