jerzy02041 09.12.05, 23:53 Od którego tygodnia życia Wasze dzieci miały kolki? Bo nasz synek już po tygodniu miał ją po raz pierwszy. Wydaję mi się że to troche za wcześnie. Ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy02041 Re: wczesna kolka 10.12.05, 17:51 Napina się, ma twardy brzuszek, nogi zgina i prostuje. To co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
olik128 Re: wczesna kolka 10.12.05, 17:56 Moja córeczka miała od 2 tygodnia życia i dokladnie skończyła się w dniu gdy minęły 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
ankamk78 Re: wczesna kolka 10.12.05, 19:11 kolka moze wystapic bardzo wczesnie i najczesciej konczy sie wlanie pod koniec 1 trymestru zycia. Jednak samo prezenie sie i zginanie nozek nie swiadczy bezposrednio o kolce. Przy kolce dziecko placze,a w zasadzie wyje tak niemilosiernie,ze nic mu nie pomaga.Ja poczatkowo mylilam kolke z gazami - tez bylo prezenie sie, stekanie i napinanie nozek. Dopiero jak maly dostal prawdziwego ataku kolki zrozumialam,ze wtedy rozchodzilo sie o gazy. Skuteczna jest suszarka - cieply strumien powietrza na brzuszek no i stosowanie albo wody koperkowej albo kropelek -choc w 1 m-cu zycia to chba jeszcze za wczesnie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy02041 Re: wczesna kolka 11.12.05, 17:26 a z tymi gazami jak sobie radziłaś? Z tego co opisujesz to bardzo mozliwe że są to gazy. Ale wtedy nie daje nam spać przez 6 godzin i to najczęściej w nocy. Uspokaja się na chwile a potem znów w płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
kreola7 Re: wczesna kolka 12.12.05, 09:35 Kolki pojawiaja sie zwykle ok. 3 tyg. od urodzenia, mogą też później... W Przypadku Waszego malucha stawiam, na to, że bolał go brzuszek, bo mama może zjadła coś co maluszkowi nie służy...(jeżeli mały jest karmiony piersią). Moja córcia miała ból brzuszka po tym jak jescze w szpitalu 4 dnia po porodzie wypiłam soczek marchewkowo-bananowo-morelowy. Dd tej pory podziękowałam moreli i innym owocom oprócz jabłek i bananów Odpowiedz Link Zgłoś
mama9m Re: wczesna kolka 12.12.05, 12:17 Witam, mój maluch miał 2 tygodnie jak poczulismy co to kolka. Straszliwy płacz, prężenie się, twardy bunio. Pomagało mojemu Maluchowi takie ćwiczenie:kładłam go na kolanach, na brzuszku, tak żeby jedno kolano masowało brzuszek, a na drugim się opiera resztą, i klepałam w pupę. Ułatwia to przemieszczanie się gazów, a Maluchy wybitnie lubią klepanie po pupsku. Do tego kupiłam Sab Simplex, kropelki, truskawkowe, i jak ręką odjął. Niestety w Polsce nie osiągalne ale.. ostatnio znalazłam gościa na necie który sprzedaje to cudeńko ) Polecam. Oczywiście wiadomo, jednym pomoże drugim słabiej ale myśle że warto spróbować.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomasiula Re: wczesna kolka 12.12.05, 12:19 Moja mała miała w pierwszym dniu po przyjsciu ze szpitala (4 doba) bo niefortunnie zjadłam kawałek żółtego sera i to była przyczyna kolki. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy02041 Re: wczesna kolka 13.12.05, 22:39 rozumiem ze pora dnia nie ma żadnego znaczenia co do kolki?, Czy jednak wieczory i noce dotyczyły tego problemu? Bo nasz upodobał sobie noce. W dzień śpi jak wzorowe niemowlę. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.kupczyk Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:14 Moja córcia miała kolkę przez ok 1,5 tygodnia od czasu jak skończyła 3 tygodnie wtedy najpierw stosowałam krople Esputicon-nie pomagały, plantex no i wreszcie pomógł Infacol - rewelacja już po pierwszym dniu stosowania(przed każdy posiłkiem całą miarkę trzeba podać dziecku) była noc bez płaczu. Dodam, że moja córcia na kolkę upatrzyła sobie noc tzn. zaczynały się krzyki, płacze, prężenie od 23 a spać chodziła o 3-4 raz nawet o 5 nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
be-ko Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:55 Moja miała pierwszą mega kolke w 4 dobie. I co ciekawe - była wówczas na mieszance (jeszcze nie zdążyłam się nauczyc jej karmić) Odpowiedz Link Zgłoś
monika9990 Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:58 U nas w 3 dobie. Jeszcze w szpitalu. Potem już codziennie przez 1 miesiąc, a w drugim sporadycznie były napady. Odpowiedz Link Zgłoś