Dodaj do ulubionych

wczesna kolka

09.12.05, 23:53
Od którego tygodnia życia Wasze dzieci miały kolki? Bo nasz synek już po
tygodniu miał ją po raz pierwszy. Wydaję mi się że to troche za wcześnie. Ale
może się mylę.
Obserwuj wątek
    • azile8 Re: wczesna kolka 09.12.05, 23:55
      A skąd wiesz,ze to kolka?
      • jerzy02041 Re: wczesna kolka 10.12.05, 17:51
        Napina się, ma twardy brzuszek, nogi zgina i prostuje. To co to może być?
        • olik128 Re: wczesna kolka 10.12.05, 17:56
          Moja córeczka miała od 2 tygodnia życia i dokladnie skończyła się w dniu gdy
          minęły 3 miesiące.
          • ankamk78 Re: wczesna kolka 10.12.05, 19:11
            kolka moze wystapic bardzo wczesnie i najczesciej konczy sie wlanie pod koniec
            1 trymestru zycia.
            Jednak samo prezenie sie i zginanie nozek nie swiadczy bezposrednio o kolce.
            Przy kolce dziecko placze,a w zasadzie wyje tak niemilosiernie,ze nic mu nie
            pomaga.Ja poczatkowo mylilam kolke z gazami - tez bylo prezenie sie, stekanie i
            napinanie nozek. Dopiero jak maly dostal prawdziwego ataku kolki zrozumialam,ze
            wtedy rozchodzilo sie o gazy.
            Skuteczna jest suszarka - cieply strumien powietrza na brzuszek no i stosowanie
            albo wody koperkowej albo kropelek -choc w 1 m-cu zycia to chba jeszcze za
            wczesnie.

Pozdr
            • jerzy02041 Re: wczesna kolka 11.12.05, 17:26
              a z tymi gazami jak sobie radziłaś? Z tego co opisujesz to bardzo mozliwe że są
              to gazy. Ale wtedy nie daje nam spać przez 6 godzin i to najczęściej w nocy.
              Uspokaja się na chwile a potem znów w płacz.
              • amwaw Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:50
                to kolka
    • kreola7 Re: wczesna kolka 12.12.05, 09:35
      Kolki pojawiaja sie zwykle ok. 3 tyg. od urodzenia, mogą też później...
      W Przypadku Waszego malucha stawiam, na to, że bolał go brzuszek, bo mama może
      zjadła coś co maluszkowi nie służy...(jeżeli mały jest karmiony piersią).
      Moja córcia miała ból brzuszka po tym jak jescze w szpitalu 4 dnia po porodzie
      wypiłam soczek marchewkowo-bananowo-morelowy. Dd tej pory podziękowałam moreli
      i innym owocom oprócz jabłek i bananów smile
    • mama9m Re: wczesna kolka 12.12.05, 12:17
      Witam, mój maluch miał 2 tygodnie jak poczulismy co to kolka. Straszliwy płacz,
      prężenie się, twardy bunio. Pomagało mojemu Maluchowi takie ćwiczenie:kładłam
      go na kolanach, na brzuszku, tak żeby jedno kolano masowało brzuszek, a na
      drugim się opiera resztą, i klepałam w pupę. Ułatwia to przemieszczanie się
      gazów, a Maluchy wybitnie lubią klepanie po pupsku. Do tego kupiłam Sab
      Simplex, kropelki, truskawkowe, i jak ręką odjął. Niestety w Polsce nie
      osiągalne ale.. ostatnio znalazłam gościa na necie który sprzedaje to
      cudeńko smile) Polecam. Oczywiście wiadomo, jednym pomoże drugim słabiej ale myśle
      że warto spróbować.Pozdrawiam
    • tomasiula Re: wczesna kolka 12.12.05, 12:19
      Moja mała miała w pierwszym dniu po przyjsciu ze szpitala (4 doba) bo niefortunnie zjadłam kawałek żółtego sera i to była przyczyna kolki.
      • jerzy02041 Re: wczesna kolka 13.12.05, 22:39
        rozumiem ze pora dnia nie ma żadnego znaczenia co do kolki?, Czy jednak
        wieczory i noce dotyczyły tego problemu? Bo nasz upodobał sobie noce. W dzień
        śpi jak wzorowe niemowlę.
    • ma.kupczyk Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:14
      Moja córcia miała kolkę przez ok 1,5 tygodnia od czasu jak skończyła 3 tygodnie
      wtedy najpierw stosowałam krople Esputicon-nie pomagały, plantex no i wreszcie
      pomógł Infacol - rewelacja już po pierwszym dniu stosowania(przed każdy
      posiłkiem całą miarkę trzeba podać dziecku) była noc bez płaczu.
      Dodam, że moja córcia na kolkę upatrzyła sobie noc tzn. zaczynały się krzyki,
      płacze, prężenie od 23 a spać chodziła o 3-4 raz nawet o 5 nad ranem.
    • amwaw Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:49
      7 doba, przeszły po 5 tygodniach-
      • be-ko Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:55
        Moja miała pierwszą mega kolke w 4 dobie. I co ciekawe - była wówczas na
        mieszance (jeszcze nie zdążyłam się nauczyc jej karmić)
    • monika9990 Re: wczesna kolka 14.12.05, 10:58
      U nas w 3 dobie. Jeszcze w szpitalu. Potem już codziennie przez 1 miesiąc, a w
      drugim sporadycznie były napady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka